Kuzynka co roku piecze taką babkę. Wychodzi wilgotna i pięknie pachnie

Kawa czy herbata? W mojej rodzinie wielkim powodzeniem cieszy się ten drugi napój. Dlatego od lat moja kuzynka co roku na święta piecze babkę z jego dodatkiem. Jest aromatyczna i ma niezwykły smak.

Babka herbaciana ma niezwykły aromat Babka herbaciana ma niezwykły aromat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Delektowanie się babką na Wielkanoc ma długą tradycję, sięgającą XVII wieku. To najlepszy deser po rodzinnym śniadaniu czy obiedzie. Jemy go często tylko raz w roku. Babka, obok żurku czy białej kiełbasy, jest jednym z kulinarnych symboli wiosennych świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Jaką babkę wybrać na Wielkanoc?

Najdłuższą tradycję wielkanocną mają babki drożdżowe. Kiedyś ciasto ucierano z olbrzymią ilością żółtek, wyrabiano je przy szczelnie pozamykanych oknach, by nie opadło pod wpływem zimna. Do dziś ciasto drożdżowe należy do najbardziej pracochłonnych i wymagających. Jednak na przestrzeni lat repertuar wielkanocnych babek znacznie się powiększył. Zyskały one nowe wersje, nie ma co ukrywać znacznie prostsze. Jedną z nich jest babka herbaciana, którą piecze moja kuzynka.

Dlaczego warto dodać herbatę do babki?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Nic dziwnego, że dodaje się ją także do wielu potraw, a szczególnie ciast. Dzięki niej mają niezwykły aromat i zachowują wilgotność. Bardzo łatwo też dobrać do nich dodatki, bo herbaciany smak świetnie łączy się z bakaliami czy orzechami. Teraz modne są wypieki z zieloną herbatą matcha, jednak moja kuzynka od lat stawia na earl grey. Jeśli lubisz ten napój, wypróbuj prosty przepis. Babka z aromatem herbaty podana z cukrem pudrem na pewno zasmakuje gościom.

Babka herbaciana

Składniki:

  • 4 torebki herbaty ekspresowej (typu earl grey),
  • 180 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 60 ml oleju,
  • 225 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • drobno pokrojone orzechy do smaku,
  • rodzynki lub suszona żurawina do smaku,
  • masło i bułka tarta do natłuszczenia formy.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przelej do rondelka, włóż do niego torebki herbaty i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  3. Wyjmij torebki herbaty z mleka. Przelej je do jajecznej masy, ponownie zmiksuj.
  4. Nie przerywając miksowania dodaj olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj wybrane dodatki.
  5. Przełóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
  6. Piecz babkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra–dół) przez 40–45 minut, do suchego patyczka.
  7. Babkę możesz udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej