Magda Gessler robi ważną rzecz po zagnieceniu ciasta. Świetnie się lepi i nie rozpada w gotowaniu

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler jest niezwykle prosty. Spokojnie można go polecić nawet osobom, które jeszcze nigdy same go nie robiły. Ważne są tu proporcje składników, ale i pewien trik.

Sposób Magdy Gessler na ciasto na pierogiSposób Magdy Gessler na ciasto na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos
Dorota Gepert

Przed świętami przepisów na pierogi i porad na temat tego, jak przygotować tę tradycyjną potrawę, nie brakuje. Magda Gessler od lat trzyma się swojej receptury, często promuje ją także w programie "Kuchenne rewolucje". Jest to receptura dostosowana nawet dla osób początkujących, które nigdy nie zagniatały ciasta. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Tylko trzy składniki

Magda Gessler jest zwolenniczką najprostszego ciasta na pierogi, które składa się tylko z trzech składników: mąki, wody i szczypty soli. Tylko tyle wystarczy, według znanej restauratorki, by powstało mięciutkie i delikatne ciasto. Pomija ona w swojej recepturze często spotykane jajko czy tłuszcz, taki jak olej lub masło. Twierdzi, że to prostsze ciasto jest najbardziej elastyczne i łatwiej umieścić w nim jak najwięcej farszu.

Na pewno się nie rozpadną

Oprócz tego, że Magda Gessler radzi trzymać się tego prostego przepisu, poleca też dwa triki. Powodują one, że gluten zawarty w mące lepiej "pracuje", co przekłada się na konsystencję ciasta. Pierwszy to tzw. zaparzanie mąki. Ekspertka wlewa do niej gorącą wodę, co powoduje, że ciasto jest bardziej elastyczne. Na początku można sobie pomóc widelcem, a gdy woda przestygnie, dopiero zarabiać ciasto rękami. Trzeba robić to tak długo, by odchodziło od dłoni.

Drugą ważną radą od Magdy Gessler jest to, że nie można zapomnieć o "leżakowaniu". Ciasto po wyrobieniu należy przykryć i powinno poleżeć co najmniej pół godziny, zanim zaczniemy je wałkować. Ten proces sprawia, że pierogi są bardziej delikatne w smaku. Z kolei struktura ciasta jest zwarta i elastyczna, dzięki temu nie ma mowy, by się rozpadały podczas gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀