WAŻNE
TERAZ

Ciało dziewczynki w Jeleniej Górze. W sprawie zatrzymano 12-latkę

Kiedy gotuję tę zupę, mąż zamyka się w pokoju. Zapach odstrasza, ale na infekcję nie ma nic lepszego

Oj, zaczyna boleć mnie gardło, kaszle, kicham i głowa boli... kiedy tylko coś mnie "bierze" natychmiast myślę, że czas gotować czosnkową. Domownicy nie przepadają za jej zapachem podczas gotowania. Kiedy jednak pojawia się na stole, to chętnych nie brakuje.

Zupa czosnkowa wspaniale rozgrzewa. Zupa czosnkowa wspaniale rozgrzewa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni naszych południowych sąsiadów - Czechów. Nazywana jest česnečka. Jest też bardzo znana i lubiana na Słowacji. Ma sporo odmian. Serwowana jest zazwyczaj z grzankami, czasem z serem. Bywa też, że dodaje się do niej szynki. Jest również wersja z surowym jajkiem, a właściwie samym żółtkiem, które po rozlaniu, nadaje zupie ciekawej tekstury. Zarówno dla Czechów, jak i Słowaków to najlepsza zupa na chłodne dni i infekcje, trudno się z nimi nie zgodzić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Woń czuć z daleka

Po czosnek często sięgamy w trakcie infekcji. Mleko z miodem i czosnkiem? To dla wielu koszmar z dzieciństwa. Jednak nasi rodzice dobrze wiedzieli, że czosnek ma działanie antybakteryjne. Jednak nie zawsze odpowiada nam jego charakterystyczny zapach. Woń zupy czuć z daleka. Czosnek należy do grupy naturalnych antybiotyków i naprawdę warto się przemoc, bo taka zupa cudownie rozgrzewa i pomaga w walce z infekcją.

Skuteczny i nie obciąża wątroby jak leki

Dlaczego czosnek jest taki skuteczny? Odpowiedzialna jest za to allicyna, czyli związek bogaty w siarkę, który ma wyjątkowe właściwości. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Czosnek od dawna wykorzystuje się w medycynie ludowej do zwalczania różnych infekcji, jego skuteczność porównuje się nawet z działaniem antybiotyków. Profilaktycznie warto dodawać go do zup i dań obiadowych, a w przypadku leczenia najlepiej używać świeżego. Dlatego pomysł z mlekiem i czosnkiem jest wciąż dobry. Ząbkami czosnku można też nacierać pieczywo lub dodawać go po przeciśnięciu przez praskę do oliwy.

Rozgrzewa i wzmacnia

Kiedy tylko czuję się osłabiona, gotuję zupę czosnkową. Jest szczególnie skuteczna w początkowej fazie przeziębienia. Ta potrawa ma kremową konsystencję, jest sycąca. W trakcie infekcji spokojnie wystarcza na obiad. Jej przygotowanie jest ekspresowe, a już po kilku łyżkach czuje się przyjemne ciepło. Rozgrzewa i wzmacnia, ale jej zapach jest naprawdę mocny.

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • pół szklanki białego wina,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 śmietankowe serki topione (do zagęszczenia),
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła.

Do podania:

  • czerstwe pieczywo, trochę masła.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj i podsmaż na maśle w wyższym garnku.
  2. Zalej całość bulionem i chwilę gotuj. Mąkę połącz z winem i wlej do zupy. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i dodaj pokrojone serki topione.
  3. Zblenduj zupę i dodaj zahartowaną śmietanę (aby się nie zważyła).
  4. Zupę dopraw do smaku. Podawaj ją z grzankami - wystarczy całe kromki lub pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Wybrane dla Ciebie
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇