WAŻNE
TERAZ

Tusk: będzie zmiana w umowie koalicyjnej

Zrywam w ogródku i parzę jak herbatę. Czyści organizm z toksyn, wspomaga wątrobę

Już można wypatrzeć je na trawnikach i w przydomowych ogródkach. Stokrotki to jedne z pierwszych wiosennych kwiatków. Kwitną aż do jesieni. Warto wykorzystywać je nie tylko do uroczych bukiecików i wianków, ale także do naparów, sałatek i dekoracji potraw.

Zrywam w ogródku i parzę jak herbatę. Czyści organizm z toksyn, wspomaga wątrobęZaczyna się sezon na te urocze kwiatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Stokrotki są jadalne, zarówno ich kwiatki, jak i listki. Wyglądają niepozornie, ale zawierają także substancje odżywcze. W świeżo rozwiniętych kwiatach są saponiny, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i antocyjany. Z kolei ich młode listki mają witaminę C, żelazo czy potas. Dlatego warto po nie sięgać przy niektórych dolegliwościach. Jednak przede wszystkim mają walory ozdobne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dua Lipa zachwyca się tym koktajlem. Większość krzywi się na sam widok

Stokrotki są idealne do dekoracji

Stokrotki to przede wszystkim rośliny dekoracyjne i tak je, należy traktować. Moda na jadalne kwiaty trwa już od jakiegoś czasu. Choć kojarzy się z daniami restauracyjnymi, to warto przenieść ją do domu. Urocze stokrotki wykorzystuję do ozdabiania ciast, deserów, napojów. Na pewno znajdą się na wielkanocnej babce. Często dodaje do sałatek. Idealnie komponują się z wiosennymi warzywami, a zwłaszcza sałatą, rukolą, pomidorami czy rzodkiewkami.

Jak zrobić napar ze stokrotek

Ze stokrotek przygotowuje także napar. Ma on działanie przeciwzapalnie, moczopędne i oczyszczające. Wspiera pracę wątroby. Dlatego przygotowuję go sobie po obfitych posiłkach. Jego smak jest łagodny, słodkawy, neutralny, ale da się wyczuć w nim delikatną orzechową nutę. Wystarczy łyżeczkę kwiatów (świeżych lub suszonych) zalać szklanką wody i zaparzyć pod przykryciem przez około kwadrans. Można go dosłodzić do smaku, najlepiej miodem.

Gdzie szukać stokrotek?

Wykorzystuję w kuchni stokrotki z własnego ogródka. I to najbezpieczniejszy sposób. Kiedy kwiaty są wyhodowane samodzielnie, mamy pewność, że nie były pryskane i nie są zanieczyszczone. Najsmaczniejsze są młode kwiaty, tuż po rozwinięciu lub jeszcze w pączkach. Sięgam po nie, gdy są świeże, jędrne i nieuszkodzone. Unikam wilgotnych, zwiędniętych. Nigdy nie zbieraj kwiatów rosnących w pobliżu dróg, ruchliwych ulic, czy innych miejsc narażonych na zanieczyszczenia. Mogą one zawierać szkodliwe substancje.

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób