Prosty i szybki obiad Ewy Wachowicz. Na sam widok cieknie ślinka

Szukasz pomysłu na pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad? Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Ewy Wachowicz to idealne rozwiązanie! To danie łączy w sobie prostotę wykonania z bogatym smakiem i aromatem.

Prosty i szybki obiad Ewy Wachowicz. Na sam widok cieknie ślinkaProsty i szybki obiad Ewy Wachowicz. Na sam widok cieknie ślinka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego pomysłu na obiad? Zapiekanka ziemniaczana to doskonała propozycja, która zadowoli nie tylko twoje podniebienie, ale także całą rodzinę. Przepis na tę wyjątkową potrawę pochodzi prosto od samej Ewy Wachowicz, co gwarantuje niezapomniany smak i prostotę przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Zapiekanka ziemniaczana to klasyka kuchni, która zawsze cieszy się ogromną popularnością. Jednak wersja zaproponowana przez Ewę Wachowicz wnosi do tego tradycyjnego dania nowe, zaskakujące smaki. Połączenie ziemniaków, czosnku, śmietanki i aromatycznego pudru z suszonych grzybów sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą eksplozją smaku.

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 7-8 ziemniaków,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 150 ml śmietanki 36% (może być bez laktozy),
  • 1,5 łyżeczki pudru z suszonych grzybów,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • świeży tymianek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na dnie okrągłego naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.
  2. Ziemniaki obierz i poszatkuj na cienkie plasterki. Ułóż je na czosnku w naczyniu, tworząc "zakładki".
  3. W misce roztrzep jajko, dodaj śmietankę, puder grzybowy, gałkę muszkatołową i sól. Dobrze wymieszaj.
  4. Zalej ziemniaki sosem i piecz w temperaturze 180 st. C przez godzinę.
  5. Udekoruj świeżym tymiankiem przed podaniem.

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz to idealny obiad dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Spróbuj tego przepisu, a z pewnością nie zawiedziesz się!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości