WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Polacy po nim depczą, zamiast zrywać. Odtruwa wątrobę, reguluje pracę jelit

Bluszczyk kurdybanek to bardzo popularna roślina, której teraz kompletnie nie doceniamy. Kiedyś używano go do przygotowywania naparów, nalewek, zup, stosowano jako zieleninę. Warto do tego wrócić, bo jest smaczny i ma mnóstwo walorów zdrowotnych.

Bluszczyk kurdybanek kwitnie wiosnąBluszczyk kurdybanek kwitnie wiosną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bluszczyk kurdybanek, znany pod różnymi nazwami w zależności od regionu, był niegdyś jedną z najczęściej używanych przypraw w Polsce. Jego popularność sięga czasów króla Jana III Sobieskiego, który zabierał go na wyprawy wojenne, doceniając jego właściwości lecznicze. W Anglii przez długi czas był nieodłącznym składnikiem piwa, zanim zastąpił go chmiel. Teraz można go znaleźć w składach popularnych w Wielkiej Brytanii lemoniadach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Kiedy zbierać kurdybanek?

To niepozorna roślina o liściach w kształcie serc z ząbkowanymi krawędziami ma drobne, fioletowe. Bardzo łatwo ją zebrać już od wczesnej wiosny do czerwca. W okresie kwitnienia ma najwięcej właściwości zdrowotnych. Najlepiej sprawdzą się świeże listki, a kiedy je ususzymy, przydadzą się jako przyprawa. Roślina ta jest bogata w olejki eteryczne, witaminy i minerały, co czyni ją cennym składnikiem diety.

Jak działa kurdybanek?

Kurdybanek jest ceniony w ziołolecznictwie, bo przede wszystkim skutecznie wspomaga trawienie. Ma wpływ na zwiększenie produkcji soków żołądkowych i reguluje przepływ żółci. Działa przeciwzapalnie i detoksykacyjnie, wspierając organizm w usuwaniu toksyn. Jego właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze sprawiają, że jest skuteczny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Jaki smak ma kurdybanek?

Liście bluszczyku kurdybanku mają intensywny aromat i korzenny smak, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, sałatek, omletów, a także do twarożków i past kanapkowych. Może być też ciekawym dodatkiem do pesto. Dobrze jest go drobno posiekać i stosować wymiennie z natką pietruszki czy koperkiem. Wielkanoc to dobry czas na wypróbowanie tej rośliny, bo świetnie pasuje do jajek. Aromat kurdybanku często porównywany jest z lubczykiem. Dlatego dobrze go stosować także do rosołu.

Napar wycisza nerwy

Chcesz przekonać się, jak smakuje kurdybanek? Warto przygotować z niego napar. Teraz oczywiście ze świeżych liści (po sezonie suszonych). Wystarczy zalać je gorącą wodą i zaparzać około 15 minut pod przykryciem. Taki napar wspomaga trawienie. Ma także działanie uspakajające. Badania wykazują, że kurdybanek wycisza także układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat