PrzepisBabkaTej babki nie musisz nawet piec. Wychodzi delikatna jak puszek

Tej babki nie musisz nawet piec. Wychodzi delikatna jak puszek

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez pysznej babki. Zamiast jednak po raz kolejny piec piaskową czy cytrynową, postaw na tę gotowaną. Zaskoczy cię smakiem i delikatnością.

Babka gotowana na Wielkanoc
Babka gotowana na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Pyszności

Gotowana babka nie opada, rośnie jak szalona, a przy tym jest leciutka jak chmurka. Nie trzeba specjalnie nagrzewać piekarnika, ale wymaga specjalnej, zamykanej foremki. Warto ją jednak kupić, bo to ciasto zagości w twoim repertuarze nie tylko w czasie Świąt Wielkanocnych. Szybko pożegnasz się z innymi przepisami na babkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Gotowana babka wielkanocna

Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, które gości na wielu świątecznych stołach. W moim domu obowiązkowo pojawić się musi ta gotowana. Długo zachowuje świeżość, jest bardzo puszysta i wilgotna. Zbiera zawsze same komplementy i znika do ostatniego okruszka. Jest leciutka jak puch i wychodzi nawet tym, którzy z pieczeniem babki nie mieli wcześniej do czynienia.

Pyszna babka gotowana
Pyszna babka gotowana© Adobe Stock | KalinaGeorgieva

Smak gotowanej babki jest zbliżony do tradycyjnej babki, ale jest bardziej intensywny i bogaty. Obowiązkowo podaje się ją z polewą. Może być to czekolada mleczna, biała lub gorzka. Warto sięgnąć po ozdobne posypki czy cukrowe jajeczka, by nadać jej świątecznego charakteru.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 masła,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 160 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mleka,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa czekoladowa:

  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady białej.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Do żółtek powoli wlewaj roztopione masło oraz mleko, cały czas miksując.
  4. Dodaj przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Przemieszaj do połączenia składników.
  5. Dodaj ubite białka i przemieszaj rózgą, aż masy się połączą. Pod koniec mieszania dodaj także skórkę z cytryny.
  6. Formę do gotowania babki natłuść i obsyp kaszą manną lub bułką tartą.
  7. Równomiernie wyłóż przygotowaną masę i zamknij.
  8. Wstaw do wysokiego garnka z wrzącą wodą i gotuj przez ok. 1,5 godziny. Formę możesz dociążyć pokrywką.
  9. Ostrożnie wyjmij formę z garnka i zdejmij wieczko.
  10. Gdy przestygnie, wyciągnij babkę z formy.
  11. Udekoruj czekoladą rozpuszczoną w śmietance.

Pyszna i delikatna babka gotowana jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie