Wielu myśli, że taki czosnek to trucizna. Słusznie?

Dopiero co kupiłeś czosnek i już zaczął kiełkować? O tej porze roku to norma. Jest ciepło i charakterystyczny "szczypiorek" na ząbku pojawia się bardzo szybko. Czy nadaje się on wtedy do jedzenia?

CzosnekKiełkujący czosnek budzi obawy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Wiosną czosnek zaczyna kiełkować. To naturalny proces i wcale nie ma na niego wpływu jego jakość. Jeszcze kilka lat temu pogląd na ten temat był jeden: kiełki czosnku są szkodliwe i toksyczne, więc po prostu je usuwano przed spożyciem. Tak zawsze robiły nasze babcie. Teraz się to trochę zmieniło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Co sądzą naukowy o kiełkującym czosnku

Czosnek, znany ze swojego intensywnego smaku i zdrowotnych właściwości, od wieków ma mocną pozycję w kuchni polskiej. Wiele osób obawia się jednak spożywania jego ząbków, kiedy zaczną kiełkować. Panuje przekonanie, że tracą wtedy swoje właściwości, a nawet mogą być szkodliwe. Taki czosnek uchodzi za gorzki i ciężkostrawny. Tę ludową teorię podważyły badania naukowe. Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowadnia, że kiełkujący czosnek zawiera nawet więcej przeciwutleniaczy. To sprawia, że jest zdrowszy i ma dobry wpływ m.in. na kondycję serca i układu krwionośnego.

Czy kiełkujący czosnek ma wpływ na smak?

Naukowcy wyszli z założenia, że skoro czosnek produkuje nowe pędy, to również wytwarza substancje chemiczne chroniące przed chorobami. Kiełki są przecież bardzo zdrowe. Jednak na ten temat nie ma zgody. Istnieje też pogląd, że w zielonym kiełku są substancje, które chronią rozwijająca się roślinę przed atakiem wirusów, ale na nasz organizm nie mają jednak żadnego korzystnego wpływu. Zmieniają też jego smak, dlatego zawodowi kucharze kiełki z czosnku wycinają.

Lepiej nie przesadzać z czosnkiem

Trudno o jednoznaczną odpowiedź, który czosnek jest zdrowszy. Na pewno zawsze warto zachować umiar. Mimo że ma on mnóstwo wartości odżywczych, bo dostarcza witamin, takich jak witamina C i witaminy z grupy B, oraz minerałów, w tym potasu, fosforu, żelaza, selenu i manganu, zalecana dawka to jeden ząbek dziennie. Przekroczenie tej ilości może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia czy skurcze przewodu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯