PrzepisProste przepisyPrzed wojną gospodynie robiły takie pierogi. Jeden dodatek do farszu dziś zadziwia

Przed wojną gospodynie robiły takie pierogi. Jeden dodatek do farszu dziś zadziwia

Ulubione pierogi? Wielu z nas wymieni pewnie ruskie. Są bardzo popularne i znane od lat. Nie ma w tym żadnej przesady. Przepis wiele się nie zmienił, ale jeden składnik farszu, który był kiedyś stosowany, został zupełnie zapomniany.

Pierogi to jedno z najbardziej znanych  polskich dań
Pierogi to jedno z najbardziej znanych polskich dań
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi ruskie to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni. Mimo nazwy, wcale nie pochodzą z Rosji, to potrawa kresowa. Co je wyróżnia? Na pewno farsz, który powstaje na bazie ziemniaków i sera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Pierogi to bardzo znana potrawa

Polska kuchnia słynie z pierogów, ale w innych krajach też sobie z nimi świetnie radzą. To potrawa o bardzo długiej historii, która podlegała wielu wpływom. Nigdy jednak nie utraciła swojej prostoty. Dlatego niezależnie od miejsca na świecie, gdzie się je przygotowuje, zawsze wyglądają podobnie. Składają się z cienkiego ciasta i farszu. Wciąż wiele łączy azjatyckie dim sum, włoskie tortellini i popularne na wschodzie pielmieni. W polskich pierogach nie brakuje regionalnych akcentów w postaci różnorodnych farszów. Jeden z najbardziej znanych to ten do ruskich pierogów.

Tajemniczy składnik farszu

Farsz do pierogów można przygotować na wiele sposobów, ale dla wielu liczy się jeden. W jego składzie są tylko ziemniaki, ser twarogowy i cebula. Całość doprawia się solą i pieprzem. Jednak w przepisie na pierogi ruskie z 1920 roku na liście składników znajdziemy jeszcze cukier. Wiadomo, że podbija on smak i może łagodzić kwasowość. Tutaj został użyty podczas przesmażania cebuli. Co to daje? Cebula szybciej się zeszkli, będzie miała piękny kolor i łagodniejszy smak. Tak potraktowana, nabierze karmelowego posmaku. W takiej formie jest idealnym dodatkiem do farszu.

Pierogi ruskie według przepisu z  1920 roku

Składniki:

Na ciasto:

  • 800 g mąki pszennej,
  • ok. 400 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka soli.

Na farsz:

  • 800 g ziemniaków,
  • 800 g sera twarogowego tłustego,
  • 2 cebule, obrane, poszatkowane,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do podsmażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Cebulkę obierz, poszatkuj i podsmaż na tłuszczu. Kiedy zacznie się szklić, dodaj cukier i podgrzewaj jeszcze chwilę.
  3. Do większej miski włóż ugotowane ziemniaki, twaróg i cebulę. Ugnieć całość na gładką masę. Można także ziemniaki przepuścić przez praskę.
  4. Masę dopraw solą i pieprzem.
  5. Przygotuj ciasto. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  6. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
  7. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie