Wielu myśli, że taki czosnek to trucizna. Słusznie?
Dopiero co kupiłeś czosnek i już zaczął kiełkować? O tej porze roku to norma. Jest ciepło i charakterystyczny "szczypiorek" na ząbku pojawia się bardzo szybko. Czy nadaje się on wtedy do jedzenia?
Wiosną czosnek zaczyna kiełkować. To naturalny proces i wcale nie ma na niego wpływu jego jakość. Jeszcze kilka lat temu pogląd na ten temat był jeden: kiełki czosnku są szkodliwe i toksyczne, więc po prostu je usuwano przed spożyciem. Tak zawsze robiły nasze babcie. Teraz się to trochę zmieniło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę
Co sądzą naukowy o kiełkującym czosnku
Czosnek, znany ze swojego intensywnego smaku i zdrowotnych właściwości, od wieków ma mocną pozycję w kuchni polskiej. Wiele osób obawia się jednak spożywania jego ząbków, kiedy zaczną kiełkować. Panuje przekonanie, że tracą wtedy swoje właściwości, a nawet mogą być szkodliwe. Taki czosnek uchodzi za gorzki i ciężkostrawny. Tę ludową teorię podważyły badania naukowe. Jong-Sang Kim, autor pracy opublikowanej na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowadnia, że kiełkujący czosnek zawiera nawet więcej przeciwutleniaczy. To sprawia, że jest zdrowszy i ma dobry wpływ m.in. na kondycję serca i układu krwionośnego.
Czy kiełkujący czosnek ma wpływ na smak?
Naukowcy wyszli z założenia, że skoro czosnek produkuje nowe pędy, to również wytwarza substancje chemiczne chroniące przed chorobami. Kiełki są przecież bardzo zdrowe. Jednak na ten temat nie ma zgody. Istnieje też pogląd, że w zielonym kiełku są substancje, które chronią rozwijająca się roślinę przed atakiem wirusów, ale na nasz organizm nie mają jednak żadnego korzystnego wpływu. Zmieniają też jego smak, dlatego zawodowi kucharze kiełki z czosnku wycinają.
Lepiej nie przesadzać z czosnkiem
Trudno o jednoznaczną odpowiedź, który czosnek jest zdrowszy. Na pewno zawsze warto zachować umiar. Mimo że ma on mnóstwo wartości odżywczych, bo dostarcza witamin, takich jak witamina C i witaminy z grupy B, oraz minerałów, w tym potasu, fosforu, żelaza, selenu i manganu, zalecana dawka to jeden ząbek dziennie. Przekroczenie tej ilości może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia czy skurcze przewodu pokarmowego.