Przed wojną gospodynie robiły takie pierogi. Jeden dodatek do farszu dziś zadziwia
Ulubione pierogi? Wielu z nas wymieni pewnie ruskie. Są bardzo popularne i znane od lat. Nie ma w tym żadnej przesady. Przepis wiele się nie zmienił, ale jeden składnik farszu, który był kiedyś stosowany, został zupełnie zapomniany.
Pierogi ruskie to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni. Mimo nazwy, wcale nie pochodzą z Rosji, to potrawa kresowa. Co je wyróżnia? Na pewno farsz, który powstaje na bazie ziemniaków i sera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?
Pierogi to bardzo znana potrawa
Polska kuchnia słynie z pierogów, ale w innych krajach też sobie z nimi świetnie radzą. To potrawa o bardzo długiej historii, która podlegała wielu wpływom. Nigdy jednak nie utraciła swojej prostoty. Dlatego niezależnie od miejsca na świecie, gdzie się je przygotowuje, zawsze wyglądają podobnie. Składają się z cienkiego ciasta i farszu. Wciąż wiele łączy azjatyckie dim sum, włoskie tortellini i popularne na wschodzie pielmieni. W polskich pierogach nie brakuje regionalnych akcentów w postaci różnorodnych farszów. Jeden z najbardziej znanych to ten do ruskich pierogów.
Tajemniczy składnik farszu
Farsz do pierogów można przygotować na wiele sposobów, ale dla wielu liczy się jeden. W jego składzie są tylko ziemniaki, ser twarogowy i cebula. Całość doprawia się solą i pieprzem. Jednak w przepisie na pierogi ruskie z 1920 roku na liście składników znajdziemy jeszcze cukier. Wiadomo, że podbija on smak i może łagodzić kwasowość. Tutaj został użyty podczas przesmażania cebuli. Co to daje? Cebula szybciej się zeszkli, będzie miała piękny kolor i łagodniejszy smak. Tak potraktowana, nabierze karmelowego posmaku. W takiej formie jest idealnym dodatkiem do farszu.
Pierogi ruskie według przepisu z 1920 roku
Składniki:
Na ciasto:
- 800 g mąki pszennej,
- ok. 400 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka soli.
Na farsz:
- 800 g ziemniaków,
- 800 g sera twarogowego tłustego,
- 2 cebule, obrane, poszatkowane,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do podsmażenia.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulkę obierz, poszatkuj i podsmaż na tłuszczu. Kiedy zacznie się szklić, dodaj cukier i podgrzewaj jeszcze chwilę.
- Do większej miski włóż ugotowane ziemniaki, twaróg i cebulę. Ugnieć całość na gładką masę. Można także ziemniaki przepuścić przez praskę.
- Masę dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj ciasto. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
- Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.