PrzepisProste przepisyKuzynka co roku piecze taką babkę. Wychodzi wilgotna i pięknie pachnie

Kuzynka co roku piecze taką babkę. Wychodzi wilgotna i pięknie pachnie

Kawa czy herbata? W mojej rodzinie wielkim powodzeniem cieszy się ten drugi napój. Dlatego od lat moja kuzynka co roku na święta piecze babkę z jego dodatkiem. Jest aromatyczna i ma niezwykły smak.

Babka herbaciana ma niezwykły aromat
Babka herbaciana ma niezwykły aromat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Delektowanie się babką na Wielkanoc ma długą tradycję, sięgającą XVII wieku. To najlepszy deser po rodzinnym śniadaniu czy obiedzie. Jemy go często tylko raz w roku. Babka, obok żurku czy białej kiełbasy, jest jednym z kulinarnych symboli wiosennych świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Jaką babkę wybrać na Wielkanoc?

Najdłuższą tradycję wielkanocną mają babki drożdżowe. Kiedyś ciasto ucierano z olbrzymią ilością żółtek, wyrabiano je przy szczelnie pozamykanych oknach, by nie opadło pod wpływem zimna. Do dziś ciasto drożdżowe należy do najbardziej pracochłonnych i wymagających. Jednak na przestrzeni lat repertuar wielkanocnych babek znacznie się powiększył. Zyskały one nowe wersje, nie ma co ukrywać znacznie prostsze. Jedną z nich jest babka herbaciana, którą piecze moja kuzynka.

Dlaczego warto dodać herbatę do babki?

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Nic dziwnego, że dodaje się ją także do wielu potraw, a szczególnie ciast. Dzięki niej mają niezwykły aromat i zachowują wilgotność. Bardzo łatwo też dobrać do nich dodatki, bo herbaciany smak świetnie łączy się z bakaliami czy orzechami. Teraz modne są wypieki z zieloną herbatą matcha, jednak moja kuzynka od lat stawia na earl grey. Jeśli lubisz ten napój, wypróbuj prosty przepis. Babka z aromatem herbaty podana z cukrem pudrem na pewno zasmakuje gościom.

Babka herbaciana

Składniki:

  • 4 torebki herbaty ekspresowej (typu earl grey),
  • 180 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 60 ml oleju,
  • 225 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • drobno pokrojone orzechy do smaku,
  • rodzynki lub suszona żurawina do smaku,
  • masło i bułka tarta do natłuszczenia formy.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko przelej do rondelka, włóż do niego torebki herbaty i zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  3. Wyjmij torebki herbaty z mleka. Przelej je do jajecznej masy, ponownie zmiksuj.
  4. Nie przerywając miksowania dodaj olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj wybrane dodatki.
  5. Przełóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
  6. Piecz babkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra–dół) przez 40–45 minut, do suchego patyczka.
  7. Babkę możesz udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
babkadeserdomowe wypieki

Wybrane dla Ciebie