InspiracjeMało kto wie, że jest jadalna, a ja co roku robię dżem z magnolii. Różany może się przy nim schować

Mało kto wie, że jest jadalna, a ja co roku robię dżem z magnolii. Różany może się przy nim schować

Dżem z magnolii - nowy hit sezonu wiosennego
Dżem z magnolii - nowy hit sezonu wiosennego
Źródło zdjęć: © Canva
11.04.2024 09:47

Połowa kwietnia to początek okresu kwitnięcia magnolii. Nie wszyscy wiedzą, że płatki tej pięknej rośliny są jadalne. Ja nabyłem tę wiedzę już jakiś czas temu i przekułem ją w przepyszny dżem, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Dzisiaj pokażę ci, jak się go przyrządza.

Magnolia to pradawna roślina, która pojawiła się na Ziemi wiele milionów lat temu. Jest ona szczególnie mocno związana z Azją (w Korei Północnej jest kwiatem narodowym), gdzie stosowano ją między innymi do medycyny naturalnej. Tam odgrywała — i nadal to robi — ważną rolę w leczeniu zaburzeń snu, cukrzycy i depresji. Niektórzy przypisują jej działanie pobudzające libido. Bycie afrodyzjakiem to jedno. Bycie podstawowym składnikiem pysznego dżemu, to drugie. Ale, w zasadzie, czemu by nie można tego połączyć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

O tym, że płatki magnolii są jadalne, wie niewiele osób. Zauważyłem, że wśród tych, którzy posiedli tę wiedzę, można wyróżnić dwie grupy. Tych, którzy uważają płatki magnolii za produkt niebywale smaczny, a także tych, którzy określają go za nieco zbyt "mydlany", perfumowy. Ta roślina rzeczywiście charakteryzuje się intensywnym smakiem. Jak ja bym go opisał? Chociaż zwykle nie odczuwam braków w zasobie słów, w tym przypadku muszę wywiesić białą flagę. Tego po prostu trzeba spróbować.

Ja z płatków magnolii lubię przygotowywać dżem. Próbowałem różnych przepisów, a ostatnio moją uwagę przykuł ten z instagramowego profilu "otulic_mame". Jest banalnie prosty, a dżemik wychodzi przepyszny. Poniżej zamieszczam recepturę.

Dżem z magnolii

Składniki:

  • płatki z 30 kwiatów magnolii,
  • 300 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżka pektyny do dżemów.

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, żeby płatki magnolii zbierać w czystej okolicy. Jeśli spadły i zbierasz je z trawnika, upewnij się najpierw, że są świeże. Możesz zrywać całe kwiaty, ale do przepisu użyj tylko płatków. Możesz też kupić je w niektórych sklepach.
  2. Wymieszaj w naczyniu czyste płatki, cukier, sok z dwóch cytryn i łyżkę pektyny. Całość dokładnie zblenduj. Przełóż do garnuszka i gotuj przez około 10 minut, cały czas mieszając. Dżem z magnolii umieść w czystych słoiczkach. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także