Magda Gessler robi ważną rzecz po zagnieceniu ciasta. Świetnie się lepi i nie rozpada w gotowaniu

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler jest niezwykle prosty. Spokojnie można go polecić nawet osobom, które jeszcze nigdy same go nie robiły. Ważne są tu proporcje składników, ale i pewien trik.

Sposób Magdy Gessler na ciasto na pierogiSposób Magdy Gessler na ciasto na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos
Dorota Gepert

Przed świętami przepisów na pierogi i porad na temat tego, jak przygotować tę tradycyjną potrawę, nie brakuje. Magda Gessler od lat trzyma się swojej receptury, często promuje ją także w programie "Kuchenne rewolucje". Jest to receptura dostosowana nawet dla osób początkujących, które nigdy nie zagniatały ciasta. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Tylko trzy składniki

Magda Gessler jest zwolenniczką najprostszego ciasta na pierogi, które składa się tylko z trzech składników: mąki, wody i szczypty soli. Tylko tyle wystarczy, według znanej restauratorki, by powstało mięciutkie i delikatne ciasto. Pomija ona w swojej recepturze często spotykane jajko czy tłuszcz, taki jak olej lub masło. Twierdzi, że to prostsze ciasto jest najbardziej elastyczne i łatwiej umieścić w nim jak najwięcej farszu.

Na pewno się nie rozpadną

Oprócz tego, że Magda Gessler radzi trzymać się tego prostego przepisu, poleca też dwa triki. Powodują one, że gluten zawarty w mące lepiej "pracuje", co przekłada się na konsystencję ciasta. Pierwszy to tzw. zaparzanie mąki. Ekspertka wlewa do niej gorącą wodę, co powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne. Na początku można sobie pomóc widelcem, a gdy woda przestygnie, dopiero zarabiać ciasto rękami. Trzeba robić to tak długo, by odchodziło od dłoni.

Drugą ważną radą od Magdy Gessler jest to, że nie można zapomnieć o "leżakowaniu". Ciasto po wyrobieniu należy przykryć i powinno poleżeć co najmniej pół godziny, zanim zaczniemy je wałkować. Ten proces sprawia, że pierogi są bardziej delikatne w smaku. Z kolei struktura ciasta jest zwarta i elastyczna, dzięki temu nie ma mowy, by się rozpadały podczas gotowania.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze