W PRL‑u kobiety piły do śniadania. Miały płaskie brzuchy i szczupłą sylwetkę
Ta herbata sprawia, że metabolizm szybko przyspiesza i pomaga spalić tkankę tłuszczową. Warto ją wypić już do śniadania. Czy to sekret szczupłych sylwetek naszych mam i babć?
W czasach PRL bardzo popularna była czerwona herbata. Chociaż pewnie mało kto wtedy wiedział, że ma ona świetny wpływ na odchudzanie, zawiera sporo kofeiny, a nawet ma działanie uspakajające, to wiele kobiet chętnie piło ją rano.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brzoskwiniowa mrożona herbata
Jak smakuje czerwona herbata?
Czerwona herbata ma dość szczególny smak z wyczuwalną goryczką i korzenny aromat. Najbardziej znany jej rodzaj to Pu-erh. Właśnie po niego tak chętnie sięgały nasze mamy i babcie w czasach PRL-u. Należy ona do herbat półfermentowanych. Proces fermentacji trwa do momentu, gdy listki stają się czerwone na końcach.
Czerwona herbata pomaga schudnąć i nie tylko
Herbata czerwona zawiera sporo składników odżywczych. To przede wszystkim teina, która ma działanie pobudzające. W jej składzie jest też cynk, magnez czy potas. Jednak najbardziej cenne jest to, jak ten napój szybko potrafi rozruszać metabolizm. Pomaga też w spalaniu tłuszczu oraz reguluje poziomu złego cholesterolu.
Ten rodzaj herbaty ma nie tylko zbawienny wpływ na przemianę materii, ale również poprawia koncentrację i uspakaja. To zasługa polifenoli, które zawiera. Dlatego taka herbata może być cennym dodatkiem do codziennej diety. Warto ją pić rano oraz po ciężkim, tłustym posiłku, bo ułatwia trawienie.
Inne zalety czerwonej herbaty:
- usuwa toksyny z organizmu, bo ma działanie moczopędne,
- obniża ciśnienie krwi,
- wspomaga układ odpornościowy,
- reguluje poziom cholesterolu,
- przyspiesza przemianę materii,
- wzmacnia koncentrację,
- działa uspakajająco.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Jedną łyżeczkę suszu najlepiej zalać 200 ml wody. Czerwoną herbatę parzy się od 1 do 3 minut. Wtedy ma najlepszy smak i aromat. Dłuższe parzenie powoduje, że napar staje się gorzki. Jeśli wolisz bardziej intensywną herbatę, użyj więcej suszu, zamiast wydłużać czas jej parzenia.