Gordon Ramsay zaczyna dzień od tego taniego, pożywnego dania. Przepis zasługuje na złoto!

Gordon Ramsay, znany na całym świecie szef kuchni, nie przestaje zaskakiwać swoimi kulinarnymi pomysłami. Od prostych trików na jajecznicę po kontrowersyjne dania w jego restauracjach, Ramsay wciąż jest na ustach wszystkich. Ostatnio zdradził, że na śniadanie wybiera prostą potrawę, która dostarcza mu energii na cały dzień.

OwsiankaOwsianka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gordon Ramsay, znany szef kuchni i gospodarz programu "Hell’s Kitchen", nie zaczyna dnia od wykwintnych dań jak beef wellington. Zamiast tego, sięga po coś, co większość z nas ma w swojej kuchni – owsiankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Owsianka Gordona Ramsaya

Ramsay, który obecnie trenuje do triathlonu Ironman, wybiera śniadanie bogate w błonnik i antyoksydanty.

– Każdego ranka jem owsiankę – powiedział Ramsay w rozmowie z AllRecipes. – Wychowałem się na tym.

Szef kuchni preferuje płatki, które są nieco grubsze od klasycznych. Dodaje do nich daktyle, cynamon, gałkę muszkatołową i ziele angielskie. Zaleca rozpoczęcie od szczypty każdej przyprawy, a następnie dostosowanie ilości do własnych upodobań.

Ramsay używa mieszanki mleka i wody jako bazy do owsianki. Osobom unikającym nabiału, szef kuchni poleca zamianę na ulubione mleko roślinne lub użycie samej wody. Całość gotuje się przez 15-20 minut, aż owsianka osiągnie kremową konsystencję.

– Jeśli chcesz, dodaj kawałki jabłka podczas gotowania, aby rozpadły się w owsiance, a przed podaniem ułóż dodatkowo na wierzchu kawałki surowych owoców – radzi Ramsay.

Menu Gordona Ramsaya

Na drugie śniadanie Gordon Ramsay jada przeważnie jajecznicę. Kucharz opracował metodę, która nadaje daniu kremową i aksamitną konsystencję. Kluczowym składnikiem w przepisie Ramsaya, oprócz jaj i masła, jest śmietana. Dodaje się ją tuż przed zakończeniem gotowania, co zapewnia jajecznicy delikatność i lekkość, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Z kolei na kolację lub późniejszy obiad Gordon Ramsay wybiera produkty bogate w białko. W jego codziennym menu dominuje chude mięso i ryby.

– Pieczony kurczak, pieczona wołowina, ostatnio jestem też wielkim fanem ryb – mówi Ramsay.

Gordon Ramsay nie przestaje zaskakiwać, zarówno w kuchni, jak i poza nią. Jego przepisy i kulinarne innowacje wciąż inspirują, choć czasem budzą kontrowersje. Dzięki przepisowi na owsiankę Gordona Ramsaya będziesz gotowy, by zacząć dzień pełen energii, a może nawet przygotować się do triathlonu tak jak on.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji