PrzepisZupyFrancuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

To klasyk francuskiego kuchni, który trzeba spróbować po spacerze paryskimi uliczkami. Nie musisz jednak wyszukiwać lotów i pakować walizki, bo jej smak odtworzysz w domu. To jedna z najlepszych zup na jesień.

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Źródło zdjęć: © Pyszności

31.10.2024 07:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Połączenie słodkawej cebuli z wytrawnym bulionem, białym winem i roztopionym serem rozkochało w sobie miliony. Często podaje się ją w małych garnuszkach, które zapieka się z serową grzanką. To danie niedrogie, a przy tym naprawdę efektowne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe danie kuchni francuskiej

Francuska zupa cebulowa ma korzenie sięgające wielu wieków wstecz. Początkowo była to prosta potrawa wiejska, której niezwykły smak doceniono dopiero po pewnym czasie. Jak mówi legenda, polski król Stanisław Leszczyński podczas podróży do Wersalu, zachwycił się jej smakiem w oberży pod Paryżem i przyczynił się do jej rozpowszechnienia. Pomimo swojej skromności, stała się symbolem francuskiej kuchni i do dziś podawana jest podczas uroczystych wydarzeń we Francji.

Francuska zupa cebulowa z grzankami

Cebula to oczywiście główna bohaterka zupy. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza długiemu karmelizowaniu, co nadaje zupie słodkawych i lekko słodkich nut. Całość podkręcona jest o wytrawne nuty białego wina. Procentów nie musisz się obawiać, bo większość z nich wyparowuje w trakcie gotowania, pozostawiając jedynie smak dodanego alkoholu.

Składniki:

  • 80 g masła, 
  • 1,2 kg cebuli,
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 200 ml wytrawnego białego wina,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 litry bulionu wołowego.

Reszta składników:

  • pół bagietki,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 160 g sera gruyere.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W garnku roztop masło i wrzuć do niego pokrojoną w pióra cebulę. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Cebula powinna się powoli dusić, a nie przypalać.

Duszenie cebuli
Duszenie cebuli© Pyszności

Krok 2. Bagietkę pokrój w kromki i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na około 15 minut.

Grzanki do zupy cebulowej
Grzanki do zupy cebulowej© Pyszności

Krok 3. Do cebuli dodaj cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz związane nitką gałązki tymianku. Gdy się skarmelizuje, dolewaj stopniowo białe wino. Wyjmij tymianek, dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć łyżkę mąki. Wymieszaj i wlej bulion. Zagotuj.

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa© Pyszności

Krok 4. Porcję zupy nalej do małej kokilki lub żaroodpornego naczynia. Ułóż na wierzchu grzankę i posyp obficie serem gruyere. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 10 minut.

Zupa gotowa do zapieczenia
Zupa gotowa do zapieczenia© Pyszności

Krok 5. Gotową zupę podawaj na ciepło, prosto z piekarnika. Smacznego!

Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa© Pyszności