Polacy kupują i doprawiają nim wiele dań. Nie mamy świadomości, jak na nas wpływa

Czosnek jest niezbędny do doprawienia niezliczonej ilości dań. Dlatego przeważnie mamy go w kuchni. Jednak nie zawsze decydujemy się na jego świeżą wersję. Ten granulowany jest łatwiejszy do przechowywania. Jednak czy ma te same właściwości?

Czy czosnek granulowany jest zdrowy?Czy czosnek granulowany jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wiosną czosnek szybko zaczyna kiełkować. To naturalny proces i wcale nie ma wpływu na jego jakość. Jednak często używa się tego, jako jednego z argumentów, by zacząć używać czosnku granulowanego. Taką przyprawę zawsze można mieć pod ręką, nie wymaga szczególnych warunków do przechowywania. Nadaje się do większości tych potraw, co świeże ząbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Czosnek granulowany - co to za przyprawa?

Czosnek granulowany to przyprawa, która powstaje z suszonego i rozdrobnionego czosnku. Zachowuje charakterystyczny aromat i smak. To wygodna alternatywa dla świeżych ząbków. Łatwiej go przechowywać, bo wystarczy przyprawę przesypać do szczelnie zakręcanego pojemnika. Wtedy nie traci swoich właściwości przez długi czas. Nie wymaga też obierania ani krojenia, a co za tym idzie, nie zostawia zapachu na dłoniach. Szybko można dodać go do przygotowywanej potrawy.

Co wyróżnia czosnek granulowany?

Jednak czosnek nie tylko dodaje charakteru wielu daniom, ale ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przez całą jesień i zimę często wspomina się o jego właściwościach antybakteryjnych i wzmacniających odporność. Ma też wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak żelazo i potas. Zawsze warto wybierać czosnek krajowy, który nie jest narażany na działanie chemii. A jak jest z czosnkiem granulowanym?

Jaki czosnek granulowany wybierać?

Czosnek granulowany to wysuszone i zmielone świeże ząbki. Podczas zakupów warto sprawdzić na etykiecie, czy zostały pozyskane z europejskich upraw. Wysokogatunkowy czosnek granulowany ma bardzo podobne właściwości, do tego świeżego. Jedną z różnic jest mniejsza ilość allicyny, bo traci ją w procesie suszenia. Ten związek odpowiedzialny jest za właściwości antybakteryjne. Dlatego kiedy stosujemy czosnek, na przykład podczas infekcji, znacznie lepiej sięgnąć po ten świeży. Do mleka jest idealny.

Jaki czosnek wybrać?

Wiadomo też, że świeży czosnek ma lepszy aromat. Jest niezastąpiony do potraw, w których wymaga przesmażenia lub użycia na surowo, jak w sosach do sałatek. Z kolei ten granulowany sprawdzi się dobrze w przypadku dań, gdzie smak ma być rozprowadzony równomiernie, na przykład w sosach czy zupach. Dobrym rozwiązaniem jest używanie obu rodzajów czosnku i dostosowywanie go do rodzajów potraw.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀