Nie dodaję szczypiorku ani pietruszki. Sięgam po inny zielony dodatek do faszerowanych jajek

Klasyczne jajka faszerowane to stały punkt na świątecznych stołach i imprezowych przekąskach. Najczęściej sięgamy po szczypiorek, koper, czasem pietruszkę. Ale jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś świeżym, delikatnym i nieco innym niż zwykle, spróbuj czegoś zielonego... w nowym wydaniu.

Jajka faszerowane szpinakiemJajka faszerowane szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rawpixel Ltd.

Jajka faszerowane szpinakiem to pomysł prosty, ale bardzo efektowny. Masa jest kremowa, ma piękny, naturalnie zielony kolor i subtelny smak, który świetnie współgra z jajkiem. Nie dominuje, nie przytłacza – po prostu idealnie pasuje. A przygotowanie? Naprawdę ekspresowe.

Jajka faszerowane to przekąska, która nigdy nie wychodzi z mody – pojawia się na wielkanocnym stole, rodzinnych spotkaniach i domowych imprezach. Zazwyczaj przygotowujemy je z klasycznym farszem z żółtek, szczypiorku, koperku albo chrzanu. Ale czasem warto odejść od utartych schematów i sięgnąć po składnik, który nada całości nowego charakteru – bez rewolucji, za to z pysznym efektem. Szpinak to właśnie taki dodatek – zielony, delikatny, lekko "masłowy" w smaku, który świetnie łączy się z jajkami i kremowym serkiem. Dzięki niemu klasyczna przekąska zyskuje nie tylko nowy wygląd, ale też wartościowe wsparcie dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Przepis na jajka faszerowane szpinakiem

Szpinak to nie tylko kolor i łagodny smak – to także solidna porcja żelaza, kwasu foliowego, magnezu i witaminy K. W połączeniu z białkiem z jajek i kremowym serkiem tworzy wartościową przekąskę, która sprawdzi się nie tylko od święta. To dobry wybór dla dzieci, osób unikających ciężkich dodatków czy tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś innego niż "tradycyjna zielona posypka".

Składniki:

  • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (ok. 150 g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3–4 łyżki serka śmietankowego (np. kanapkowego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek do posypania (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam z nadmiaru wody. Podsmażam go na patelni z odrobiną masła lub oleju, dodaję przeciśnięty czosnek i smażę jeszcze minutę. Odstawiam do przestudzenia.
  2. Jajka obieram i przekrawam na pół. Wyjmuję żółtka i przekładam do miski. Dodaję do nich serek, majonez, przestudzony szpinak oraz przyprawy. Całość dokładnie miksuję lub rozgniatam widelcem na gładką pastę.
  3. Nadzienie nakładam do białek – łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Gotowe jajka można udekorować odrobiną szczypiorku, pestkami lub płatkami chili – choć i bez tego prezentują się świetnie.

Szpinak w roli głównej – nie tylko dla zdrowia

Szpinak to warzywo, które od lat ma reputację "superfood" – i całkiem słusznie. Zawiera dużo żelaza (choć mniej przyswajalnego niż w produktach zwierzęcych), witaminę C, witaminę K, kwas foliowy, magnez i luteinę, która wspiera zdrowie oczu. Ma niewiele kalorii, a przy tym działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Dodając go do farszu do jajek, nie tylko wzbogacamy smak i kolor przekąski, ale też zwiększamy jej wartość odżywczą. To prosty sposób, by wprowadzić więcej warzyw do diety – nawet dla tych, którzy na co dzień za zieleniną nie przepadają. Zwłaszcza że w tej kremowej wersji szpinak zyskuje zupełnie nowe oblicze.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia