Ta babka zawsze ratuje moje święta. Wilgotna i puszysta jak obłoczek

Wielkanoc to wyjątkowo słodkie święta. Na stole pojawiają się serniki, mazurki i oczywiście babki. Jeśli szukasz przepisu na ten ostatni wypiek, mam taki, który sprawdza się od lat. Babka wychodzi za każdym razem i jest ozdobą stołu.

Prosta babka maślanaProsta babka maślana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W porównaniu z innymi wielkanocnymi wypiekami, babka maślana jest dość skromna. Nie ma w niej kremu, ani mnóstwa ozdób, z których słyną mazurki. Jednak to właśnie po nią goście najczęściej sięgają i mocno zachwalają. Jej smak jest wyważony, a maślana nuta bardzo wyraźna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Jak przygotować babkę maślaną?

Przygotowanie babki maślanej nie jest skomplikowane, ale wymaga wcześniejszego zadbania o składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej, co jest to bardzo ważne, bo zapobiega zwarzeniu masy maślanej. Gdy zostanie ona odpowiednio przygotowana, babka wychodzi wilgotna, puszysta i aromatyczna. To w głównej mierze zasługa masła, dlatego warto wybrać do tego wypieku takie o najwyższej jakości. Co więcej, dla uzyskania efektownego wyglądu, można dodać barwniki spożywcze i udekorować ciasto lukrem cytrynowym.

Idealne dodatki do babki maślanej

Maślany smak jest bardzo delikatny. Dzięki temu idealnie komponuje się z wszystkimi napojami serwowanymi do deserów. Pasuje do czarnej i białej kawy, a także każdej herbaty. Jednak jeśli maślany posmak to za mało dla twoich kubków smakowych, bardzo łatwo go podkręcić. Idealnie harmonizuje on z cytrusami, dlatego do ciasta można dodać skórkę cytryny czy pomarańczy. Kolejny niezawodny dodatek to czekolada. Z bakalii najbardziej pasują rodzynki czy żurawina. Wolisz babkę w klasycznym wydaniu? Przygotuj do niej lukier lub po prostu oprósz cukrem pudrem.

Babka maślana

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • połowa szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ulubione dodatki (opcjonalnie),
  • cukier puder do podania.

Na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 5-7 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj jajka.
  3. Następnie dodaj oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Wrzuć wybrane dodatki.
  4. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem, przełóż do niej ciasto.
  5. Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 40 minut.
  6. Gotową babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj lukier.
  7. Aby przygotować lukier podgrzej sok z cytryny. Do miski przełóż cukier puder, wlej najpierw 5 łyżek soku i wymieszaj. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj jeszcze soku z cytryny. Lukrem udekoruj babkę.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy