Siekam kapustę i upycham w słoikach. Smakuje jak surówka u Chińczyka

Surówka z kapusty, jaką często dostajemy w popularnych barach z daniami orientalnymi, to nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale też smakołyk, który warto mieć zawsze pod ręką. A co, jeśli powiem, że możesz przygotować ją samodzielnie i przechowywać w słoikach? Poznaj prosty i szybki przepis.

Kapusta, która smakuje jak u ChińczykaKapusta, która smakuje jak u Chińczyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ELENA HRAMOVA

Surówka z kapusty, inspirowana kuchnią azjatycką, charakteryzuje się wyjątkową równowagą smaku – jest lekko słodka, kwaskowata i niezwykle chrupiąca. Wykorzystując kilka prostych składników, możesz zrobić jej większą ilość, zapakować w słoiki i przechowywać w lodówce. To wygodne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się jej smakiem zawsze, gdy masz na nią ochotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Młode ziemniaczki z chrupiącą surówką z kapusty. Przepis na letni obiad

Przepis na surówkę z kapusty jak u Chińczyka

Surówka z kapusty, przygotowana w domowym zaciszu i przechowywana w słoikach, to prosty i wygodny sposób na zawsze świeży dodatek do obiadu. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak dorównuje tej z ulubionych barów orientalnych.

Składniki:

  • ok. 1 kg białej kapusty
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 100 ml octu ryżowego lub jabłkowego,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno siekam, marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę kroję w cienkie piórka.
  3. W garnku podgrzewam wodę, ocet, cukier, sól i olej; mieszam do rozpuszczenia cukru.
  4. Zalewę studzę, zaś przygotowane warzywa dokładnie mieszam w dużej misce, a potem upycham je ciasno w wyparzonych słoikach.
  5. Zalewam przygotowaną zalewą, zakręcam słoiki i odstawiam do lodówki na minimum 24 godziny.

Dodatkowe wskazówki:

  1. Kluczowy jest balans między octem, cukrem i solą – to one nadają charakterystyczny smak surówce jak u Chińczyka, dlatego nie możesz pomijać żadnego z tych składników.
  2. Surówka może stać w lodówce nawet przez 2 tygodnie, zachowując świeżość i chrupkość. Tylko trzymaj ją w szczelnie zamkniętych słoikach.
  3. Możesz wzbogacić surówkę dodatkiem sezamu, odrobiny imbiru lub czosnku dla bardziej orientalnego smaku.

Jak modyfikować surówkę, aby zaskoczyć smakiem?

Domowa surówka z kapusty jest niezwykle uniwersalna, dlatego możesz ją wzbogacić o dodatkowe składniki, które dodadzą jej wyjątkowego charakteru. Spróbuj dodać garść rodzynek, by uzyskać lekko słodką nutę, odrobinę startego imbiru, aby nadać jej orientalnego aromatu, lub kilka kropel oleju sezamowego, by podkreślić jej egzotyczny charakter. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dodać odrobinę papryczki chili lub szczyptę ostrej papryki w proszku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej