Koniecznie posól czosnek przed siekaniem. Za ten patent Gordon Ramsey powinien dostać złoty medal

Czasami w kuchni niewiele potrzeba, by osiągnąć znakomity efekt. Przykład? Trik, którym znany kucharz podzielił się ze swoimi obserwatorami. Taki prosty, a genialny. Wypróbuj go koniecznie.

Ten patent zawsze się sprawdzaTen patent zawsze się sprawdza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Gordon Ramsay to znany na całym świecie szef kuchni, który nie przestaje zaskakiwać swoimi kulinarnymi pomysłami. Nie zawsze dotyczą one wykwintnych dań serwowanych w drogich restauracjach. Czasami są to proste triki kuchenne, przydatne na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Jak przygotowuje czosnek znany kucharz?

Na swoim kanale YT Gordon Ramsay dzieli się z obserwatorami prostymi wskazówkami, które ułatwiają przygotowywanie posiłków. Jedna z nich dotyczy drobnego posiekania czosnku. Nie są do tego potrzebne wyszukane gadżety, wystarczy sięgnąć po sól, którą zawsze mamy w kuchni.

Kucharz najpierw kroi czosnek, a potem posypuje go solą i dopiero zaczyna siekanie. Swój sposób opiera na tym, że sól ma ścierną strukturę, która pomaga rozpadać się włóknom rośliny podczas rozdrabniania. Dzięki temu można osiągnąć bardzo drobną konsystencję czosnku. Idealnie nadaje się on wtedy do potraw, które powinny mieć intensywny smak i aromat. Znany szef kuchni podkreśla, że w tym przypadku wystarczy bardzo prosty sposób, by osiągnąć świetne rezultaty.

Dlaczego potrzebna jest sól?

Mielenie czy przeciskanie przez praskę, zmienia teksturę i smak czosnku. Natomiast sól ma wyjątkową zdolność wyciągania wilgoci, co sprawia, że ząbki tej rośliny stają się bardziej miękkie i łatwe do obróbki. Gdy siekamy czosnek, tak jak Ramsay, aktywują się także enzymy w nim zawarte. Związki takie jak alliina i alliinaza łączą się, tworzą się wtedy cząsteczki allicyny. Właśnie ona odpowiedzialna jest za intensywny, charakterystyczny dla czosnku, smak. Dzięki zastosowaniu soli, czosnek stopniowo zmienia swoją konsystencję, dzięki temu jest bardziej wyrazisty.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯