PoradyW PRL-u kobiety piły do śniadania. Miały płaskie brzuchy i szczupłą sylwetkę

W PRL‑u kobiety piły do śniadania. Miały płaskie brzuchy i szczupłą sylwetkę

Ta herbata sprawia, że metabolizm szybko przyspiesza i pomaga spalić tkankę tłuszczową. Warto ją wypić już do śniadania. Czy to sekret szczupłych sylwetek naszych mam i babć?

Kobiety w PRL-u piły do śniadania czerwoną herbatę
Kobiety w PRL-u piły do śniadania czerwoną herbatę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 写 写

W czasach PRL bardzo popularna była czerwona herbata. Chociaż pewnie mało kto wtedy wiedział, że ma ona świetny wpływ na odchudzanie, zawiera sporo kofeiny, a nawet ma działanie uspakajające, to wiele kobiet chętnie piło ją rano.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Jak smakuje czerwona herbata?

Czerwona herbata ma dość szczególny smak z wyczuwalną goryczką i korzenny aromat. Najbardziej znany jej rodzaj to Pu-erh. Właśnie po niego tak chętnie sięgały nasze mamy i babcie w czasach PRL-u. Należy ona do herbat półfermentowanych. Proces fermentacji trwa do momentu, gdy listki stają się czerwone na końcach.

Czerwona herbata pomaga schudnąć i nie tylko

Herbata czerwona zawiera sporo składników odżywczych. To przede wszystkim teina, która ma działanie pobudzające. W jej składzie jest też cynk, magnez czy potas. Jednak najbardziej cenne jest to, jak ten napój szybko potrafi rozruszać metabolizm. Pomaga też w spalaniu tłuszczu oraz reguluje poziomu złego cholesterolu.

Ten rodzaj herbaty ma nie tylko zbawienny wpływ na przemianę materii, ale również poprawia koncentrację i uspakaja. To zasługa polifenoli, które zawiera. Dlatego taka herbata może być cennym dodatkiem do codziennej diety. Warto ją pić rano oraz po ciężkim, tłustym posiłku, bo ułatwia trawienie.

Inne zalety czerwonej herbaty:

  • usuwa toksyny z organizmu, bo ma działanie moczopędne,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • wzmacnia koncentrację,
  • działa uspakajająco.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Jedną łyżeczkę suszu najlepiej zalać 200 ml wody. Czerwoną herbatę parzy się od 1 do 3 minut. Wtedy ma najlepszy smak i aromat. Dłuższe parzenie powoduje, że napar staje się gorzki. Jeśli wolisz bardziej intensywną herbatę, użyj więcej suszu, zamiast wydłużać czas jej parzenia.

herbataczerwona herbataodchudzanie

Wybrane dla Ciebie