Czym można zastąpić masło w wypiekach? Te patenty się sprawdzają

W klasycznych wypiekach masło to bardzo ważny składnik. Jednak we współczesnych przepisach praktycznie każdy składnik da się zastąpić. Lista zamienników masła jest całkiem pokaźna.

MasłoDo świątecznych ciast nie zawsze trzeba stosować masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jeśli ktoś preferuje tradycyjne smaki i wypieki, raczej z masła nie zrezygnuje. Właśnie ten tłuszcz powoduje, że wypieki mają specyficzną konsystencję i swój unikalny charakter. Dlatego przed świętami bacznie obserwujemy ceny masła, bo jest ono potrzebne niemal do każdego ciasta. Jednak łatwo można zweryfikować swoją listę zakupów i sięgnąć także po zamienniki tego popularnego tłuszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Masło pod kontrolą

Tradycyjnie masło jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Używamy go do smażenia, pieczenia, a także smarujemy nim kanapki. Jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K, co sprawia, że jest ważnym elementem diety. Jednak z jednej strony stanowi ono źródło niezbędnych składników odżywczych, z drugiej — nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak zwiększenie poziomu cholesterolu LDL i ryzyka chorób serca, o czym przestrzegają dietetycy. To ważny argument związany ze zdrowym stylem życia, ale przed świętami liczy się też argument ekonomiczny.

Najpopularniejsze zamienniki masła w wypiekach

Oleje roślinne. Najlepiej sprawdza się słonecznikowy czy rzepakowy. Dzięki nim ciasto ma lżejszą konsystencję, dłużej zachowuje świeżość. Nadaję się przede wszystkim do pierników czy ciast ucieranych.

Oliwa z oliwek. Polecana jest do ciast czekoladowych, orzechowych czy tych z dodatkiem owoców. Spotyka się ją zwłaszcza we włoskich przepisach. Ciasta z jej dodatkiem są lekkie i puszyste, ale mają charakterystyczny posmak.

Margaryna. Ten tłuszcz roślinny był bardzo często wykorzystywany w PRL-u. Sprawdzi się do wypieków w stylu retro. Można jej używać nawet do ciasta kruchego czy drożdżowego.

Purée z awokado. To najbardziej tłusty owoc, po zmiksowaniu nadaje się jako zamiennik masła. Szczególnie polecane jest do ciast czekoladowych, bo świetnie komponuje się z ich smakiem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem