Lubisz sałatkę jarzynową? Spróbuj lwowskiej, a przepadniesz po pierwszym kęsie
Sałatki świetnie sprawdzają się nie tylko na imprezach oraz rodzinnych spotkaniach. Można zapakować je do pracy lub szkoły i zajadać się na kolację. Zamiast po raz kolejny robić jarzynową postaw na stole sałatkę lwowską.
Jeśli jesteś fanem sałatki jarzynowej lub tęsknisz już za śledziami, to sałatka lwowska zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Mamy tutaj jabłka, cebulę, selera oraz ziemniaki znane z jarzynowej, oraz śledzie, ogórki i buraki, które nadają jej zupełnie nowy charakter. W każdym kęsie dzieje się dużo. Smaki nie rywalizują ze sobą, a tworzą spójną całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę
Sałatka lwowska
Głównym składnikiem sałatki są śledzie, które w połączeniu z czerwonymi burakami, ziemniakami, ogórkami konserwowymi i jabłkami tworzą nietuzinkową kompozycję smakową. Wszystko to skąpane jest w kremowym sosie śmietanowo-musztardowym, co nadaje potrawie niepowtarzalnego aromatu. Sałatka pięknie wygląda z misce, a same śledzie nie odstraszają zapachem.
Sałatka lwowska to wyjątkowa, tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej. Znakomicie sprawdza się jako przekąska na imprezy czy rodzinne wydarzenia, dzięki swojemu intensywnemu smakowi i bogatemu składowi. Smak zachwyci wszystkich gości, a i nie zabraknie próśb o zdradzenie przepisu. Podobno przekonuje do siebie nawet wybredne teściowe.
Składniki:
- 6-8 filetów śledziowych w oleju,
- 4-6 dużych buraków,
- 4 ziemniaki,
- 6-7 konserwowych ogórków,
- 4-6 jabłek,
- 1 średniej wielkości cebula,
- seler,
- 1 słoiczek marynowanych grzybów.
Sos:
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 słoiczek musztardy rosyjskiej,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, buraki oraz seler ugotuj w łupinach, aż będą miękkie. Widelec powinien bez problemu przejść przez skórkę.
- Następnie obierz je i pokrój w kostkę.
- Jabłka obierz i również pokrój. Podobnie zrób ze śledziami.
- Grzyby oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki.
- Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, polej olejem i odstaw na noc, by smaki się przegryzły.
- Śmietanę wymieszaj dobrze musztardą, dopraw solą oraz cukrem i wlej do sałatki.
- Dokładnie wymieszaj, by sos otulił wszystkie składniki. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub cukrem.
Pyszna sałatka lwowska jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!