WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Jakie ziemniaki wybrać do sałatki jarzynowej? Ta odmiana to klucz do sukcesu

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni, której nie może zabraknąć podczas świąt, sylwestra i rodzinnych imprez. Jej smak, jak to często w kulinariach bywa, zależy od niepozornych szczegółów. Jednym z nich jest typ użytych ziemniaków. To ważniejsze, niż mogłoby się wydawać!

Jakie ziemniaki wybrać do sałatki jarzynowej? Ta odmiana to klucz do sukcesuJakie ziemniaki wybrać do sałatki jarzynowej? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Giancarlo Polacchini
SKOMENTUJ

Przyglądając się typowemu przepisowi na sałatkę jarzynową, można by odnieść wrażenie, że jest to potrawa, której nie da się sknocić. Tymczasem prawda okazuje się znacznie mniej prozaiczna, a receptury często skrywają w sobie mnóstwo niedopowiedzeń. Weźmy za przykład typ użytych do sałatki ziemniaków. Naprawdę niewiele przepisów znalezionych w internecie zawiera informacje, których kartofli należy użyć. A szkoda, bo to bardzo ważne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z chrupiącym ryżem po azjatycku. Zniknie do ostatniego ziarenka

Typy ziemniaków – szybka powtórka

O tym, że ziemniaki dzielą się na kilka różnych typów, zdarzało nam się już pisać. Pozostając w temacie sałatki jarzynowej warto pokusić się o krótką powtórkę materiału. Spokojnie, nie ma tu zbyt dużo wiedzy do zapamiętania. Wystarczy powiedzieć, że ziemniaki dzielą się na trzy podstawowe typy: A, B oraz C.

Ziemniaki typu A (m.in. Belana, Bellinda, Ditta czy Vineta) zawierają mniej skrobi, a więcej wody. Są też wyraźnie twarde. Typ B (Irys, Orlik, Red Sonia itp.) to z kolei typ zwany uniwersalnym. To po nie sięgamy najczęściej w sklepie, a takie kartofle charakteryzują się średnią twardością i umiarkowaną mączystością. Z kolei typ C (np. Bryza, Honorata, Centa), to ziemniaki mączyste, sypkie i pełne skrobi. Doskonałe do kopytek, ale na pewno nie do sałatki jarzynowej.

Jaki typ ziemniaków do sałatki jarzynowej?

W kwestii przygotowania sałatki jarzynowej warto postawić tylko na jeden typ ziemniaków: A. Niewielka ilość skrobi oznacza optymalną kleistość i estetyczny żółty kolor. To zdecydowanie najlepsze warzywo do różnego rodzaju sałatek. Pewnie się tylko zastanawiasz, jak je "odnaleźć" w sklepie.

Tu pojawia się problem. Nie zawsze jesteśmy w stanie dowiedzieć się, jakim typem ziemniaków dysponuje sklep. Odpowiedzialny sprzedawca powinien to wiedzieć, ale wiemy, jak z tym jest. Istnieje natomiast pewien prosty trik na rozróżnienie typów ziemniaków. Przekrój warzywo na pół i potrzyj obie części o siebie. Jeśli czujesz, że zaczynają się do siebie kleić, prawdopodobnie są to ziemniaki mączyste. I już wszystko staje się jasne!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób