WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Lubisz sałatkę jarzynową? Spróbuj lwowskiej, a przepadniesz po pierwszym kęsie

Sałatki świetnie sprawdzają się nie tylko na imprezach oraz rodzinnych spotkaniach. Można zapakować je do pracy lub szkoły i zajadać się na kolację. Zamiast po raz kolejny robić jarzynową postaw na stole sałatkę lwowską.

Sałatka kijowska to pyszna alternatywa dla jarzynowejSałatka kijowska to pyszna alternatywa dla jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli jesteś fanem sałatki jarzynowej lub tęsknisz już za śledziami, to sałatka lwowska zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Mamy tutaj jabłka, cebulę, selera oraz ziemniaki znane z jarzynowej, oraz śledzie, ogórki i buraki, które nadają jej zupełnie nowy charakter. W każdym kęsie dzieje się dużo. Smaki nie rywalizują ze sobą, a tworzą spójną całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Sałatka lwowska

Głównym składnikiem sałatki są śledzie, które w połączeniu z czerwonymi burakami, ziemniakami, ogórkami konserwowymi i jabłkami tworzą nietuzinkową kompozycję smakową. Wszystko to skąpane jest w kremowym sosie śmietanowo-musztardowym, co nadaje potrawie niepowtarzalnego aromatu. Sałatka pięknie wygląda z misce, a same śledzie nie odstraszają zapachem.

Sałatka lwowska
Sałatka lwowska © Adobe Stock

Sałatka lwowska to wyjątkowa, tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej. Znakomicie sprawdza się jako przekąska na imprezy czy rodzinne wydarzenia, dzięki swojemu intensywnemu smakowi i bogatemu składowi. Smak zachwyci wszystkich gości, a i nie zabraknie próśb o zdradzenie przepisu. Podobno przekonuje do siebie nawet wybredne teściowe.

Składniki:

  • 6-8 filetów śledziowych w oleju,
  • 4-6 dużych buraków,
  • 4 ziemniaki,
  • 6-7 konserwowych ogórków,
  • 4-6 jabłek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • seler,
  • 1 słoiczek marynowanych grzybów.

Sos:

  • 2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 słoiczek musztardy rosyjskiej,
  • cukier, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, buraki oraz seler ugotuj w łupinach, aż będą miękkie. Widelec powinien bez problemu przejść przez skórkę.
  2. Następnie obierz je i pokrój w kostkę.
  3. Jabłka obierz i również pokrój. Podobnie zrób ze śledziami.
  4. Grzyby oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki.
  5. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, polej olejem i odstaw na noc, by smaki się przegryzły.
  6. Śmietanę wymieszaj dobrze musztardą, dopraw solą oraz cukrem i wlej do sałatki.
  7. Dokładnie wymieszaj, by sos otulił wszystkie składniki. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub cukrem.


Pyszna sałatka lwowska jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat