Zrobiłem gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wszyscy stwierdzili, że lepsze niż klasyczne

Gołąbki to danie z bogatą historią, znane i lubiane w wielu polskich domach. Siostra Anastazja proponuje niebanalną wersję tej potrawy, która zaskakuje smakiem i aromatem. Gołąbki z kaszą gryczaną i jęczmienną w sosie pieczarkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają kulinarnych nowości.

Zrobiłem gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wszyscy stwierdzili, że lepsze niż klasyczneZrobiłem gołąbki z przepisu siostry Anastazji. Wszyscy stwierdzili, że lepsze niż klasyczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Gołąbki to klasyczne danie, które kojarzy się z rodziną i tradycją. Jednak przepis siostry Anastazji dodaje im nowego smaku i aromatu, sprawiając, że stają się one wyjątkowe i niezapomniane. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, do gołąbków z tej receptury podajemy sos pieczarkowy, który nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Ja od teraz tylko w ten sposób robię gołąbki. Moja rodzina je uwielbia!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Gołąbki siostry Anastazji - przepis

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 25 dag kaszy jęczmiennej,
  • 25 dag kaszy gryczanej,
  • 1 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego,
  • 3-4 łyżki tłuszczu,
  • sól i pieprz.

Sos pieczarkowy:

  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 szklanki wody,
  • sól i pieprz.

Gołąbki siostry Anastazji - łatwe w przygotowaniu i pyszne w smaku

Przygotowanie gołąbków z przepisu siostry Anastazji jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy ugotować kasze, podsmażyć pieczarki z cebulą, zawinąć farsz w liście kapusty i udusić w piekarniku. Sos pieczarkowy również jest banalnie prosty w przygotowaniu.

Gołąbki siostry Anastazji to idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Są pyszne, sycące i zdrowe. Stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych gołąbków z sosem pomidorowym.

Kilka dodatkowych wskazówek:

  • Do farszu można dodać inne warzywa, np. paprykę, marchewkę lub seler.
  • Gołąbki można również ugotować w garnku na wolnym ogniu.
  • Sos pieczarkowy można wzbogacić o suszone grzyby lub zioła, takie jak tymianek lub majeranek.

Spróbuj przepisu siostry Anastazji i przekonaj się, jak pyszne mogą być gołąbki z kaszą gryczaną i jęczmienną w sosie pieczarkowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która na długo pozostanie w pamięci!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska