WAŻNE
TERAZ

Bundeswehra w Polsce. Tak Jasionki strzegą Niemcy

Przed wojną gospodynie robiły takie pierogi. Jeden dodatek do farszu dziś zadziwia

Ulubione pierogi? Wielu z nas wymieni pewnie ruskie. Są bardzo popularne i znane od lat. Nie ma w tym żadnej przesady. Przepis wiele się nie zmienił, ale jeden składnik farszu, który był kiedyś stosowany, został zupełnie zapomniany.

Pierogi to jedno z najbardziej znanych  polskich dańPierogi to jedno z najbardziej znanych polskich dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni. Mimo nazwy, wcale nie pochodzą z Rosji, to potrawa kresowa. Co je wyróżnia? Na pewno farsz, który powstaje na bazie ziemniaków i sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Pierogi to bardzo znana potrawa

Polska kuchnia słynie z pierogów, ale w innych krajach też sobie z nimi świetnie radzą. To potrawa o bardzo długiej historii, która podlegała wielu wpływom. Nigdy jednak nie utraciła swojej prostoty. Dlatego niezależnie od miejsca na świecie, gdzie się je przygotowuje, zawsze wyglądają podobnie. Składają się z cienkiego ciasta i farszu. Wciąż wiele łączy azjatyckie dim sum, włoskie tortellini i popularne na wschodzie pielmieni. W polskich pierogach nie brakuje regionalnych akcentów w postaci różnorodnych farszów. Jeden z najbardziej znanych to ten do ruskich pierogów.

Tajemniczy składnik farszu

Farsz do pierogów można przygotować na wiele sposobów, ale dla wielu liczy się jeden. W jego składzie są tylko ziemniaki, ser twarogowy i cebula. Całość doprawia się solą i pieprzem. Jednak w przepisie na pierogi ruskie z 1920 roku na liście składników znajdziemy jeszcze cukier. Wiadomo, że podbija on smak i może łagodzić kwasowość. Tutaj został użyty podczas przesmażania cebuli. Co to daje? Cebula szybciej się zeszkli, będzie miała piękny kolor i łagodniejszy smak. Tak potraktowana, nabierze karmelowego posmaku. W takiej formie jest idealnym dodatkiem do farszu.

Pierogi ruskie według przepisu z 1920 roku

Składniki:

Na ciasto:

  • 800 g mąki pszennej,
  • ok. 400 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.

Na farsz:

  • 800 g ziemniaków,
  • 800 g sera twarogowego tłustego,
  • 2 cebule, obrane, poszatkowane,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do podsmażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Cebulkę obierz, poszatkuj i podsmaż na tłuszczu. Kiedy zacznie się szklić, dodaj cukier i podgrzewaj jeszcze chwilę.
  3. Do większej miski włóż ugotowane ziemniaki, twaróg i cebulę. Ugnieć całość na gładką masę. Można także ziemniaki przepuścić przez praskę.
  4. Masę dopraw solą i pieprzem.
  5. Przygotuj ciasto. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
  7. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem