WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Dorzucam do kapusty pekińskiej i zalewam dressingiem. Taka surówka pasuje do mięsa i ryby

Brakuje ci już pomysłów na surówki? Doskonale znam ten problem. W takiej sytuacji sprawdza się kapusta pekińska, do której dorzucam inne zielone warzywa. Jest pyszna, orzeźwiająca, a dressing jeszcze podkręca jej smak.

SurówkaKapusta pekińska to dobra baza do surówek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Obiad bez surówki? Nie ma mowy. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz mięso, rybę, a także dania wegetariańskie, porcja świeżych warzyw zawsze urozmaica smak dania. To także dobre źródło składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Najlepsze warzywa do surówki

O tym, że warto jeść jak najwięcej warzyw, już nikogo nie trzeba przekonywać. Problem polega na tym, że często nie mamy na nie pomysłu. Dotyczy to zwłaszcza surówek do obiadu. Wtedy sprawdzają się przepisy szybkie i ekonomiczne, warto wykorzystywać do nich warzywa sezonowe, a także takie, które można dłużej przechowywać w lodówce. Do tych ostatnich z pewnością należy kapusta pekińska. Kiedy kupisz większy egzemplarz, starczy nawet na kilka surówek. Nie musisz ich robić codziennie, bo to warzywo w chłodzie długo zachowuje świeżość. Jednak kiedy zbliża się koniec tygodnia, wykorzystuje je do prostej surówki.

Jakie właściwości ma kapusta pekińska?

Surówki na bazie kapusty pekińskiej są nie tylko szybkie, pyszne i tanie, ale to także dobry wybór dla zdrowia. Jej liście są bogate w witaminy C i K, które wspierają układ odpornościowy. Zawierają też błonnik, a dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej, ma on też dobry wpływ na poziom cukru we krwi. Kapusta pekińska jest również niskokaloryczna. Jej chrupiąca struktura i łagodny smak sprawiają, że świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. O tej porze roku łączę ją z tymi zielonymi. Dzięki temu surówka wychodzi orzeźwiająca i maksymalnie soczysta.

Surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi dodatkami

Składniki:

  • połowa główki kapusty pekińskiej,
  • garść rukoli, roszponki lub innej sałaty,
  • 4 łyżki groszku,
  • 1zielony ogórek gruntowy,
  • koperek lub natka pietruszki do smaku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki miodu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyść, opłucz, osusz, poszatkuj. Dodaj do niej zielone listki sałaty.
  2. Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój cienkie półplasterki lub w paski. Groszek odsącz z zalewy. Dodaj do surówki.
  3. Z oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Składniki wystarczy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
  4. Sosem polej surówkę, wymieszaj. Na koniec dodaj drobno pokrojoną zieleninę.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze