Wielu myśli, że taki czosnek to trucizna. Słusznie?

Dopiero co kupiłeś czosnek i już zaczął kiełkować? O tej porze roku to norma. Jest ciepło i charakterystyczny "szczypiorek" na ząbku pojawia się bardzo szybko. Czy nadaje się on wtedy do jedzenia?

CzosnekKiełkujący czosnek budzi obawy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Wiosną czosnek zaczyna kiełkować. To naturalny proces i wcale nie ma na niego wpływu jego jakość. Jeszcze kilka lat temu pogląd na ten temat był jeden: kiełki czosnku są szkodliwe i toksyczne, więc po prostu je usuwano przed spożyciem. Tak zawsze robiły nasze babcie. Teraz się to trochę zmieniło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Co sądzą naukowy o kiełkującym czosnku

Czosnek, znany ze swojego intensywnego smaku i zdrowotnych właściwości, od wieków ma mocną pozycję w kuchni polskiej. Wiele osób obawia się jednak spożywania jego ząbków, kiedy zaczną kiełkować. Panuje przekonanie, że tracą wtedy swoje właściwości, a nawet mogą być szkodliwe. Taki czosnek uchodzi za gorzki i ciężkostrawny. Tę ludową teorię podważyły badania naukowe. Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowadnia, że kiełkujący czosnek zawiera nawet więcej przeciwutleniaczy. To sprawia, że jest zdrowszy i ma dobry wpływ m.in. na kondycję serca i układu krwionośnego.

Czy kiełkujący czosnek ma wpływ na smak?

Naukowcy wyszli z założenia, że skoro czosnek produkuje nowe pędy, to również wytwarza substancje chemiczne chroniące przed chorobami. Kiełki są przecież bardzo zdrowe. Jednak na ten temat nie ma zgody. Istnieje też pogląd, że w zielonym kiełku są substancje, które chronią rozwijająca się roślinę przed atakiem wirusów, ale na nasz organizm nie mają jednak żadnego korzystnego wpływu. Zmieniają też jego smak, dlatego zawodowi kucharze kiełki z czosnku wycinają.

Lepiej nie przesadzać z czosnkiem

Trudno o jednoznaczną odpowiedź, który czosnek jest zdrowszy. Na pewno zawsze warto zachować umiar. Mimo że ma on mnóstwo wartości odżywczych, bo dostarcza witamin, takich jak witamina C i witaminy z grupy B, oraz minerałów, w tym potasu, fosforu, żelaza, selenu i manganu, zalecana dawka to jeden ząbek dziennie. Przekroczenie tej ilości może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia czy skurcze przewodu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem