Dodaj porządną łyżkę do ciasta na pierogi. Dobrze się rozwałkuje, a lepienie będzie przyjemnością
Dobry przepis na ciasto na pierogi przed świętami jest niezwykle cenny. Podpowiadam, co warto dodać do mąki i wody, żeby ciasto nie kleiło się, a łatwo rozwałkowywało. W dodatku ciasto nie będzie się wysuszać, co jest ważne, gdy przed Wigilią robimy więcej pierogów.
Mamy spore wymagania co do ciasta na świąteczne pierogi. Powinno być miękkie i elastyczne. Nie może się tez kleić podczas wałkowania, ale potem bezproblemowo zlepiać. Do tego długo musi być zachowywać wilgoć, a nie wysychać za szybko. Jak temu sprostać i przygotować idealne ciasto? Pomoże ten trik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odpowiednia mąka
Pierogi to potrawa, która wymaga cierpliwości i nie da się tego zmienić. Jednak kiedy postawisz na odpowiednio dobrane składniki i zastosujesz kilka trików, zadanie będzie znacznie prostsze. Główny składnik ciasta na pierogi? Tu nie ma wątpliwości — mąka. Najlepiej jest postawić na białą mąkę pszenną typu 500 lub 650, idealna jest też specjalna na pierogi. Zagwarantuje ona, że ciasto będzie elastyczne, wilgotne i delikatne; nie trzeba będzie się martwić, że wyjdzie zbyt suche.
Co dodać do ciasta na pierogi?
Jest już mąka? Wystarczy woda i odrobina soli i można przygotowywać ciasto na pierogi. Te trzy składniki to przepis podstawowy, który często jest uzupełniany o dodatkowe składniki. W wielu przepisach pojawiają się jajka, czasami same żółtka, a inne zakładają, że najlepszym dodatkiem będzie tłuszcz, na przykład olej lub masło. I właśnie ten ostatni dodatek polecam szczególnie.
Trik, który wiele zmienia
Do ciasta na pierogi warto dodać solidną porcję masła, które wcześniej najlepiej rozpuścić i nieco schłodzić, a potem połączyć z wodą. Ten dodatek sprawi, że ciasto będzie delikatne i miękkie, ale to nie wszystko. Dzięki niemu też nie będzie wysychać. To bardzo ważne, zwłaszcza gdy przygotowujesz więcej pierogów przed świętami.
Jak to zrobić? Na 300 gramów mąki przygotuj ok. 200 ml gorącej wody i 25 g miękkiego masła oraz szczyptę soli. Masło rozpuść w wodzie i tak przygotowany płyn wlewaj partiami do zagłębienia w mące. Dodaj sól i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na co najmniej 15 minut, by odpoczęło. Potem możesz zabierać się za wałkowanie, a następnie lepienie pierogów.