WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Zrywam w ogródku i faszeruję jajka. Ze stołu znikają szybciej niż inne wielkanocne przekąski

Co roku przygotowuję takie jajka i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Za ich doskonałym smakiem kryje się farsz z dużą ilością zieleniny, a najbardziej aromatyczne listki zbieram w swoim ogródku.

Jajka faszerowane masą z czosnkiem niedźwiedzimJajka faszerowane masą z czosnkiem niedźwiedzim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | varro666
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Jajka faszerowane to przystawka, która od razu kojarzy się z Wielkanocą. Nadzienie daje olbrzymie pole do popisu, można wykorzystać do niego pieczarki, warzywa, sery. A ja co roku stawiam na zieleninę. Dodaje ona jajkom niezwykłej świeżości. I trzeba przyznać, że biało-zielona-żółta potrawa na talerzu prezentuje się wyjątkowo ładnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Pomysł na farsz do jajek z zieleniny

Wiosną staram się jeść jak najwięcej zieleniny. Stawiam na natkę pietruszki, szczypiorek i koperek, ale najbardziej nie mogę się doczekać na czosnek niedźwiedzi. Od kilku lat mam go w swoim ogródku. Polecam też jego uprawę w doniczkach. Kiedy tylko pojawiają się jego zielone listki wykorzystuje je do wielu potraw. Mają one niezwykły aromat. W dodatku to zioło znane z licznych właściwości zdrowotnych.

Co zawiera czosnek niedźwiedzi?

Zawiera mnóstwo antyoksydantów, działa przeciwbakteryjnie i wspiera odporność organizmu. Jest bogaty w witaminy A, C i E, co pomaga szybko wzmocnić organizm po zimie. Ma też wpływ na metabolizm, co wspomaga trawienie i odchudzanie. Czosnek niedźwiedzi jest znacznie delikatniejszy niż zwykły, więc nie ma co obawiać się, że jego smak będzie zbyt ostry. Listki są zdecydowanie bardziej aromatyczne, dodają potrawom świeżości i ziołowego posmaku. Pasuje do kanapek, sałatek czy past. Szczególnie chętnie wykorzystuję go też do potraw wielkanocnych. Dodaję go do żurku i jest moim sekretnym składnikiem farszu do jajek.

Jajka faszerowane zieleniną

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • mały pęczek czosnku niedźwiedziego,
  • kilka gałązek koperku,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • rzeżucha lub inne kiełki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka.
  2. Zieleninę bardzo drobno posiekaj.
  3. Żółtka bardzo drobno posiekaj lub zblenduj. Dodaj do nich majonez, śmietanę i musztardę oraz zieleninę, wymieszaj całość.
  4. Farsz dopraw do smaku przyprawami.
  5. Nadziewaj połówki białek ziołowym farszem.

Całość możesz zblentować też na gładką masę i wtedy faszerować białka. Farsz zyska piękny, równomierny zielony kolor.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze