Kalafior w cieście naleśnikowym - przepis. Prawdziwy hit na obiad!

Lubisz kalafiora? To świetnie się składa! Zamiast gotować i podawać go z bułką tartą i masłem, możesz przyrządzić w niezwykle ciekawy sposób. Sezon na kalafiora to dobry moment, by poznać kalafiorowe inspiracje. A jedną z nich jest przepis na kalafiora w cieście naleśnikowym. To niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu danie. Jak je zrobić?

ObrazekKalafior w cieście naleśnikowym - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy moment jest dobry, by sięgnąć po sezonowe warzywa. Przykładem takiego warzywa jest kalafior. Oprócz tego, że cechuje się wieloma wspaniałymi właściwościami i niepowtarzalnym smakiem, to stanowi podstawę wielu kulinarnych inspiracji. Najpopularniejsza wydaje się być zupa kalafiorowa. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, byś poznał również kalafiora w cieście naleśnikowym przepis. Ten smak to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Kalafior w cieście naleśnikowym — pomysł na smaczny obiad

Kalafior to warzywo, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest przepis na kalafior w cieście naleśnikowym. Ta połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego kalafiora i jednocześnie prawdziwy hit na obiad. W tym artykule poznasz prosty przepis na to smaczne danie, które z pewnością zachwyci ciebie, jak i całą twoją rodzinę.

Obrazek
Pamiętaj, by podzielić kalafiora na różyczki - Pyszności; Foto Canva.com

Kalafior w cieście naleśnikowym przepis

Kalafior w cieście naleśnikowym to kreatywny sposób na podanie tego zdrowego warzywa. Chrupiące ciasto i delikatny kalafior tworzą doskonałą kombinację smakową. Ten przepis jest prosty do wykonania i idealny na obiad dla całej rodziny. Możesz podać kalafior w cieście z ulubionymi sosami lub jako dodatek do dań mięsnych. Nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych.

Składniki:

         
  • 2 jajka,
  • średniej wielkości kalafior,
  • pół szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Obrazek
Podstawą dania będzie najlepsze ciasto naleśnikowe - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie kalafiora w cieście naleśnikowym krok po kroku

Nie zwlekaj dłużej i wypróbuj ten przepis na kalafior w cieście naleśnikowym. Przygotuj ten prawdziwy hit na obiad i delektuj się smakiem sezonowych warzyw w pysznej formie. Sezon na kalafiora z tym przepisem będzie w pełni udany.

         
  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
  2. Ugotuj różyczki kalafiora w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. Odcedź i odstaw na bok.
  3. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, tworząc gładkie ciasto naleśnikowe.
  4. Na dużą patelnię dodaj olej roślinny i rozgrzej na średnim ogniu.
  5. Zanurz każdą różyczkę kalafiora w cieście naleśnikowym, aby zostały pokryte z każdej strony.
  6. Smaż kalafior w cieście na rozgrzanej patelni z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące. Możesz smażyć je partiami, aby uniknąć zbyt dużej ilości jedzenia na patelni naraz.
  7. Odłóż smażone kalafiory w cieście na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej