Zrywam w ogródku i parzę jak herbatę. Czyści organizm z toksyn, wspomaga wątrobę
Już można wypatrzeć je na trawnikach i w przydomowych ogródkach. Stokrotki to jedne z pierwszych wiosennych kwiatków. Kwitną aż do jesieni. Warto wykorzystywać je nie tylko do uroczych bukiecików i wianków, ale także do naparów, sałatek i dekoracji potraw.
Stokrotki są jadalne, zarówno ich kwiatki, jak i listki. Wyglądają niepozornie, ale zawierają także substancje odżywcze. W świeżo rozwiniętych kwiatach są saponiny, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i antocyjany. Z kolei ich młode listki mają witaminę C, żelazo czy potas. Dlatego warto po nie sięgać przy niektórych dolegliwościach. Jednak przede wszystkim mają walory ozdobne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dua Lipa zachwyca się tym koktajlem. Większość krzywi się na sam widok
Stokrotki są idealne do dekoracji
Stokrotki to przede wszystkim rośliny dekoracyjne i tak je, należy traktować. Moda na jadalne kwiaty trwa już od jakiegoś czasu. Choć kojarzy się z daniami restauracyjnymi, to warto przenieść ją do domu. Urocze stokrotki wykorzystuję do ozdabiania ciast, deserów, napojów. Na pewno znajdą się na wielkanocnej babce. Często dodaje do sałatek. Idealnie komponują się z wiosennymi warzywami, a zwłaszcza sałatą, rukolą, pomidorami czy rzodkiewkami.
Jak zrobić napar ze stokrotek
Ze stokrotek przygotowuje także napar. Ma on działanie przeciwzapalnie, moczopędne i oczyszczające. Wspiera pracę wątroby. Dlatego przygotowuję go sobie po obfitych posiłkach. Jego smak jest łagodny, słodkawy, neutralny, ale da się wyczuć w nim delikatną orzechową nutę. Wystarczy łyżeczkę kwiatów (świeżych lub suszonych) zalać szklanką wody i zaparzyć pod przykryciem przez około kwadrans. Można go dosłodzić do smaku, najlepiej miodem.
Gdzie szukać stokrotek?
Wykorzystuję w kuchni stokrotki z własnego ogródka. I to najbezpieczniejszy sposób. Kiedy kwiaty są wyhodowane samodzielnie, mamy pewność, że nie były pryskane i nie są zanieczyszczone. Najsmaczniejsze są młode kwiaty, tuż po rozwinięciu lub jeszcze w pączkach. Sięgam po nie, gdy są świeże, jędrne i nieuszkodzone. Unikam wilgotnych, zwiędniętych. Nigdy nie zbieraj kwiatów rosnących w pobliżu dróg, ruchliwych ulic, czy innych miejsc narażonych na zanieczyszczenia. Mogą one zawierać szkodliwe substancje.