Kuzynka co roku piecze taką babkę. Wychodzi wilgotna i pięknie pachnie
Kawa czy herbata? W mojej rodzinie wielkim powodzeniem cieszy się ten drugi napój. Dlatego od lat moja kuzynka co roku na święta piecze babkę z jego dodatkiem. Jest aromatyczna i ma niezwykły smak.
Delektowanie się babką na Wielkanoc ma długą tradycję, sięgającą XVII wieku. To najlepszy deser po rodzinnym śniadaniu czy obiedzie. Jemy go często tylko raz w roku. Babka, obok żurku czy białej kiełbasy, jest jednym z kulinarnych symboli wiosennych świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni
Jaką babkę wybrać na Wielkanoc?
Najdłuższą tradycję wielkanocną mają babki drożdżowe. Kiedyś ciasto ucierano z olbrzymią ilością żółtek, wyrabiano je przy szczelnie pozamykanych oknach, by nie opadło pod wpływem zimna. Do dziś ciasto drożdżowe należy do najbardziej pracochłonnych i wymagających. Jednak na przestrzeni lat repertuar wielkanocnych babek znacznie się powiększył. Zyskały one nowe wersje, nie ma co ukrywać znacznie prostsze. Jedną z nich jest babka herbaciana, którą piecze moja kuzynka.
Dlaczego warto dodać herbatę do babki?
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Nic dziwnego, że dodaje się ją także do wielu potraw, a szczególnie ciast. Dzięki niej mają niezwykły aromat i zachowują wilgotność. Bardzo łatwo też dobrać do nich dodatki, bo herbaciany smak świetnie łączy się z bakaliami czy orzechami. Teraz modne są wypieki z zieloną herbatą matcha, jednak moja kuzynka od lat stawia na earl grey. Jeśli lubisz ten napój, wypróbuj prosty przepis. Babka z aromatem herbaty podana z cukrem pudrem na pewno zasmakuje gościom.
Babka herbaciana
Składniki:
- 4 torebki herbaty ekspresowej (typu earl grey),
- 180 ml mleka,
- 3 jajka,
- 180 g cukru,
- 60 ml oleju,
- 225 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- drobno pokrojone orzechy do smaku,
- rodzynki lub suszona żurawina do smaku,
- masło i bułka tarta do natłuszczenia formy.
Sposób przygotowania:
- Mleko przelej do rondelka, włóż do niego torebki herbaty i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Wyjmij torebki herbaty z mleka. Przelej je do jajecznej masy, ponownie zmiksuj.
- Nie przerywając miksowania dodaj olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj wybrane dodatki.
- Przełóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
- Piecz babkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra–dół) przez 40–45 minut, do suchego patyczka.
- Babkę możesz udekorować lukrem lub cukrem pudrem.