W PRL-u kobiety piły do śniadania. Miały płaskie brzuchy i szczupłą sylwetkę

Ta herbata sprawia, że metabolizm szybko przyspiesza i pomaga spalić tkankę tłuszczową. Warto ją wypić już do śniadania. Czy to sekret szczupłych sylwetek naszych mam i babć?

Kobiety w PRL-u piły do śniadania czerwoną herbatęKobiety w PRL-u piły do śniadania czerwoną herbatę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 写 写

W czasach PRL bardzo popularna była czerwona herbata. Chociaż pewnie mało kto wtedy wiedział, że ma ona świetny wpływ na odchudzanie, bo zawiera sporo kofeiny, która podkręca metabolizm, to wiele kobiet chętnie piło ją rano.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Jak smakuje czerwona herbata?

Czerwona herbata ma dość szczególny smak z wyczuwalną goryczką i korzenny aromat. Najbardziej znany jej rodzaj to Pu-erh. Właśnie po niego tak chętnie sięgały nasze mamy i babcie w czasach PRL-u. Należy ona do herbat półfermentowanych. Proces fermentacji trwa do momentu, gdy listki stają się czerwone na końcach.

Czerwona herbata pomaga schudnąć i nie tylko

Herbata czerwona zawiera sporo składników odżywczych. To przede wszystkim teina, która ma działanie pobudzające. W jej składzie jest też cynk, magnez czy potas. Jednak najbardziej cenne jest to, jak ten napój szybko potrafi rozruszać metabolizm. Pomaga też w spalaniu tłuszczu oraz reguluje poziomu złego cholesterolu.

Ten rodzaj herbaty ma nie tylko zbawienny wpływ na przemianę materii, ale również poprawia koncentrację i uspakaja. To zasługa polifenoli, które zawiera. Dlatego taka herbata może być cennym dodatkiem do codziennej diety. Warto ją pić rano oraz po ciężkim, tłustym posiłku, bo ułatwia trawienie.

Inne zalety czerwonej herbaty:

  • usuwa toksyny z organizmu, bo ma działanie moczopędne,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • wzmacnia koncentrację,
  • działa uspakajająco.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Jedną łyżeczkę suszu najlepiej zalać 200 ml wody. Czerwoną herbatę parzy się od 1 do 3 minut. Wtedy ma najlepszy smak i aromat. Dłuższe parzenie powoduje, że napar staje się gorzki. Jeśli wolisz bardziej intensywną herbatę, użyj więcej suszu, zamiast wydłużać czas jej parzenia.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje