Do surówki z pekińskiej dodaję chrupiące warzywo. Jej smak zachwyca za każdym razem

Już w marcu można dostać w warzywniaku pierwsze wiosenne nowalijki. Najwcześniej pojawiają się rzodkiewki, które są bogate w witaminę C i potas. Wdzięczne warzywa z różową skórką znakomicie sprawdzają się zarówno jako dodatek do kanapki, jak i w surówce do obiadu. Lubisz sałatki w stylu colesława? Również do takiej kompozycji możesz dodać rzodkiewkę.

Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewek przyjemnie chrupieSurówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewek przyjemnie chrupie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chrupiącą surówkę à la colesław zrobisz nie tylko z białej kapusty, ale także z czerwonej lub pekińskiej. Pokrój ją w drobne paski i wymieszaj z ulubionymi dodatkami. W podstawowej wersji znajduje się marchewka, cebula i pietruszka. Surówkę miesza się z majonezem, ale jeśli masz ochotę na bardziej dietetyczną wersję, dodaj jogurt lub lekki dressing na bazie oliwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Wartości odżywcze surówki

Surówka z kapusty pekińskiej to nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. Kapusta pekińska jest bogata w witaminy A, C i K, które wspierają układ odpornościowy i zdrowie skóry. Dodatek rzodkiewki wzbogaca surówkę o dodatkową porcję witaminy C oraz potasu, co jest korzystne dla serca i układu krążenia.

Pomysły na urozmaicenie

Jeśli masz ochotę zmodyfikować przepis, możesz dodać inne chrupiące warzywa, takie jak ogórek czy papryka, która doda surówce więcej koloru. Osoby preferujące bardziej wyraziste smaki mogą spróbować wersji wzbogaconej o świeży czosnek lub papryczkę chili.

Możesz również eksperymentować z sosami, na przykład dodając musztardę lub miód do dressingu na bazie oliwy. Ciekawym dodatkiem są owoce, takie jak mandarynki czy ananas. Dzięki takim modyfikacjom, surówka z kapusty pekińskiej nigdy się nie znudzi.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Po dodaniu jabłka do surówki, warto od razu skropić ją sokiem z cytryny, zanim jabłko się utleni i ściemnieje.

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Kapustę pekińską obierz z wierzchnich liści i pokrój w drobne paski.
  2. Dodaj drobno pokrojone rzodkiewki, a także marchewkę i jabłko, starte na grubych oczkach.
  3. Surówkę skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z majonezem.
  4. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯