Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Jeśli wybierzesz złą wielkość, porwie się po włożeniu do wody

Zazwyczaj w trakcie gotowania gołąbków czołowe miejsce zajmuje kapusta. Nie może o być byle jaka kapusta. Warto pochylić się nad wyborem idealnego egzemplarza. Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Już tłumaczymy!

Obrazek
Paulina

Kapusta biała, czyli jedno z najważniejszych warzyw w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się do gołąbków. Mamy gwarancje, że nie rozpadną się, łatwo będzie się je serwować, a wszyscy domownicy i goście pochłoną danie ze smakiem. Jej uniwersalność pozwala na przyrządzenie wielu różnorodnych dań. Można ją kisić, gotować, dusić, smażyć lub jeść na surowo. I jest oczywiście idealna na gołąbki.

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Kapusta nie może być zanadto zbita, inaczej nawet wcześniejsze obgotowanie jej nie pomoże przy odrywaniu liści. Zanim przygotujesz liście na gołąbki, pamiętaj, by usunąć głąb. W przeciwnym razie potrawa może mieć gorzki smak.

Na początku z młodej kapusty zdejmuję dziurawe i pożółkłe liście. Zostaw tylko te zdrowe, a następnie wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę. Okazuje się, że jeśli zależy nam na odpowiednio przygotowanej kapuście, należy umieścić ją we wrzątku tak, by była cała pokryta. Na małym ogniu powinna spędzić około 7-9 minut. W tym czasie warto obrócić ją kilka razy.

Możesz sięgnąć również po kapustę włoską. Jest ona delikatniejsza i nieco łatwiejsza w przygotowaniu.  W obu odsłonach gołąbki smakują równie pysznie.

Obrazek

Obieraj ostrożnie kapustę

Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Przy pomocy drugiego widelca ściągają odchodzące pod wpływem temperatury liście i odkładaj na talerzyk. Jeśli masz duże zgrubienia na liściach, wytnij je.

Obrazek

W czasie studzenia kapusty przygotuj farsz. Przepis na idealne gołąbki znajdziesz poniżej w filmie. Gołąbki w chrupiącej panierce to danie, którym zachwycisz wszystkich swoich gości. Możesz wykorzystać do nich białą kapustę albo włoska. Obie będą pyszne i dobrze się sprawdzą.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀