Ta babka zawsze ratuje moje święta. Wilgotna i puszysta jak obłoczek

Wielkanoc to wyjątkowo słodkie święta. Na stole pojawiają się serniki, mazurki i oczywiście babki. Jeśli szukasz przepisu na ten ostatni wypiek, mam taki, który sprawdza się od lat. Babka wychodzi za każdym razem i jest ozdobą stołu.

Prosta babka maślanaProsta babka maślana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W porównaniu z innymi wielkanocnymi wypiekami, babka maślana jest dość skromna. Nie ma w niej kremu, ani mnóstwa ozdób, z których słyną mazurki. Jednak to właśnie po nią goście najczęściej sięgają i mocno zachwalają. Jej smak jest wyważony, a maślana nuta bardzo wyraźna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna babka wychodzi idealnie za każdym razem. Po prostu palce lizać

Jak przygotować babkę maślaną?

Przygotowanie babki maślanej nie jest skomplikowane, ale wymaga wcześniejszego zadbania o składniki. Powinny być w temperaturze pokojowej, co jest to bardzo ważne, bo zapobiega zwarzeniu masy maślanej. Gdy zostanie ona odpowiednio przygotowana, babka wychodzi wilgotna, puszysta i aromatyczna. To w głównej mierze zasługa masła, dlatego warto wybrać do tego wypieku takie o najwyższej jakości. Co więcej, dla uzyskania efektownego wyglądu, można dodać barwniki spożywcze i udekorować ciasto lukrem cytrynowym.

Idealne dodatki do babki maślanej

Maślany smak jest bardzo delikatny. Dzięki temu idealnie komponuje się z wszystkimi napojami serwowanymi do deserów. Pasuje do czarnej i białej kawy, a także każdej herbaty. Jednak jeśli maślany posmak to za mało dla twoich kubków smakowych, bardzo łatwo go podkręcić. Idealnie harmonizuje on z cytrusami, dlatego do ciasta można dodać skórkę cytryny czy pomarańczy. Kolejny niezawodny dodatek to czekolada. Z bakalii najbardziej pasują rodzynki czy żurawina. Wolisz babkę w klasycznym wydaniu? Przygotuj do niej lukier lub po prostu oprósz cukrem pudrem.

Babka maślana

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • połowa szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ulubione dodatki (opcjonalnie),
  • cukier puder do podania.

Na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 5-7 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj jajka.
  3. Następnie dodaj oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Wrzuć wybrane dodatki.
  4. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem, przełóż do niej ciasto.
  5. Babkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 40 minut.
  6. Gotową babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj lukier.
  7. Aby przygotować lukier podgrzej sok z cytryny. Do miski przełóż cukier puder, wlej najpierw 5 łyżek soku i wymieszaj. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodaj jeszcze soku z cytryny. Lukrem udekoruj babkę.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀