Mało kto wie, że jest jadalna, a ja co roku robię dżem z magnolii. Różany może się przy nim schować

Połowa kwietnia to początek okresu kwitnięcia magnolii. Nie wszyscy wiedzą, że płatki tej pięknej rośliny są jadalne. Ja nabyłem tę wiedzę już jakiś czas temu i przekułem ją w przepyszny dżem, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Dzisiaj pokażę ci, jak się go przyrządza.

Dżem z magnolii - nowy hit sezonu wiosennegoDżem z magnolii - nowy hit sezonu wiosennego
Źródło zdjęć: © Canva

Magnolia to pradawna roślina, która pojawiła się na Ziemi wiele milionów lat temu. Jest ona szczególnie mocno związana z Azją (w Korei Północnej jest kwiatem narodowym), gdzie stosowano ją między innymi do medycyny naturalnej. Tam odgrywała — i nadal to robi — ważną rolę w leczeniu zaburzeń snu, cukrzycy i depresji. Niektórzy przypisują jej działanie pobudzające libido. Bycie afrodyzjakiem to jedno. Bycie podstawowym składnikiem pysznego dżemu, to drugie. Ale, w zasadzie, czemu by nie można tego połączyć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki temu przepisowi na nowo zakochasz się w plackach ziemniaczanych. Inne dodatki w ogóle nie będą ci potrzebne

O tym, że płatki magnolii są jadalne, wie niewiele osób. Zauważyłem, że wśród tych, którzy posiedli tę wiedzę, można wyróżnić dwie grupy. Tych, którzy uważają płatki magnolii za produkt niebywale smaczny, a także tych, którzy określają go za nieco zbyt "mydlany", perfumowy. Ta roślina rzeczywiście charakteryzuje się intensywnym smakiem. Jak ja bym go opisał? Chociaż zwykle nie odczuwam braków w zasobie słów, w tym przypadku muszę wywiesić białą flagę. Tego po prostu trzeba spróbować.

Ja z płatków magnolii lubię przygotowywać dżem. Próbowałem różnych przepisów, a ostatnio moją uwagę przykuł ten z instagramowego profilu "otulic_mame". Jest banalnie prosty, a dżemik wychodzi przepyszny. Poniżej zamieszczam recepturę.

Dżem z magnolii

Składniki:

  • płatki z 30 kwiatów magnolii,
  • 300 g cukru,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżka pektyny do dżemów.

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, żeby płatki magnolii zbierać w czystej okolicy. Jeśli spadły i zbierasz je z trawnika, upewnij się najpierw, że są świeże. Możesz zrywać całe kwiaty, ale do przepisu użyj tylko płatków. Możesz też kupić je w niektórych sklepach.
  2. Wymieszaj w naczyniu czyste płatki, cukier, sok z dwóch cytryn i łyżkę pektyny. Całość dokładnie zblenduj. Przełóż do garnuszka i gotuj przez około 10 minut, cały czas mieszając. Dżem z magnolii umieść w czystych słoiczkach. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy