Polacy kupują i doprawiają nim wiele dań. Nie mamy świadomości, jak na nas wpływa

Czosnek jest niezbędny do doprawienia niezliczonej ilości dań. Dlatego przeważnie mamy go w kuchni. Jednak nie zawsze decydujemy się na jego świeżą wersję. Ten granulowany jest łatwiejszy do przechowywania. Jednak czy ma te same właściwości?

Czy czosnek granulowany jest zdrowy?Czy czosnek granulowany jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wiosną czosnek szybko zaczyna kiełkować. To naturalny proces i wcale nie ma wpływu na jego jakość. Jednak często używa się tego, jako jednego z argumentów, by zacząć używać czosnku granulowanego. Taką przyprawę zawsze można mieć pod ręką, nie wymaga szczególnych warunków do przechowywania. Nadaje się do większości tych potraw, co świeże ząbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Czosnek granulowany - co to za przyprawa?

Czosnek granulowany to przyprawa, która powstaje z suszonego i rozdrobnionego czosnku. Zachowuje charakterystyczny aromat i smak. To wygodna alternatywa dla świeżych ząbków. Łatwiej go przechowywać, bo wystarczy przyprawę przesypać do szczelnie zakręcanego pojemnika. Wtedy nie traci swoich właściwości przez długi czas. Nie wymaga też obierania ani krojenia, a co za tym idzie, nie zostawia zapachu na dłoniach. Szybko można dodać go do przygotowywanej potrawy.

Co wyróżnia czosnek granulowany?

Jednak czosnek nie tylko dodaje charakteru wielu daniom, ale ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przez całą jesień i zimę często wspomina się o jego właściwościach antybakteryjnych i wzmacniających odporność. Ma też wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak żelazo i potas. Zawsze warto wybierać czosnek krajowy, który nie jest narażany na działanie chemii. A jak jest z czosnkiem granulowanym?

Jaki czosnek granulowany wybierać?

Czosnek granulowany to wysuszone i zmielone świeże ząbki. Podczas zakupów warto sprawdzić na etykiecie, czy zostały pozyskane z europejskich upraw. Wysokogatunkowy czosnek granulowany ma bardzo podobne właściwości, do tego świeżego. Jedną z różnic jest mniejsza ilość allicyny, bo traci ją w procesie suszenia. Ten związek odpowiedzialny jest za właściwości antybakteryjne. Dlatego kiedy stosujemy czosnek, na przykład podczas infekcji, znacznie lepiej sięgnąć po ten świeży. Do mleka jest idealny.

Jaki czosnek wybrać?

Wiadomo też, że świeży czosnek ma lepszy aromat. Jest niezastąpiony do potraw, w których wymaga przesmażenia lub użycia na surowo, jak w sosach do sałatek. Z kolei ten granulowany sprawdzi się dobrze w przypadku dań, gdzie smak ma być rozprowadzony równomiernie, na przykład w sosach czy zupach. Dobrym rozwiązaniem jest używanie obu rodzajów czosnku i dostosowywanie go do rodzajów potraw.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej