Dodaj ją zamiast mąki do naleśników. Wyjdą leciutkie, delikatne i wyjątkowo aromatyczne

Zabrakło ci mąki a dzieciaki upominają się o naleśniki? Nie mów im jeszcze, że nic z tego. Nie musisz też biec do sklepu. Być może uda się coś wykombinować. Co więcej - naleśniki bez mąki mogą być równie dobre, co zwykłe. Przeczytaj tekst i dowiedz się, co robić w takim awaryjnym momencie. 

ObrazekNaleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva

Większość składników używanych do gotowania ma to do siebie, że nie jesr niezastąpiona. I całe szczęście. W końcu komu nie zdarzyło się pominąć jednego czy dwóch punkcików w liście zakupów? Zwłaszcza kiedy to mąż je robił?

Poza tym, niektóre produkty ,,schodzą" jak szalone i po prostu co chwile ich nie ma. Dlatego momenty awaryjne, takie jak nagła potrzeba - czy też ochota - zrobienia naleśników przy jednoczesnym braku mąki w kuchennych szafkach, nie powinna nikogo dziwić. Jak sobie wtedy radzić?

Obrazek
Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva

Po co mąka w naleśnikach?

Żeby móc skutecznie zastąpić mąkę w naleśnikach, trzeba najpierw zrozumieć, jakie pełni ona zadanie w cieście na naleśniki. Nie ma przecież przypadków w klasycznych przepisach - każda część receptury jest ważna.

W przypadku naleśników, na przykład, jajka są - standardowo - materiałem spajającym ciasto. Dzięki olejowi w masie naleśniki nie przywierają do powierzchni patelni. Woda gazowana natomiast napowietrza ciasto, dzięki czemu wychodzi bardziej puszyste.

Mąka z kolei, ze względu na zawartość glutenu, nadaje ciastu elastyczności i odpowiedniej struktury po usmażeniu. Czym więc ją zastąpić, żeby miało to sens?

Naleśniki bez mąki

Obrazek
Naleśniki bez mąki - Pyszności; foto: Canva

Poniżej przedstawiamy kilka patentów na zastąpienie mąki w cieście naleśnikowym.

#1 Budyń śmietankowy

Oczywiście nie ten w formie ,,bezglutenowej". Poza tym, że nada elastyczności naleśnikom nie gorzej niż mąka pszenna, zapewni im ekstra aromatu i puszystości. Dodaj jedno opakowanie budyniu na 120 ml mleka i jedno jajko. Naleśniki będą jak znalazł.

#2 Kasza manna

Ten zamiennik mąki sprawdzi się zarówno do naleśników podawanych na słodko, jak i na słono. Zastosuj proporcje: 2 szklanki mleka na 3/4 szklanki kaszy manny.

#3 Płatki owsiane

Powinny znaleźć się w domu, zwłaszcza jeśli są dzieciaki, prawda? Wystarczy zmielić je blenderem przed dodaniem do masy. Tu idealnie sprawdzi się proporcja: 100 gramów płatków na 200 ml mleka.

Wiesz już jak zrobić naleśniki bez mąki. Teraz możesz skupić się na przyjemnościach. Rzuć okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥