Kiedy gotuję tę zupę, mąż zamyka się w pokoju. Zapach odstrasza, ale na infekcję nie ma nic lepszego

Oj, zaczyna boleć mnie gardło, kaszle, kicham i głowa boli... kiedy tylko coś mnie "bierze" natychmiast myślę, że czas gotować czosnkową. Domownicy nie przepadają za jej zapachem podczas gotowania. Kiedy jednak pojawia się na stole, to chętnych nie brakuje.

Zupa czosnkowa wspaniale rozgrzewa. Zupa czosnkowa wspaniale rozgrzewa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywana jest česnečka. Jest też bardzo znana i lubiana na Słowacji. Ma sporo odmian. Serwowana jest zazwyczaj z grzankami, czasem z serem. Bywa też, że dodaje się do niej szynki. Jest również wersja z surowym jajkiem, a właściwie samym żółtkiem, które po rozlaniu, nadaje zupie ciekawej tekstury. Zarówno dla Czechów, jak i Słowaków to najlepsza zupa na chłodne dni i infekcje, trudno się z nimi nie zgodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Woń czuć z daleka

Po czosnek często sięgamy w trakcie infekcji. Mleko z miodem i czosnkiem? To dla wielu koszmar z dzieciństwa. Jednak nasi rodzice dobrze wiedzieli, że czosnek ma działanie antybakteryjne. Jednak nie zawsze odpowiada nam jego charakterystyczny zapach. Woń zupy czuć z daleka. Czosnek należy do grupy naturalnych antybiotyków i naprawdę warto się przemoc, bo taka zupa cudownie rozgrzewa i pomaga w walce z infekcją.

Skuteczny i nie obciąża wątroby jak leki

Dlaczego czosnek jest taki skuteczny? Odpowiedzialna jest za to allicyna, czyli związek bogaty w siarkę, który ma wyjątkowe właściwości. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Czosnek od dawna wykorzystuje się w medycynie ludowej do zwalczania różnych infekcji, jego skuteczność porównuje się nawet z działaniem antybiotyków. Profilaktycznie warto dodawać go do zup i dań obiadowych, a w przypadku leczenia najlepiej używać świeżego. Dlatego pomysł z mlekiem i czosnkiem jest wciąż dobry. Ząbkami czosnku można też nacierać pieczywo lub dodawać go po przeciśnięciu przez praskę do oliwy.

Rozgrzewa i wzmacnia

Kiedy tylko czuję się osłabiona, gotuję zupę czosnkową. Jest szczególnie skuteczna w początkowej fazie przeziębienia. Ta potrawa ma kremową konsystencję, jest sycąca. W trakcie infekcji spokojnie wystarcza na obiad. Jej przygotowanie jest ekspresowe, a już po kilku łyżkach czuje się przyjemne ciepło. Rozgrzewa i wzmacnia, ale jej zapach jest naprawdę mocny.

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • pół szklanki białego wina,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 śmietankowe serki topione (do zagęszczenia),
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła.

Do podania:

  • czerstwe pieczywo, trochę masła.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj i podsmaż na maśle w wyższym garnku.
  2. Zalej całość bulionem i chwilę gotuj. Mąkę połącz z winem i wlej do zupy. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i dodaj pokrojone serki topione.
  3. Zblenduj zupę i dodaj zahartowaną śmietanę (aby się nie zważyła).
  4. Zupę dopraw do smaku. Podawaj ją z grzankami - wystarczy całe kromki lub pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca
Dosyp odrobinę do bułki tartej. Panierka będzie bardziej pulchna i chrupiąca