Koniecznie posól czosnek przed siekaniem. Za ten patent Gordon Ramsey powinien dostać złoty medal
Czasami w kuchni niewiele potrzeba, by osiągnąć znakomity efekt. Przykład? Trik, którym znany kucharz podzielił się ze swoimi obserwatorami. Taki prosty, a genialny. Wypróbuj go koniecznie.
Gordon Ramsay to znany na całym świecie szef kuchni, który nie przestaje zaskakiwać swoimi kulinarnymi pomysłami. Nie zawsze dotyczą one wykwintnych dań serwowanych w drogich restauracjach. Czasami są to proste triki kuchenne, przydatne na co dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu
Jak przygotowuje czosnek znany kucharz?
Na swoim kanale YT Gordon Ramsay dzieli się z obserwatorami prostymi wskazówkami, które ułatwiają przygotowywanie posiłków. Jedna z nich dotyczy drobnego posiekania czosnku. Nie są do tego potrzebne wyszukane gadżety, wystarczy sięgnąć po sól, którą zawsze mamy w kuchni.
Kucharz najpierw kroi czosnek, a potem posypuje go solą i dopiero zaczyna siekanie. Swój sposób opiera na tym, że sól ma ścierną strukturę, która pomaga rozpadać się włóknom rośliny podczas rozdrabniania. Dzięki temu można osiągnąć bardzo drobną konsystencję czosnku. Idealnie nadaje się on wtedy do potraw, które powinny mieć intensywny smak i aromat. Znany szef kuchni podkreśla, że w tym przypadku wystarczy bardzo prosty sposób, by osiągnąć świetne rezultaty.
Dlaczego potrzebna jest sól?
Mielenie czy przeciskanie przez praskę, zmienia teksturę i smak czosnku. Natomiast sól ma wyjątkową zdolność wyciągania wilgoci, co sprawia, że ząbki tej rośliny stają się bardziej miękkie i łatwe do obróbki. Gdy siekamy czosnek, tak jak Ramsay, aktywują się także enzymy w nim zawarte. Związki takie jak alliina i alliinaza łączą się, tworzą się wtedy cząsteczki allicyny. Właśnie ona odpowiedzialna jest za intensywny, charakterystyczny dla czosnku, smak. Dzięki zastosowaniu soli, czosnek stopniowo zmienia swoją konsystencję, dzięki temu jest bardziej wyrazisty.