Piotr Ogiński pokazał, jak szybko zrobić sałatkę z marynowanego selera. Idealna do kotleta

Wystarczy kilka prostych składników, by oczarować pyszną surówką. Doskonale wie o tym Piotr Ogiński, który z selera wyczarował przekąskę, która znika jeszcze szybciej niż kotlety.

Piotr Ogiński poleca tę surówkęPiotr Ogiński poleca tę surówkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Seler konserwowy ma lekki, octowy smak, połączony z charakterystyczną korzenną nutą. Marynowane wiórki pozostają przy tym chrupiące i jędrne, dzięki czemu już sama konsystencja warzywa zachęca do jedzenia. Żeby jednak nie było zbyt kwaśno i nudno. Piotr Ogiński proponuje, by połączyć go z prostym sosem i słodkim akcentem w postaci ananasa. Ekspresowa sałatka jest tak smaczna, że wszyscy chętnie sięgają po dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Sałatka z selera i ananasa

Surówka to obiadu musi być. Zamiast jednak po raz kolejny siekać kapustę lub odkręcać słoik z ogórkami kiszonymi, postaw na proste połączenie selera oraz ananasa. Słodycz wspaniale łączy się tu z kwaśną, octową nutą i korzennym aromatem. Do tego wyrazista cebula oraz szczypiorek, które dodają charakteru i ostrości. Całość uspokaja prosty sos na bazie majonezu, jogurtu oraz cytryny.

Sałatka z selera
Sałatka z selera © Adobe Stock

Sałatka z selera i ananasa według przepisu Piotra Ogińskiego to pyszna pochwała prostoty. Nie trzeba wkładać w nią za dużo pracy, wystarczy wrzucić do miski i wymieszać. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, niedzielnych schabowych czy pieczonego schabu. Nie brakuje także amatorów podjadania jej prosto z miseczki, więc warto zaopatrzyć się w odpowiednio dużą porcję.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • świeży szczypiorek,
  • 340 g selera konserwowego,
  • 4 plastry ananasa,
  • suszony czosnek.

Sos:

  • 2 łyżki ulubionego majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż jogurt, dodaj majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
  2. Ananasa pokrój w kostkę, cebulę pokrój w pióra, a szczypiorek wymieszaj.
  3. Do sosu dodaj pokrojone warzywa, ananasa oraz wiórki selera.
  4. Dopraw czosnkiem granulowanym i dokładnie wymieszaj.

Ekspresowa sałatka jest już gotowa do jedzenia. Przygotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu niż usmażenie pierwszej partii kotletów. To uniwersalny dodatek do obiadu, który pokochasz za smak, prostotę i szybkość przygotowania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem