PrzepisSałatkiPiotr Ogiński pokazał, jak szybko zrobić sałatkę z marynowanego selera. Idealna do kotleta

Piotr Ogiński pokazał, jak szybko zrobić sałatkę z marynowanego selera. Idealna do kotleta

Wystarczy kilka prostych składników, by oczarować pyszną surówką. Doskonale wie o tym Piotr Ogiński, który z selera wyczarował przekąskę, która znika jeszcze szybciej niż kotlety.

Piotr Ogiński poleca tę surówkę
Piotr Ogiński poleca tę surówkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube

Seler konserwowy ma lekki, octowy smak, połączony z charakterystyczną korzenną nutą. Marynowane wiórki pozostają przy tym chrupiące i jędrne, dzięki czemu już sama konsystencja warzywa zachęca do jedzenia. Żeby jednak nie było zbyt kwaśno i nudno. Piotr Ogiński proponuje, by połączyć go z prostym sosem i słodkim akcentem w postaci ananasa. Ekspresowa sałatka jest tak smaczna, że wszyscy chętnie sięgają po dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Sałatka z selera i ananasa

Surówka to obiadu musi być. Zamiast jednak po raz kolejny siekać kapustę lub odkręcać słoik z ogórkami kiszonymi, postaw na proste połączenie selera oraz ananasa. Słodycz wspaniale łączy się tu z kwaśną, octową nutą i korzennym aromatem. Do tego wyrazista cebula oraz szczypiorek, które dodają charakteru i ostrości. Całość uspokaja prosty sos na bazie majonezu, jogurtu oraz cytryny.

Sałatka z selera
Sałatka z selera© Adobe Stock

Sałatka z selera i ananasa według przepisu Piotra Ogińskiego to pyszna pochwała prostoty. Nie trzeba wkładać w nią za dużo pracy, wystarczy wrzucić do miski i wymieszać. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, niedzielnych schabowych czy pieczonego schabu. Nie brakuje także amatorów podjadania jej prosto z miseczki, więc warto zaopatrzyć się w odpowiednio dużą porcję.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • świeży szczypiorek,
  • 340 g selera konserwowego,
  • 4 plastry ananasa,
  • suszony czosnek.

Sos:

  • 2 łyżki ulubionego majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż jogurt, dodaj majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  2. Ananasa pokrój w kostkę, cebulę pokrój w pióra, a szczypiorek wymieszaj.
  3. Do sosu dodaj pokrojone warzywa, ananasa oraz wiórki selera.
  4. Dopraw czosnkiem granulowanym i dokładnie wymieszaj.

Ekspresowa sałatka jest już gotowa do jedzenia. Przygotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu niż usmażenie pierwszej partii kotletów. To uniwersalny dodatek do obiadu, który pokochasz za smak, prostotę i szybkość przygotowania. Smacznego!

przepisInspiracjesałatka

Wybrane dla Ciebie