Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Jeśli wybierzesz złą wielkość, porwie się po włożeniu do wody

Zazwyczaj w trakcie gotowania gołąbków czołowe miejsce zajmuje kapusta. Nie może o być byle jaka kapusta. Warto pochylić się nad wyborem idealnego egzemplarza. Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki? Już tłumaczymy!

Obrazek
Paulina

Kapusta biała, czyli jedno z najważniejszych warzyw w polskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się do gołąbków. Mamy gwarancje, że nie rozpadną się, łatwo będzie się je serwować, a wszyscy domownicy i goście pochłoną danie ze smakiem. Jej uniwersalność pozwala na przyrządzenie wielu różnorodnych dań. Można ją kisić, gotować, dusić, smażyć lub jeść na surowo. I jest oczywiście idealna na gołąbki.

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Kapusta nie może być zanadto zbita, inaczej nawet wcześniejsze obgotowanie jej nie pomoże przy odrywaniu liści. Zanim przygotujesz liście na gołąbki, pamiętaj, by usunąć głąb. W przeciwnym razie potrawa może mieć gorzki smak.

Na początku z młodej kapusty zdejmuję dziurawe i pożółkłe liście. Zostaw tylko te zdrowe, a następnie wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę. Okazuje się, że jeśli zależy nam na odpowiednio przygotowanej kapuście, należy umieścić ją we wrzątku tak, by była cała pokryta. Na małym ogniu powinna spędzić około 7-9 minut. W tym czasie warto obrócić ją kilka razy.

Możesz sięgnąć również po kapustę włoską. Jest ona delikatniejsza i nieco łatwiejsza w przygotowaniu.  W obu odsłonach gołąbki smakują równie pysznie.

Obrazek

Obieraj ostrożnie kapustę

Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Przy pomocy drugiego widelca ściągają odchodzące pod wpływem temperatury liście i odkładaj na talerzyk. Jeśli masz duże zgrubienia na liściach, wytnij je.

Obrazek

W czasie studzenia kapusty przygotuj farsz. Przepis na idealne gołąbki znajdziesz poniżej w filmie. Gołąbki w chrupiącej panierce to danie, którym zachwycisz wszystkich swoich gości. Możesz wykorzystać do nich białą kapustę albo włoska. Obie będą pyszne i dobrze się sprawdzą.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione