Polacy po nim depczą, zamiast zrywać. Odtruwa wątrobę, reguluje pracę jelit

Bluszczyk kurdybanek to bardzo popularna roślina, której teraz kompletnie nie doceniamy. Kiedyś używano go do przygotowywania naparów, nalewek, zup, stosowano jako zieleninę. Warto do tego wrócić, bo jest smaczny i ma mnóstwo walorów zdrowotnych.

Bluszczyk kurdybanek kwitnie wiosnąBluszczyk kurdybanek kwitnie wiosną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bluszczyk kurdybanek, znany pod różnymi nazwami w zależności od regionu, był niegdyś jedną z najczęściej używanych przypraw w Polsce. Jego popularność sięga czasów króla Jana III Sobieskiego, który zabierał go na wyprawy wojenne, doceniając jego właściwości lecznicze. W Anglii przez długi czas był nieodłącznym składnikiem piwa, zanim zastąpił go chmiel. Teraz można go znaleźć w składach popularnych w Wielkiej Brytanii lemoniadach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Kiedy zbierać kurdybanek?

To niepozorna roślina o liściach w kształcie serc z ząbkowanymi krawędziami ma drobne, fioletowe. Bardzo łatwo ją zebrać już od wczesnej wiosny do czerwca. W okresie kwitnienia ma najwięcej właściwości zdrowotnych. Najlepiej sprawdzą się świeże listki, a kiedy je ususzymy, przydadzą się jako przyprawa. Roślina ta jest bogata w olejki eteryczne, witaminy i minerały, co czyni ją cennym składnikiem diety.

Jak działa kurdybanek?

Kurdybanek jest ceniony w ziołolecznictwie, bo przede wszystkim skutecznie wspomaga trawienie. Ma wpływ na zwiększenie produkcji soków żołądkowych i reguluje przepływ żółci. Działa przeciwzapalnie i detoksykacyjnie, wspierając organizm w usuwaniu toksyn. Jego właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze sprawiają, że jest skuteczny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

Jaki smak ma kurdybanek?

Liście bluszczyku kurdybanku mają intensywny aromat i korzenny smak, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, sałatek, omletów, a także do twarożków i past kanapkowych. Może być też ciekawym dodatkiem do pesto. Dobrze jest go drobno posiekać i stosować wymiennie z natką pietruszki czy koperkiem. Wielkanoc to dobry czas na wypróbowanie tej rośliny, bo świetnie pasuje do jajek. Aromat kurdybanku często porównywany jest z lubczykiem. Dlatego dobrze go stosować także do rosołu.

Napar wycisza nerwy

Chcesz przekonać się, jak smakuje kurdybanek? Warto przygotować z niego napar. Teraz oczywiście ze świeżych liści (po sezonie suszonych). Wystarczy zalać je gorącą wodą i zaparzać około 15 minut pod przykryciem. Taki napar wspomaga trawienie. Ma także działanie uspakajające. Badania wykazują, że kurdybanek wycisza także układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯