Piotr Ogiński pokazał, jak szybko zrobić sałatkę z marynowanego selera. Idealna do kotleta
Wystarczy kilka prostych składników, by oczarować pyszną surówką. Doskonale wie o tym Piotr Ogiński, który z selera wyczarował przekąskę, która znika jeszcze szybciej niż kotlety.
Seler konserwowy ma lekki, octowy smak, połączony z charakterystyczną korzenną nutą. Marynowane wiórki pozostają przy tym chrupiące i jędrne, dzięki czemu już sama konsystencja warzywa zachęca do jedzenia. Żeby jednak nie było zbyt kwaśno i nudno. Piotr Ogiński proponuje, by połączyć go z prostym sosem i słodkim akcentem w postaci ananasa. Ekspresowa sałatka jest tak smaczna, że wszyscy chętnie sięgają po dokładkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana
Sałatka z selera i ananasa
Surówka to obiadu musi być. Zamiast jednak po raz kolejny siekać kapustę lub odkręcać słoik z ogórkami kiszonymi, postaw na proste połączenie selera oraz ananasa. Słodycz wspaniale łączy się tu z kwaśną, octową nutą i korzennym aromatem. Do tego wyrazista cebula oraz szczypiorek, które dodają charakteru i ostrości. Całość uspokaja prosty sos na bazie majonezu, jogurtu oraz cytryny.
Sałatka z selera i ananasa według przepisu Piotra Ogińskiego to pyszna pochwała prostoty. Nie trzeba wkładać w nią za dużo pracy, wystarczy wrzucić do miski i wymieszać. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, niedzielnych schabowych czy pieczonego schabu. Nie brakuje także amatorów podjadania jej prosto z miseczki, więc warto zaopatrzyć się w odpowiednio dużą porcję.
Składniki:
- 1 cebula,
- świeży szczypiorek,
- 340 g selera konserwowego,
- 4 plastry ananasa,
- suszony czosnek.
Sos:
- 2 łyżki ulubionego majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż jogurt, dodaj majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Ananasa pokrój w kostkę, cebulę pokrój w pióra, a szczypiorek wymieszaj.
- Do sosu dodaj pokrojone warzywa, ananasa oraz wiórki selera.
- Dopraw czosnkiem granulowanym i dokładnie wymieszaj.
Ekspresowa sałatka jest już gotowa do jedzenia. Przygotowanie zajmuje jeszcze mniej czasu niż usmażenie pierwszej partii kotletów. To uniwersalny dodatek do obiadu, który pokochasz za smak, prostotę i szybkość przygotowania. Smacznego!