Czym można zastąpić masło w wypiekach? Te patenty się sprawdzają
W klasycznych wypiekach masło to bardzo ważny składnik. Jednak we współczesnych przepisach praktycznie każdy składnik da się zastąpić. Lista zamienników masła jest całkiem pokaźna.
Jeśli ktoś preferuje tradycyjne smaki i wypieki, raczej z masła nie zrezygnuje. Właśnie ten tłuszcz powoduje, że wypieki mają specyficzną konsystencję i swój unikalny charakter. Dlatego przed świętami bacznie obserwujemy ceny masła, bo jest ono potrzebne niemal do każdego ciasta. Jednak łatwo można zweryfikować swoją listę zakupów i sięgnąć także po zamienniki tego popularnego tłuszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych
Masło pod kontrolą
Tradycyjnie masło jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Używamy go do smażenia, pieczenia, a także smarujemy nim kanapki. Jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K, co sprawia, że jest ważnym elementem diety. Jednak z jednej strony stanowi ono źródło niezbędnych składników odżywczych, z drugiej — nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak zwiększenie poziomu cholesterolu LDL i ryzyka chorób serca, o czym przestrzegają dietetycy. To ważny argument związany ze zdrowym stylem życia, ale przed świętami liczy się też argument ekonomiczny.
Najpopularniejsze zamienniki masła w wypiekach
Oleje roślinne. Najlepiej sprawdza się słonecznikowy czy rzepakowy. Dzięki nim ciasto ma lżejszą konsystencję, dłużej zachowuje świeżość. Nadaję się przede wszystkim do pierników czy ciast ucieranych.
Oliwa z oliwek. Polecana jest do ciast czekoladowych, orzechowych czy tych z dodatkiem owoców. Spotyka się ją zwłaszcza we włoskich przepisach. Ciasta z jej dodatkiem są lekkie i puszyste, ale mają charakterystyczny posmak.
Margaryna. Ten tłuszcz roślinny był bardzo często wykorzystywany w PRL-u. Sprawdzi się do wypieków w stylu retro. Można jej używać nawet do ciasta kruchego czy drożdżowego.
Purée z awokado. To najbardziej tłusty owoc, po zmiksowaniu nadaje się jako zamiennik masła. Szczególnie polecane jest do ciast czekoladowych, bo świetnie komponuje się z ich smakiem.