Dorzucam do kapusty pekińskiej i zalewam dressingiem. Taka surówka pasuje do mięsa i ryby
Brakuje ci już pomysłów na surówki? Doskonale znam ten problem. W takiej sytuacji sprawdza się kapusta pekińska, do której dorzucam inne zielone warzywa. Jest pyszna, orzeźwiająca, a dressing jeszcze podkręca jej smak.
Obiad bez surówki? Nie ma mowy. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz mięso, rybę, a także dania wegetariańskie, porcja świeżych warzyw zawsze urozmaica smak dania. To także dobre źródło składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Najlepsze warzywa do surówki
O tym, że warto jeść jak najwięcej warzyw, już nikogo nie trzeba przekonywać. Problem polega na tym, że często nie mamy na nie pomysłu. Dotyczy to zwłaszcza surówek do obiadu. Wtedy sprawdzają się przepisy szybkie i ekonomiczne, warto wykorzystywać do nich warzywa sezonowe, a także takie, które można dłużej przechowywać w lodówce. Do tych ostatnich z pewnością należy kapusta pekińska. Kiedy kupisz większy egzemplarz, starczy nawet na kilka surówek. Nie musisz ich robić codziennie, bo to warzywo w chłodzie długo zachowuje świeżość. Jednak kiedy zbliża się koniec tygodnia, wykorzystuje je do prostej surówki.
Jakie właściwości ma kapusta pekińska?
Surówki na bazie kapusty pekińskiej są nie tylko szybkie, pyszne i tanie, ale to także dobry wybór dla zdrowia. Jej liście są bogate w witaminy C i K, które wspierają układ odpornościowy. Zawierają też błonnik, a dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej, ma on też dobry wpływ na poziom cukru we krwi. Kapusta pekińska jest również niskokaloryczna. Jej chrupiąca struktura i łagodny smak sprawiają, że świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. O tej porze roku łączę ją z tymi zielonymi. Dzięki temu surówka wychodzi orzeźwiająca i maksymalnie soczysta.
Surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi dodatkami
Składniki:
- połowa główki kapusty pekińskiej,
- garść rukoli, roszponki lub innej sałaty,
- 4 łyżki groszku,
- 1zielony ogórek gruntowy,
- koperek lub natka pietruszki do smaku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki musztardy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyść, opłucz, osusz, poszatkuj. Dodaj do niej zielone listki sałaty.
- Ogórek umyj, wytrzyj, pokrój cienkie półplasterki lub w paski. Groszek odsącz z zalewy. Dodaj do surówki.
- Z oliwy z oliwek, musztardy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Składniki wystarczy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
- Sosem polej surówkę, wymieszaj. Na koniec dodaj drobno pokrojoną zieleninę.