Wielu myśli, że taki czosnek to trucizna. Słusznie?

Dopiero co kupiłeś czosnek i już zaczął kiełkować? O tej porze roku to norma. Jest ciepło i charakterystyczny "szczypiorek" na ząbku pojawia się bardzo szybko. Czy nadaje się on wtedy do jedzenia?

CzosnekKiełkujący czosnek budzi obawy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Wiosną czosnek zaczyna kiełkować. To naturalny proces i wcale nie ma na niego wpływu jego jakość. Jeszcze kilka lat temu pogląd na ten temat był jeden: kiełki czosnku są szkodliwe i toksyczne, więc po prostu je usuwano przed spożyciem. Tak zawsze robiły nasze babcie. Teraz się to trochę zmieniło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Co sądzą naukowy o kiełkującym czosnku

Czosnek, znany ze swojego intensywnego smaku i zdrowotnych właściwości, od wieków ma mocną pozycję w kuchni polskiej. Wiele osób obawia się jednak spożywania jego ząbków, kiedy zaczną kiełkować. Panuje przekonanie, że tracą wtedy swoje właściwości, a nawet mogą być szkodliwe. Taki czosnek uchodzi za gorzki i ciężkostrawny. Tę ludową teorię podważyły badania naukowe. Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowadnia, że kiełkujący czosnek zawiera nawet więcej przeciwutleniaczy. To sprawia, że jest zdrowszy i ma dobry wpływ m.in. na kondycję serca i układu krwionośnego.

Czy kiełkujący czosnek ma wpływ na smak?

Naukowcy wyszli z założenia, że skoro czosnek produkuje nowe pędy, to również wytwarza substancje chemiczne chroniące przed chorobami. Kiełki są przecież bardzo zdrowe. Jednak na ten temat nie ma zgody. Istnieje też pogląd, że w zielonym kiełku są substancje, które chronią rozwijająca się roślinę przed atakiem wirusów, ale na nasz organizm nie mają jednak żadnego korzystnego wpływu. Zmieniają też jego smak, dlatego zawodowi kucharze kiełki z czosnku wycinają.

Lepiej nie przesadzać z czosnkiem

Trudno o jednoznaczną odpowiedź, który czosnek jest zdrowszy. Na pewno zawsze warto zachować umiar. Mimo że ma on mnóstwo wartości odżywczych, bo dostarcza witamin, takich jak witamina C i witaminy z grupy B, oraz minerałów, w tym potasu, fosforu, żelaza, selenu i manganu, zalecana dawka to jeden ząbek dziennie. Przekroczenie tej ilości może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia czy skurcze przewodu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀