Wspiera jelita i ułatwia zasypianie. Przynieś z parku i zaparz jak herbatę

Magnolie to jedne z najpiękniej kwitnących drzew i krzewów. W Europie skupiliśmy się na ich podziwianiu, ale w medycynie chińskiej są wykorzystywane od ponad dwóch tysięcy lat. Chińczycy zaliczają je do niezwykle cennych roślin leczniczych. Czy w pobliżu twojego domu rośnie magnolia lekarska?

Magnolie w tym roku zakwitły bardzo wcześnie. Magnolie w tym roku zakwitły bardzo wcześnie.
Źródło zdjęć: © Pixabay | Ralphs_Fotos
Dorota Gepert

Magnolia lekarska ma niezwykle bogaty skład chemiczny. Zawiera mnóstwo substancji aktywnych. Dowiedziono, że otrzymane z magnolii lekarskiej ekstrakty mają wpływ na centralny układ nerwowy i mogą być wykorzystywane jako środek przeciwlękowy, uspokajający i ułatwiający zasypianie. Dużo się też mówi o zbawiennym wpływie na jelita. Radzi sobie nawet z bakterią Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za choroby wrzodowe. Skuteczność ekstraktów z magnolii potwierdza wiele przeprowadzonych w ostatnich latach badań farmakologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Piękna i wszechmocna

Magnolia ma naprawdę szerokie spektrum działania. Wykorzystywane są jej kwiaty oraz kora, która zawiera aż 250 składników aktywnych. W aptekach dostępne są suplementy bazujące na jej ekstraktach. Z jej właściwości możesz też skorzystać we własnej kuchni. Najprostszy sposób to herbatka z magnolii, która jest smaczna i relaksująca. Właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory tych kwiatów. Idealne są młode kwiaty, które jeszcze nie do końca się otworzyły z drzew rosnących z dala od miejskich dróg. Kwiaty wysusz w ciepłym, przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na 50 stopni C z uchylonymi drzwiczkami przez 30-60 minut, sprawdzaj co jakiś czas stan wysuszenia.

Jak przygotować herbatkę z magnolii?

Składniki:

  • 1 łyżka kwiatów magnolii,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty zalej szklanką wrzącej wody.
  2. Odstaw na 10 minut pod przykryciem.
  3. Pij po pół szklanki kilka razy dziennie.

Cudowna dekoracja

Kwiaty magnolii mają wyrazisty, lekko cytrusowy smak i można wykorzystywać je w kuchni na jeszcze kilka sposobów. Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek. Weź je także pod uwagę przy dekoracji wiosennych ciast czy deserów. Można je także smażyć w cieście naleśnikowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku