Zrywam w ogródku i parzę jak herbatę. Czyści organizm z toksyn, wspomaga wątrobę

Już można wypatrzeć je na trawnikach i w przydomowych ogródkach. Stokrotki to jedne z pierwszych wiosennych kwiatków. Kwitną aż do jesieni. Warto wykorzystywać je nie tylko do uroczych bukiecików i wianków, ale także do naparów, sałatek i dekoracji potraw.

Zaczyna się sezon na te urocze kwiatkiZaczyna się sezon na te urocze kwiatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Stokrotki są jadalne, zarówno ich kwiatki, jak i listki. Wyglądają niepozornie, ale zawierają także substancje odżywcze. W świeżo rozwiniętych kwiatach są saponiny, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i antocyjany. Z kolei ich młode listki mają witaminę C, żelazo czy potas. Dlatego warto po nie sięgać przy niektórych dolegliwościach. Jednak przede wszystkim mają walory ozdobne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dua Lipa zachwyca się tym koktajlem. Większość krzywi się na sam widok

Stokrotki są idealne do dekoracji

Stokrotki to przede wszystkim rośliny dekoracyjne i tak je, należy traktować. Moda na jadalne kwiaty trwa już od jakiegoś czasu. Choć kojarzy się z daniami restauracyjnymi, to warto przenieść ją do domu. Urocze stokrotki wykorzystuję do ozdabiania ciast, deserów, napojów. Na pewno znajdą się na wielkanocnej babce. Często dodaje do sałatek. Idealnie komponują się z wiosennymi warzywami, a zwłaszcza sałatą, rukolą, pomidorami czy rzodkiewkami.

Jak zrobić napar ze stokrotek

Ze stokrotek przygotowuje także napar. Ma on działanie przeciwzapalnie, moczopędne i oczyszczające. Wspiera pracę wątroby. Dlatego przygotowuję go sobie po obfitych posiłkach. Jego smak jest łagodny, słodkawy, neutralny, ale da się wyczuć w nim delikatną orzechową nutę. Wystarczy łyżeczkę kwiatów (świeżych lub suszonych) zalać szklanką wody i zaparzyć pod przykryciem przez około kwadrans. Można go dosłodzić do smaku, najlepiej miodem.

Gdzie szukać stokrotek?

Wykorzystuję w kuchni stokrotki z własnego ogródka. I to najbezpieczniejszy sposób. Kiedy kwiaty są wyhodowane samodzielnie, mamy pewność, że nie były pryskane i nie są zanieczyszczone. Najsmaczniejsze są młode kwiaty, tuż po rozwinięciu lub jeszcze w pączkach. Sięgam po nie, gdy są świeże, jędrne i nieuszkodzone. Unikam wilgotnych, zwiędniętych. Nigdy nie zbieraj kwiatów rosnących w pobliżu dróg, ruchliwych ulic, czy innych miejsc narażonych na zanieczyszczenia. Mogą one zawierać szkodliwe substancje.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni