PrzepisNapojeEkspert radzi: "Włoska pizza i włoskie wino. To po prostu musi się udać"

Ekspert radzi: "Włoska pizza i włoskie wino. To po prostu musi się udać"

Pizza i wino
Pizza i wino
Źródło zdjęć: © Getty Images | Zufar Kamilov
Katarzyna Gileta

09.02.2024 09:49, aktual.: 09.02.2024 12:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pizza to jeden z największych kulinarnych darów, jakie Włochy przekazały światu. To przede wszystkim cudowne danie, uwielbiane przez ludzi na całym świecie, ale również potrawa, która dzięki swej różnorodności i bogactwu składników jest doskonałym kompanem dla wielu gatunków win.

Jakie wino będzie najlepszym towarzystwem dla pizzy? O zdanie zapytaliśmy Tomasza Potrzebowskiego, eksperta rynku wina w firmie Henkell Freixenet Polska.

Chcąc dobrać odpowiednie wino do pizzy, warto zawsze zacząć od tego, jakie dodatki się na niej znajdują. To w mojej opinii najważniejsza wskazówka – mówi Tomasz Potrzebowski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosecco

To absolutny hit sprzedaży w naszym kraju, a przy okazji doskonały kompan dla pizzy.

Szczególnie dobrze komponuje się z prostymi kombinacjami składników – klasyczna pizza z sosem pomidorowym, ciągnącą mozzarellą, bazylią, skropiona odrobiną oliwy - to moja ulubiona kompozycja. Szczególnie gdy myślę o pizzy w stylu neapolitańskim. Prosecco nada całej kompozycji świeżości i lekkości.

Wino czerwone

Jeśli na naszej pizzy znajdują się pomidory oraz mięso lub wędlina, prawie zawsze wybieram wino czerwone - lekkie, z ożywczą kwasowością, przeważnie włoskie. Odmiana sangiovese jest tą, która najlepiej pasuje do tego iście włoskiego dania. Dzięki swej charakterystyce idealnie odnajduje się zarówno w towarzystwie gorącego, ciągnącego się sera, jak i pomidorowego sosu.

Proponuję zatem wino z Chianti oraz Rosso di Montalcino. Oba wina pochodzą z malowniczej Toskanii, a do ich wytworzenia wykorzystuje się właśnie winogrona odmiany sangiovese.

Wina z południa Włoch są również ciekawą opcją przy łączeniu z pizzą. Trunki ze szczepu primitivo lub sycylijskie nero d’avola będą świetną alternatywą dla wspomnianych wcześniej win.

Wina białe

Tego typu wina polecam szczególnie do pizzy bianco (bez pomidorów). Na takiej pizzy pojawiają się często ziemniaki, rozmaryn oraz kawałki boczku. W takiej konfiguracji świetnie odnajdzie się również wspomniane wcześniej prosecco, ale także lekkie i rześkie pinot grigio lub popularne soave.

Wino białe będzie również doskonałe, gdy wybierzemy pizzę ze świeżymi dodatkami, jak na przykład szynka parmeńska i rukola oraz gdy decydujemy się na pizzę z owocami morza.

Wybór jest prosty – włoska pizza i włoskie wino. To po prostu musi się udać

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także