InspiracjePolacy kupują i doprawiają nim wiele dań. Nie mamy świadomości, jak na nas wpływa

Polacy kupują i doprawiają nim wiele dań. Nie mamy świadomości, jak na nas wpływa

Czosnek jest niezbędny do doprawienia niezliczonej ilości dań. Dlatego przeważnie mamy go w kuchni. Jednak nie zawsze decydujemy się na jego świeżą wersję. Ten granulowany jest łatwiejszy do przechowywania. Jednak czy ma te same właściwości?

Czy czosnek granulowany jest zdrowy?
Czy czosnek granulowany jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiosną czosnek szybko zaczyna kiełkować. To naturalny proces i wcale nie ma wpływu na jego jakość. Jednak często używa się tego, jako jednego z argumentów, by zacząć używać czosnku granulowanego. Taką przyprawę zawsze można mieć pod ręką, nie wymaga szczególnych warunków do przechowywania. Nadaje się do większości tych potraw, co świeże ząbki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla

Czosnek granulowany - co to za przyprawa?

Czosnek granulowany to przyprawa, która powstaje z suszonego i rozdrobnionego czosnku. Zachowuje charakterystyczny aromat i smak. To wygodna alternatywa dla świeżych ząbków. Łatwiej go przechowywać, bo wystarczy przyprawę przesypać do szczelnie zakręcanego pojemnika. Wtedy nie traci swoich właściwości przez długi czas. Nie wymaga też obierania ani krojenia, a co za tym idzie, nie zostawia zapachu na dłoniach. Szybko można dodać go do przygotowywanej potrawy.

Co wyróżnia czosnek granulowany?

Jednak czosnek nie tylko dodaje charakteru wielu daniom, ale ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Przez całą jesień i zimę często wspomina się o jego właściwościach antybakteryjnych i wzmacniających odporność. Ma też wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak żelazo i potas. Zawsze warto wybierać czosnek krajowy, który nie jest narażany na działanie chemii. A jak jest z czosnkiem granulowanym?

Jaki czosnek granulowany wybierać?

Czosnek granulowany to wysuszone i zmielone świeże ząbki. Podczas zakupów warto sprawdzić na etykiecie, czy zostały pozyskane z europejskich upraw. Wysokogatunkowy czosnek granulowany ma bardzo podobne właściwości, do tego świeżego. Jedną z różnic jest mniejsza ilość allicyny, bo traci ją w procesie suszenia. Ten związek odpowiedzialny jest za właściwości antybakteryjne. Dlatego kiedy stosujemy czosnek, na przykład podczas infekcji, znacznie lepiej sięgnąć po ten świeży. Do mleka jest idealny.

Jaki czosnek wybrać?

Wiadomo też, że świeży czosnek ma lepszy aromat. Jest niezastąpiony do potraw, w których wymaga przesmażenia lub użycia na surowo, jak w sosach do sałatek. Z kolei ten granulowany sprawdzi się dobrze w przypadku dań, gdzie smak ma być rozprowadzony równomiernie, na przykład w sosach czy zupach. Dobrym rozwiązaniem jest używanie obu rodzajów czosnku i dostosowywanie go do rodzajów potraw.

czosnekpolski czosnekprzyprawy

Wybrane dla Ciebie