Koniecznie posól czosnek przed siekaniem. Za ten patent Gordon Ramsey powinien dostać złoty medal

Czasami w kuchni niewiele potrzeba, by osiągnąć znakomity efekt. Przykład? Trik, którym znany kucharz podzielił się ze swoimi obserwatorami. Taki prosty, a genialny. Wypróbuj go koniecznie.

Ten patent zawsze się sprawdzaTen patent zawsze się sprawdza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Gordon Ramsay to znany na całym świecie szef kuchni, który nie przestaje zaskakiwać swoimi kulinarnymi pomysłami. Nie zawsze dotyczą one wykwintnych dań serwowanych w drogich restauracjach. Czasami są to proste triki kuchenne, przydatne na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Jak przygotowuje czosnek znany kucharz?

Na swoim kanale YT Gordon Ramsay dzieli się z obserwatorami prostymi wskazówkami, które ułatwiają przygotowywanie posiłków. Jedna z nich dotyczy drobnego posiekania czosnku. Nie są do tego potrzebne wyszukane gadżety, wystarczy sięgnąć po sól, którą zawsze mamy w kuchni.

Kucharz najpierw kroi czosnek, a potem posypuje go solą i dopiero zaczyna siekanie. Swój sposób opiera na tym, że sól ma ścierną strukturę, która pomaga rozpadać się włóknom rośliny podczas rozdrabniania. Dzięki temu można osiągnąć bardzo drobną konsystencję czosnku. Idealnie nadaje się on wtedy do potraw, które powinny mieć intensywny smak i aromat. Znany szef kuchni podkreśla, że w tym przypadku wystarczy bardzo prosty sposób, by osiągnąć świetne rezultaty.

Dlaczego potrzebna jest sól?

Mielenie czy przeciskanie przez praskę, zmienia teksturę i smak czosnku. Natomiast sól ma wyjątkową zdolność wyciągania wilgoci, co sprawia, że ząbki tej rośliny stają się bardziej miękkie i łatwe do obróbki. Gdy siekamy czosnek, tak jak Ramsay, aktywują się także enzymy w nim zawarte. Związki takie jak alliina i alliinaza łączą się, tworzą się wtedy cząsteczki allicyny. Właśnie ona odpowiedzialna jest za intensywny, charakterystyczny dla czosnku, smak. Dzięki zastosowaniu soli, czosnek stopniowo zmienia swoją konsystencję, dzięki temu jest bardziej wyrazisty.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji