Zrywam w ogródku i faszeruję jajka. Ze stołu znikają szybciej niż inne wielkanocne przekąski
Co roku przygotowuję takie jajka i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Za ich doskonałym smakiem kryje się farsz z dużą ilością zieleniny, a najbardziej aromatyczne listki zbieram w swoim ogródku.
Jajka faszerowane to przystawka, która od razu kojarzy się z Wielkanocą. Nadzienie daje olbrzymie pole do popisu, można wykorzystać do niego pieczarki, warzywa, sery. A ja co roku stawiam na zieleninę. Dodaje ona jajkom niezwykłej świeżości. I trzeba przyznać, że biało-zielona-żółta potrawa na talerzu prezentuje się wyjątkowo ładnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca
Pomysł na farsz do jajek z zieleniny
Wiosną staram się jeść jak najwięcej zieleniny. Stawiam na natkę pietruszki, szczypiorek i koperek, ale najbardziej nie mogę się doczekać na czosnek niedźwiedzi. Od kilku lat mam go w swoim ogródku. Polecam też jego uprawę w doniczkach. Kiedy tylko pojawiają się jego zielone listki wykorzystuje je do wielu potraw. Mają one niezwykły aromat. W dodatku to zioło znane z licznych właściwości zdrowotnych.
Co zawiera czosnek niedźwiedzi?
Zawiera mnóstwo antyoksydantów, działa przeciwbakteryjnie i wspiera odporność organizmu. Jest bogaty w witaminy A, C i E, co pomaga szybko wzmocnić organizm po zimie. Ma też wpływ na metabolizm, co wspomaga trawienie i odchudzanie. Czosnek niedźwiedzi jest znacznie delikatniejszy niż zwykły, więc nie ma co obawiać się, że jego smak będzie zbyt ostry. Listki są zdecydowanie bardziej aromatyczne, dodają potrawom świeżości i ziołowego posmaku. Pasuje do kanapek, sałatek czy past. Szczególnie chętnie wykorzystuję go też do potraw wielkanocnych. Dodaję go do żurku i jest moim sekretnym składnikiem farszu do jajek.
Jajka faszerowane zieleniną
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- mały pęczek czosnku niedźwiedziego,
- kilka gałązek koperku,
- kilka gałązek szczypiorku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku,
- rzeżucha lub inne kiełki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka.
- Zieleninę bardzo drobno posiekaj.
- Żółtka bardzo drobno posiekaj lub zblenduj. Dodaj do nich majonez, śmietanę i musztardę oraz zieleninę, wymieszaj całość.
- Farsz dopraw do smaku przyprawami.
- Nadziewaj połówki białek ziołowym farszem.
Całość możesz zblentować też na gładką masę i wtedy faszerować białka. Farsz zyska piękny, równomierny zielony kolor.