Chętnych na dolewkę nie zabraknie. Ta zupa to hit każdego lata

Zupa kalafiorowa to jedno z naszych ulubionych pierwszych dań. Smaczna, aromatyczna, o unikalnym smaku — czego chcieć więcej? Do zrealizowania tej zachcianki potrzeba więc tylko dwóch ważnych rzeczy: dobrego jakościowo warzywa i sprawdzonego przepisu. Poradzimy coś i na jedno, i na drugie. 

ObrazekTa zupa kalafiorowa będzie hitem w twoim domu! - Pyszności; foto: Canva

W dzieciństwie wiele osób traktowało zupę kalafiorową jako coś pomiędzy uwielbianą pomidorową, a znienawidzoną zupą owocową z makaronem. Czyli: niby do przełknięcia, ale to jednak jeszcze nie to. Po latach doszliśmy jednak do pewnej refleksji. Tak jak do "kompotu z kluskami" nikt już nie chce dobrowolnie wracać, tak zupa kalafiorowa stała się nagle stałym bywalcem w menu prawie każdego dorosłego. Zwłaszcza wtedy, gdy wie on, jak ją prawidłowo zrobić. 

Obrazek
Dobra zupa kalafiorowa wymaga odpowiedniego przepisu - Pyszności; foto: Canva

Mimo tego, że sprawdzony przepis to już przynajmniej połowa sukcesu, to liczy się tu jeszcze jedna ważna umiejętność: dobierania najlepszej jakości warzyw. W przypadku kalafiora warto dokładnie przyjrzeć się liściom. Powinny być sprężyste i zielone, bez żadnych przebarwień. Ich odpowiedni stan jest tu niezmiernie ważny, bo to właśnie one zapewniają kalafiorowi niezbędną do zachowania świeżości wilgotność. Kiedy już kupisz to warzywo o nienagannej jakości, to nie pozostaje nic innego, jak podążać za wskazówkami poniższego przepisu!

Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 dymka ze szczypiorkiem,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • koperek,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Zupa kalafiorowa jest bardzo prosta do zrobienia - Pyszności; foto: Canva
  1. Kalafiora pozbaw liści i głąba. Umyj warzywo pod strumieniem bieżącej wody, a następnie podziel na różyczki.
  2. Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. To pierwsze warzywo pokrój teraz w kostkę, a drugie — w plasterki. Dymkę ze szczypiorkiem posiekaj, a główki czosnku skrój w cienkie kawałki. Całość umieść w garnku i zalej bulionem.
  3. Wywar dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 25 minut.
  4. Po tym czasie dodaj do kalafiorowej posiekany koperek i masło klarowane. Gotuj jeszcze przez chwilę, a na koniec zabiel śmietanką (możesz też użyć kwaśnej śmietany, ale ten pierwszy produkt jest w końcu polecany przez samą Magdę Gessler!). Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłącz palnik i rozkoszuj się najlepszej jakości zupą kalafiorową!
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯