Żołnierze przetrwali dzięki nim bitwy. Dziś jemy je bardzo rzadko, a mają wiele wartości
Smaczne i zdrowe kasztany doceniane były już w czasach starożytnych. Stanowią idealną przekąskę, a ich przygotowanie nie jest wcale trudne, ani czasochłonne. Jak przyrządzić kasztany jadalne, by czerpać z ich cennych właściwości?
Kasztany spożywano już w starożytności. Jedli je ponoć żołnierze armii greckiej, dzięki czemu przetrwali długie walki na polu bitwy. Były obecne w diecie rdzennych Amerykanów, a Japończycy uprawiali je zanim zaczęli zajmować się uprawą ryżu na masową skalę. Kasztany doceniali również kupcy, ponieważ idealnie nadawały się jako towary wymienne (mielono je także na mąkę). Kasztany mają wiele cennych właściwości zdrowotnych, są smaczne, a ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne i wymagające.
Zacznijmy jednak od tego, że nie wszystkie kasztany nadają się do jedzenia. Bezpieczne do spożycia są tylko te pochodzące ze specjalnej odmiany o nazwie "Castanea sativa". Te, które rosną na kasztanowcach w Polsce, nie nadają się do jedzenia. Mimo tego, że z wyglądu oba gatunki są do siebie bardzo podobne, w przypadku polskich kasztanowców można narazić się na poważny uszczerbek na zdrowiu. Zawierają one bowiem substancje szkodliwe dla organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł
Właściwości jadalnej odmiany
Kasztany jadalne to bogactwo wielu cennych składników odżywczych, dlatego od wieków wykorzystywane są w lecznictwie. Jaki wpływ na zdrowie ma regularne spożywanie kasztanów?
Przede wszystkim, dzięki dużej ilości witamin i minerałów (żelaza, fosforu, magnezu, potasu, sodu, cynku) wzmacniają naturalną odporność organizmu. Nie tylko chronią przed różnymi infekcjami, ale również przyspieszają powrót do pełni sił.
Kolejną zaletą wynikającą z jedzenia kasztanów są mocniejsze kości. To zasługa obecnego w nich wapnia, będącego budulcem kości. Proces ten wspiera spora dawka potasu. Dieta bogata w kasztany przyspiesza również metabolizm, korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Dzięki temu zmniejsza dolegliwości typu wzdęcia, zaparcia i zgagę oraz inne problemy na tle żołądkowym. Kasztany mają dobry wpływ na obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, do czego przyczynia się zawartość witaminy E, a ze względu na zawartość potasu regulują poziom ciśnienia krwi i tętna.
Korzyści z jedzenia kasztanów odczuje też układ nerwowy - dzięki solidnej porcji potasu. Inne składniki zaś pozytywnie oddziałują na pamięć i koncentrację.
Jedzenie kasztanów korzystnie wpłynie na nasz wygląd. Zawartość witamin o działaniu antyoksydacyjnym chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu jest ona elastyczniejsza i bardziej jędrna.
Przepisy na kasztany
Kasztany można zarówno piec, jak i smażyć czy gotować. Po obróbce termicznej stanowią bardzo smaczną, zdrową i sycącą przekąskę.
Jak zrobić pieczone kasztany?
By przygotować pieczone kasztany, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze przed pieczeniem trzeba je naciąć nożykiem na 2-3 mm - nacięcie powinno zaczynać się od wypukłej strony i prowadzić w głąb. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie mogą wybuchnąć. Ma to związek z tym, że w czasie pieczenia zwiększa się objętość miąższu i gdy nie ma ujścia w postaci nacięć, może rozsadzić kasztanową łupinkę.
Kolejna kwestia to temperatura pieczenia. Kasztany piecze się w 180°C przez 30-40 minut, by miały odpowiednio dopieczone wnętrze i nieprzypaloną skórkę.
Jak przyrządzić smażone kasztany?
Kasztany można również smażyć - w takiej wersji są równie pyszne. Kasztany smaż na rozgrzanej patelni, ale pamiętaj, by przed smażeniem naciąć je podobnie, jak w przypadku pieczonych. Wykonaj nożykiem nacięcie na 2-3 mm - od wypukłej strony w głąb. Smaż kasztany na dużym ogniu przez 20 minut, regularnie podrzucając je do góry. Na chwilę przed zakończeniem smażenia spryskaj je odrobiną czerwonego wina. Gotowe do spożycia kasztany najpierw ostudź, owijając je w bawełnianą serwetkę (dzięki temu nie stracą cennego aromatu).
Jak zrobić gotowane kasztany?
Kolejną propozycją przygotowania kasztanów jest ich gotowanie. Zagotuj w dużym garnku wodę, a następnie wrzuć do niej kasztany. Jeśli któreś z nich od razu wypłyną na powierzchnię, wyłów je łyżką i wyrzuć. Pozostałe kasztany także wyłów i ponacinaj (wykonaj nożykiem nacięcie na 2-3 mm - od wypukłej strony w głąb). Nacięte kasztany wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 20-25 minut. Po tym czasie spróbuj jednego kasztana - obierz go ze skórki i sprawdź, czy miąższ jest miękki. Jeśli jest odpowiedniej konsystencji (nie za twardy), cała reszta również jest gotowa do spożycia.
Kasztany na surowo?
Kasztany można też zjeść bez obróbki termicznej, ale trzeba wcześniej pozbawić je twardych łupinek. Czasami dużą trudnością jest usunięcie skórek, dlatego aby to sobie ułatwić można je naciąć i na chwilę włożyć do nagrzanego piekarnika. Warto zaznaczyć, że nie każdemu posmakuje surowy miąższ, często trudny do strawienia.