Mało kto wie, że jest jadalna, a ja co roku robię dżem z magnolii. Różany może się przy nim schować

Połowa kwietnia to początek okresu kwitnięcia magnolii. Nie wszyscy wiedzą, że płatki tej pięknej rośliny są jadalne. Ja nabyłem tę wiedzę już jakiś czas temu i przekułem ją w przepyszny dżem, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Dzisiaj pokażę ci, jak się go przyrządza.

Dżem z magnolii - nowy hit sezonu wiosennegoDżem z magnolii - nowy hit sezonu wiosennego
Źródło zdjęć: © Canva

Magnolia to pradawna roślina, która pojawiła się na Ziemi wiele milionów lat temu. Jest ona szczególnie mocno związana z Azją (w Korei Północnej jest kwiatem narodowym), gdzie stosowano ją między innymi do medycyny naturalnej. Tam odgrywała — i nadal to robi — ważną rolę w leczeniu zaburzeń snu, cukrzycy i depresji. Niektórzy przypisują jej działanie pobudzające libido. Bycie afrodyzjakiem to jedno. Bycie podstawowym składnikiem pysznego dżemu, to drugie. Ale, w zasadzie, czemu by nie można tego połączyć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

O tym, że płatki magnolii są jadalne, wie niewiele osób. Zauważyłem, że wśród tych, którzy posiedli tę wiedzę, można wyróżnić dwie grupy. Tych, którzy uważają płatki magnolii za produkt niebywale smaczny, a także tych, którzy określają go za nieco zbyt "mydlany", perfumowy. Ta roślina rzeczywiście charakteryzuje się intensywnym smakiem. Jak ja bym go opisał? Chociaż zwykle nie odczuwam braków w zasobie słów, w tym przypadku muszę wywiesić białą flagę. Tego po prostu trzeba spróbować.

Ja z płatków magnolii lubię przygotowywać dżem. Próbowałem różnych przepisów, a ostatnio moją uwagę przykuł ten z instagramowego profilu "otulic_mame". Jest banalnie prosty, a dżemik wychodzi przepyszny. Poniżej zamieszczam recepturę.

Dżem z magnolii

Składniki:

  • płatki z 30 kwiatów magnolii,
  • 300 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżka pektyny do dżemów.

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, żeby płatki magnolii zbierać w czystej okolicy. Jeśli spadły i zbierasz je z trawnika, upewnij się najpierw, że są świeże. Możesz zrywać całe kwiaty, ale do przepisu użyj tylko płatków. Możesz też kupić je w niektórych sklepach.
  2. Wymieszaj w naczyniu czyste płatki, cukier, sok z dwóch cytryn i łyżkę pektyny. Całość dokładnie zblenduj. Przełóż do garnuszka i gotuj przez około 10 minut, cały czas mieszając. Dżem z magnolii umieść w czystych słoiczkach. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯