Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

To klasyk francuskiego kuchni, który trzeba spróbować po spacerze paryskimi uliczkami. Nie musisz jednak wyszukiwać lotów i pakować walizki, bo jej smak odtworzysz w domu. To jedna z najlepszych zup na jesień.

Francuska zupa cebulowaFrancuska zupa cebulowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Połączenie słodkawej cebuli z wytrawnym bulionem, białym winem i roztopionym serem rozkochało w sobie miliony. Często podaje się ją w małych garnuszkach, które zapieka się z serową grzanką. To danie niedrogie, a przy tym naprawdę efektowne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Kultowe danie kuchni francuskiej

Francuska zupa cebulowa ma korzenie sięgające wielu wieków wstecz. Początkowo była to prosta potrawa wiejska, której niezwykły smak doceniono dopiero po pewnym czasie. Jak mówi legenda, polski król Stanisław Leszczyński podczas podróży do Wersalu, zachwycił się jej smakiem w oberży pod Paryżem i przyczynił się do jej rozpowszechnienia. Pomimo swojej skromności, stała się symbolem francuskiej kuchni i do dziś podawana jest podczas uroczystych wydarzeń we Francji.

Francuska zupa cebulowa z grzankami

Cebula to oczywiście główna bohaterka zupy. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza długiemu karmelizowaniu, co nadaje zupie słodkawych i lekko słodkich nut. Całość podkręcona jest o wytrawne nuty białego wina. Procentów nie musisz się obawiać, bo większość z nich wyparowuje w trakcie gotowania, pozostawiając jedynie smak dodanego alkoholu.

Składniki:

  • 80 g masła, 
  • 1,2 kg cebuli,
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 200 ml wytrawnego białego wina,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 litry bulionu wołowego.

Reszta składników:

  • pół bagietki,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 160 g sera gruyere.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W garnku roztop masło i wrzuć do niego pokrojoną w pióra cebulę. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna się powoli dusić, a nie przypalać.

Duszenie cebuli
Duszenie cebuli © Pyszności

Krok 2. Bagietkę pokrój w kromki i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na około 15 minut.

Grzanki do zupy cebulowej
Grzanki do zupy cebulowej © Pyszności

Krok 3. Do cebuli dodaj cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz związane nitką gałązki tymianku. Gdy się skarmelizuje, dolewaj stopniowo białe wino. Wyjmij tymianek, dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć łyżkę mąki. Wymieszaj i wlej bulion. Zagotuj.

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa © Pyszności

Krok 4. Porcję zupy nalej do małej kokilki lub żaroodpornego naczynia. Ułóż na wierzchu grzankę i posyp obficie serem gruyere. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 10 minut.

Zupa gotowa do zapieczenia
Zupa gotowa do zapieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotową zupę podawaj na ciepło, prosto z piekarnika. Smacznego!

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować