Przed wojną gospodynie robiły takie pierogi. Jeden dodatek do farszu dziś zadziwia

Ulubione pierogi? Wielu z nas wymieni pewnie ruskie. Są bardzo popularne i znane od lat. Nie ma w tym żadnej przesady. Przepis wiele się nie zmienił, ale jeden składnik farszu, który był kiedyś stosowany, został zupełnie zapomniany.

Pierogi to jedno z najbardziej znanych  polskich dańPierogi to jedno z najbardziej znanych polskich dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni. Mimo nazwy, wcale nie pochodzą z Rosji, to potrawa kresowa. Co je wyróżnia? Na pewno farsz, który powstaje na bazie ziemniaków i sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Pierogi to bardzo znana potrawa

Polska kuchnia słynie z pierogów, ale w innych krajach też sobie z nimi świetnie radzą. To potrawa o bardzo długiej historii, która podlegała wielu wpływom. Nigdy jednak nie utraciła swojej prostoty. Dlatego niezależnie od miejsca na świecie, gdzie się je przygotowuje, zawsze wyglądają podobnie. Składają się z cienkiego ciasta i farszu. Wciąż wiele łączy azjatyckie dim sum, włoskie tortellini i popularne na wschodzie pielmieni. W polskich pierogach nie brakuje regionalnych akcentów w postaci różnorodnych farszów. Jeden z najbardziej znanych to ten do ruskich pierogów.

Tajemniczy składnik farszu

Farsz do pierogów można przygotować na wiele sposobów, ale dla wielu liczy się jeden. W jego składzie są tylko ziemniaki, ser twarogowy i cebula. Całość doprawia się solą i pieprzem. Jednak w przepisie na pierogi ruskie z 1920 roku na liście składników znajdziemy jeszcze cukier. Wiadomo, że podbija on smak i może łagodzić kwasowość. Tutaj został użyty podczas przesmażania cebuli. Co to daje? Cebula szybciej się zeszkli, będzie miała piękny kolor i łagodniejszy smak. Tak potraktowana, nabierze karmelowego posmaku. W takiej formie jest idealnym dodatkiem do farszu.

Pierogi ruskie według przepisu z 1920 roku

Składniki:

Na ciasto:

  • 800 g mąki pszennej,
  • ok. 400 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.

Na farsz:

  • 800 g ziemniaków,
  • 800 g sera twarogowego tłustego,
  • 2 cebule, obrane, poszatkowane,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do podsmażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Cebulkę obierz, poszatkuj i podsmaż na tłuszczu. Kiedy zacznie się szklić, dodaj cukier i podgrzewaj jeszcze chwilę.
  3. Do większej miski włóż ugotowane ziemniaki, twaróg i cebulę. Ugnieć całość na gładką masę. Można także ziemniaki przepuścić przez praskę.
  4. Masę dopraw solą i pieprzem.
  5. Przygotuj ciasto. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
  7. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟