Na Wielkanoc robię jajka faszerowane w 5 minut. Nie ma lepszego przepisu

Jajka faszerowane są nie tylko wdzięczną przekąską, ale także ozdobą stołu. Dlatego przygotowuję je w kilku różnych i jednocześnie prostych wariantach smakowych, aby było kolorowo i świeżo. Moje pomysły na nadzienia bazują na podstawowych składnikach.

Jajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkamiJajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Farsz robię w najprostszy możliwy sposób – wydrążone z jajek żółtka mieszam z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. To jest moja baza, do której wrzucam smakowite dodatki, takie jak świeże rzodkiewki czy marynowane grzybki. Lubię łączyć wędzonego łososia z zielonym ogórkiem i tuńczyka z czarnymi oliwkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Zielone dodatki do jajek faszerowanych

Jajka, które pojawiają się zarówno w koszyku wielkanocnym jak i na świątecznym stole, są symbolem wiosny i nowego, budzącego się po zimie życia. Zielone akcenty doskonale pasują do tej symboliki – dodają potrawom świeżości, a także uzupełniają o cenne składniki odżywcze.

Jajka faszerowane możesz ozdobić nie tylko klasycznie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, ale także fantazyjnymi kiełkami, na przykład rzodkiewki, brokułu czy słonecznika. Jako dodatek do farszu sprawdzi się także rzeżucha, która w wielu domach jest tylko ozdobą stołu – warto uszczknąć trochę na talerz, bo jest skarbnicą witamin i minerałów. 

Przepis na szybkie jajka faszerowane

Z poniższych składników zrobisz jajka w trzech wariantach smakowych – z rzodkiewką i koperkiem, z łososiem i zielonym ogórkiem oraz z tuńczykiem i czarnymi oliwkami.

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • pęczek koperku,
  • 4 rzodkiewki,
  • 80 g wędzonego łososia,
  • 1 ogórek zielony,
  • 80 g tuńczyka z puszki,
  • garść czarnych oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na równe połówki. Wydrąż żółtka i odłóż je do miski. Łódeczki z białek ułóż na półmiskach.
  2. Żółtka wymieszaj z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Masę podziel na 3 części.
  3. Do pierwszej dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i drobno posiekany koperek.
  4. Do drugiej wrzuć porwanego na małe kawałki łososia i pokrojony w drobną kostkę ogórek.
  5. Do trzeciej dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojone w krążki oliwki.
  6. Każdą pastę wymieszaj i nałóż do łódeczek z białek.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥