Tylko 4 składniki. W kilka minut mam górę placuszków lepszych niż racuchy

Jeśli szukasz szybkiego i pożywnego śniadania, te pankejki twarogowe są dla ciebie. Są idealne dla osób dbających o zdrowie. Nie zawierają cukru ani zbyt dużej ilości oleju, a mimo to są pyszne i sycące.

Placuszki twarogowePlacuszki twarogowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć przepis na pankejki wydaje się prosty, ich przygotowanie nie zawsze jest łatwe. Często wychodzą zbyt ciężkie, a sztuka przewracania ich bywa wyzwaniem. Jednak dzięki jednemu zaskakującemu składnikowi, można uzyskać puszyste i delikatne placuszki na śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa desery w jednym? Po takim cieście goście będą chcieli cię ozłocić

Twaróg jako sekret puszystości

Przepis, który początkowo wydawał się nieco dziwny, okazał się strzałem w dziesiątkę. Kluczowym składnikiem jest twaróg, który, choć nie każdemu przypada do gustu, ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogaty w białko, co czyni go idealnym dodatkiem do pankejków.

Pankejki twarogowe - przepis

Składniki:

  • 300 g chudego twarogu,
  • ok. 100 g płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie: chipsy czekoladowe.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel płatki owsiane na mąkę w blenderze.
  2. Dodaj resztę składników (oprócz czekoladowych chipsów) i zmiksuj na gładką masę.
  3. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub mleka.
  4. Wsyp czekoladowe chipsy, jeśli ich używasz.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj odrobinę oleju lub masła.
  6. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta na patelnię, aby pankejki były równomiernie usmażone.
  7. Przewracaj naleśniki, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki.

Placuszki można podawać z miodem i plasterkami banana. Mimo obaw smak twarogu nie jest wyczuwalny, a pankejki mają wyjątkową teksturę. Przepis jest prosty i szybki, a ciasto wystarcza na wiele porcji. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zdrowego.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇