Wspiera jelita i ułatwia zasypianie. Przynieś z parku i zaparz jak herbatę

Magnolie to jedne z najpiękniej kwitnących drzew i krzewów. W Europie skupiliśmy się na ich podziwianiu, ale w medycynie chińskiej są wykorzystywane od ponad dwóch tysięcy lat. Chińczycy zaliczają je do niezwykle cennych roślin leczniczych. Czy w pobliżu twojego domu rośnie magnolia lekarska?

Magnolie w tym roku zakwitły bardzo wcześnie. Magnolie w tym roku zakwitły bardzo wcześnie.
Źródło zdjęć: © Pixabay | Ralphs_Fotos
Dorota Gepert

Magnolia lekarska ma niezwykle bogaty skład chemiczny. Zawiera mnóstwo substancji aktywnych. Dowiedziono, że otrzymane z magnolii lekarskiej ekstrakty mają wpływ na centralny układ nerwowy i mogą być wykorzystywane jako środek przeciwlękowy, uspokajający i ułatwiający zasypianie. Dużo się też mówi o zbawiennym wpływie na jelita. Radzi sobie nawet z bakterią Helicobacter pylori, która odpowiedzialna jest za choroby wrzodowe. Skuteczność ekstraktów z magnolii potwierdza wiele przeprowadzonych w ostatnich latach badań farmakologicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Piękna i wszechmocna

Magnolia ma naprawdę szerokie spektrum działania. Wykorzystywane są jej kwiaty oraz kora, która zawiera aż 250 składników aktywnych. W aptekach dostępne są suplementy bazujące na jej ekstraktach. Z jej właściwości możesz też skorzystać we własnej kuchni. Najprostszy sposób to herbatka z magnolii, która jest smaczna i relaksująca. Właśnie teraz jest najlepszy czas na zbiory tych kwiatów. Idealne są młode kwiaty, które jeszcze nie do końca się otworzyły z drzew rosnących z dala od miejskich dróg. Kwiaty wysusz w ciepłym, przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na 50 stopni C z uchylonymi drzwiczkami przez 30-60 minut, sprawdzaj co jakiś czas stan wysuszenia.

Jak przygotować herbatkę z magnolii?

Składniki:

  • 1 łyżka kwiatów magnolii,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kwiaty zalej szklanką wrzącej wody.
  2. Odstaw na 10 minut pod przykryciem.
  3. Pij po pół szklanki kilka razy dziennie.

Cudowna dekoracja

Kwiaty magnolii mają wyrazisty, lekko cytrusowy smak i można wykorzystywać je w kuchni na jeszcze kilka sposobów. Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatek. Weź je także pod uwagę przy dekoracji wiosennych ciast czy deserów. Można je także smażyć w cieście naleśnikowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil