PoradyDodaj ją zamiast mąki do naleśników. Wyjdą leciutkie, delikatne i wyjątkowo aromatyczne

Dodaj ją zamiast mąki do naleśników. Wyjdą leciutkie, delikatne i wyjątkowo aromatyczne

Zabrakło ci mąki a dzieciaki upominają się o naleśniki? Nie mów im jeszcze, że nic z tego. Nie musisz też biec do sklepu. Być może uda się coś wykombinować. Co więcej - naleśniki bez mąki mogą być równie dobre, co zwykłe. Przeczytaj tekst i dowiedz się, co robić w takim awaryjnym momencie. 

Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva

26.11.2022 11:32

Większość składników używanych do gotowania ma to do siebie, że nie jesr niezastąpiona. I całe szczęście. W końcu komu nie zdarzyło się pominąć jednego czy dwóch punkcików w liście zakupów? Zwłaszcza kiedy to mąż je robił?

Poza tym, niektóre produkty ,,schodzą" jak szalone i po prostu co chwile ich nie ma. Dlatego momenty awaryjne, takie jak nagła potrzeba - czy też ochota - zrobienia naleśników przy jednoczesnym braku mąki w kuchennych szafkach, nie powinna nikogo dziwić. Jak sobie wtedy radzić?

Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva

Po co mąka w naleśnikach?

Żeby móc skutecznie zastąpić mąkę w naleśnikach, trzeba najpierw zrozumieć, jakie pełni ona zadanie w cieście na naleśniki. Nie ma przecież przypadków w klasycznych przepisach - każda część receptury jest ważna.

W przypadku naleśników, na przykład, jajka są - standardowo - materiałem spajającym ciasto. Dzięki olejowi w masie naleśniki nie przywierają do powierzchni patelni. Woda gazowana natomiast napowietrza ciasto, dzięki czemu wychodzi bardziej puszyste.

Mąka z kolei, ze względu na zawartość glutenu, nadaje ciastu elastyczności i odpowiedniej struktury po usmażeniu. Czym więc ją zastąpić, żeby miało to sens?

Naleśniki bez mąki

Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva

Poniżej przedstawiamy kilka patentów na zastąpienie mąki w cieście naleśnikowym.

#1 Budyń śmietankowy

Oczywiście nie ten w formie ,,bezglutenowej". Poza tym, że nada elastyczności naleśnikom nie gorzej niż mąka pszenna, zapewni im ekstra aromatu i puszystości. Dodaj jedno opakowanie budyniu na 120 ml mleka i jedno jajko. Naleśniki będą jak znalazł.

#2 Kasza manna

Ten zamiennik mąki sprawdzi się zarówno do naleśników podawanych na słodko, jak i na słono. Zastosuj proporcje: 2 szklanki mleka na 3/4 szklanki kaszy manny.

#3 Płatki owsiane

Powinny znaleźć się w domu, zwłaszcza jeśli są dzieciaki, prawda? Wystarczy zmielić je blenderem przed dodaniem do masy. Tu idealnie sprawdzi się proporcja: 100 gramów płatków na 200 ml mleka.

Wiesz już jak zrobić naleśniki bez mąki. Teraz możesz skupić się na przyjemnościach. Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie