Wspiera jelita i ułatwia zasypianie. Przynieś z parku i zaparz jak herbatę

Magnolie to jedne z najpiękniej kwitnących drzew i krzewów. W Europie skupiliśmy się na ich podziwianiu, ale w medycynie chińskiej są wykorzystywane od ponad dwóch tysięcy lat. Chińczycy zaliczają je do niezwykle cennych roślin leczniczych. Czy w pobliżu twojego domu rośnie magnolia lekarska?

Magnolie w tym roku zakwitły bardzo wcześnie. Magnolie w tym roku zakwitły bardzo wcześnie.
Źródło zdjęć: © Pixabay | Ralphs_Fotos
Dorota Gepert

Magnolia lekarska ma niezwykle bogaty skład chemiczny. Zawiera mnóstwo substancji aktywnych. Dowiedziono, że otrzymane z magnolii lekarskiej ekstrakty mają wpływ na centralny układ nerwowy i mogą być wykorzystywane jako środek przeciwlękowy, uspokajający i ułatwiający zasypianie. Dużo się też mówi o zbawiennym wpływie na jelita. Radzi sobie nawet z bakterią Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za choroby wrzodowe. Skuteczność ekstraktów z magnolii potwierdza wiele przeprowadzonych w ostatnich latach badań farmakologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Piękna i wszechmocna

Magnolia ma naprawdę szerokie spektrum działania. Wykorzystywane są jej kwiaty oraz kora, która zawiera aż 250 składników aktywnych. W aptekach dostępne są suplementy bazujące na jej ekstraktach. Z jej właściwości możesz też skorzystać we własnej kuchni. Najprostszy sposób to herbatka z magnolii, która jest smaczna i relaksująca. Właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory tych kwiatów. Idealne są młode kwiaty, które jeszcze nie do końca się otworzyły z drzew rosnących z dala od miejskich dróg. Kwiaty wysusz w ciepłym, przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na 50 stopni C z uchylonymi drzwiczkami przez 30-60 minut, sprawdzaj co jakiś czas stan wysuszenia.

Jak przygotować herbatkę z magnolii?

Składniki:

  • 1 łyżka kwiatów magnolii,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty zalej szklanką wrzącej wody.
  2. Odstaw na 10 minut pod przykryciem.
  3. Pij po pół szklanki kilka razy dziennie.

Cudowna dekoracja

Kwiaty magnolii mają wyrazisty, lekko cytrusowy smak i można wykorzystywać je w kuchni na jeszcze kilka sposobów. Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek. Weź je także pod uwagę przy dekoracji wiosennych ciast czy deserów. Można je także smażyć w cieście naleśnikowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟