Zrobiłem gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wszyscy stwierdzili, że lepsze niż klasyczne

Gołąbki to danie z bogatą historią, znane i lubiane w wielu polskich domach. Siostra Anastazja proponuje niebanalną wersję tej potrawy, która zaskakuje smakiem i aromatem. Gołąbki z kaszą gryczaną i jęczmienną w sosie pieczarkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają kulinarnych nowości.

Zrobiłem gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wszyscy stwierdzili, że lepsze niż klasyczneZrobiłem gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wszyscy stwierdzili, że lepsze niż klasyczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Gołąbki to klasyczne danie, które kojarzy się z rodziną i tradycją. Jednak przepis siostry Anastazji dodaje im nowego smaku i aromatu, sprawiając, że stają się one wyjątkowe i niezapomniane. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, do gołąbków z tej receptury podajemy sos pieczarkowy, który nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Ja od teraz tylko w ten sposób robię gołąbki. Moja rodzina je uwielbia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Gołąbki siostry Anastazji - przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 25 dag kaszy jęczmiennej,
  • 25 dag kaszy gryczanej,
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego,
  • 3-4 łyżki tłuszczu,
  • sól i pieprz.

Sos pieczarkowy:

  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 szklanki wody,
  • sól i pieprz.

Gołąbki siostry Anastazji - łatwe w przygotowaniu i pyszne w smaku

Przygotowanie gołąbków z przepisu siostry Anastazji jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy ugotować kasze, podsmażyć pieczarki z cebulą, zawinąć farsz w liście kapusty i udusić w piekarniku. Sos pieczarkowy również jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Gołąbki siostry Anastazji to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Są pyszne, sycące i zdrowe. Stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych gołąbków z sosem pomidorowym.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do farszu można dodać inne warzywa, np. paprykę, marchewkę lub seler.
  • Gołąbki można również ugotować w garnku na wolnym ogniu.
  • Sos pieczarkowy można wzbogacić o suszone grzyby lub zioła, takie jak tymianek lub majeranek.

Spróbuj przepisu siostry Anastazji i przekonaj się, jak pyszne mogą być gołąbki z kaszą gryczaną i jęczmienną w sosie pieczarkowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która na długo pozostanie w pamięci!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟