Chętnych na dolewkę nie zabraknie. Ta zupa to hit każdego lata

Zupa kalafiorowa to jedno z naszych ulubionych pierwszych dań. Smaczna, aromatyczna, o unikalnym smaku — czego chcieć więcej? Do zrealizowania tej zachcianki potrzeba więc tylko dwóch ważnych rzeczy: dobrego jakościowo warzywa i sprawdzonego przepisu. Poradzimy coś i na jedno, i na drugie. 

ObrazekTa zupa kalafiorowa będzie hitem w twoim domu! - Pyszności; foto: Canva

W dzieciństwie wiele osób traktowało zupę kalafiorową jako coś pomiędzy uwielbianą pomidorową, a znienawidzoną zupą owocową z makaronem. Czyli: niby do przełknięcia, ale to jednak jeszcze nie to. Po latach doszliśmy jednak do pewnej refleksji. Tak jak do "kompotu z kluskami" nikt już nie chce dobrowolnie wracać, tak zupa kalafiorowa stała się nagle stałym bywalcem w menu prawie każdego dorosłego. Zwłaszcza wtedy, gdy wie on, jak ją prawidłowo zrobić. 

Obrazek
Dobra zupa kalafiorowa wymaga odpowiedniego przepisu - Pyszności; foto: Canva

Mimo tego, że sprawdzony przepis to już przynajmniej połowa sukcesu, to liczy się tu jeszcze jedna ważna umiejętność: dobierania najlepszej jakości warzyw. W przypadku kalafiora warto dokładnie przyjrzeć się liściom. Powinny być sprężyste i zielone, bez żadnych przebarwień. Ich odpowiedni stan jest tu niezmiernie ważny, bo to właśnie one zapewniają kalafiorowi niezbędną do zachowania świeżości wilgotność. Kiedy już kupisz to warzywo o nienagannej jakości, to nie pozostaje nic innego, jak podążać za wskazówkami poniższego przepisu!

Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 dymka ze szczypiorkiem,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • koperek,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Zupa kalafiorowa jest bardzo prosta do zrobienia - Pyszności; foto: Canva
  1. Kalafiora pozbaw liści i głąba. Umyj warzywo pod strumieniem bieżącej wody, a następnie podziel na różyczki.
  2. Ziemniaki i marchewkę obierz i umyj. To pierwsze warzywo pokrój teraz w kostkę, a drugie — w plasterki. Dymkę ze szczypiorkiem posiekaj, a główki czosnku skrój w cienkie kawałki. Całość umieść w garnku i zalej bulionem.
  3. Wywar dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 25 minut.
  4. Po tym czasie dodaj do kalafiorowej posiekany koperek i masło klarowane. Gotuj jeszcze przez chwilę, a na koniec zabiel śmietanką (możesz też użyć kwaśnej śmietany, ale ten pierwszy produkt jest w końcu polecany przez samą Magdę Gessler!). Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłącz palnik i rozkoszuj się najlepszej jakości zupą kalafiorową!
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione