Na Wielkanoc robię jajka faszerowane w 5 minut. Nie ma lepszego przepisu
Jajka faszerowane są nie tylko wdzięczną przekąską, ale także ozdobą stołu. Dlatego przygotowuję je w kilku różnych i jednocześnie prostych wariantach smakowych, aby było kolorowo i świeżo. Moje pomysły na nadzienia bazują na podstawowych składnikach.
Farsz robię w najprostszy możliwy sposób – wydrążone z jajek żółtka mieszam z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. To jest moja baza, do której wrzucam smakowite dodatki, takie jak świeże rzodkiewki czy marynowane grzybki. Lubię łączyć wędzonego łososia z zielonym ogórkiem i tuńczyka z czarnymi oliwkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Zielone dodatki do jajek faszerowanych
Jajka, które pojawiają się zarówno w koszyku wielkanocnym jak i na świątecznym stole, są symbolem wiosny i nowego, budzącego się po zimie życia. Zielone akcenty doskonale pasują do tej symboliki – dodają potrawom świeżości, a także uzupełniają o cenne składniki odżywcze.
Jajka faszerowane możesz ozdobić nie tylko klasycznie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, ale także fantazyjnymi kiełkami, na przykład rzodkiewki, brokułu czy słonecznika. Jako dodatek do farszu sprawdzi się także rzeżucha, która w wielu domach jest tylko ozdobą stołu – warto uszczknąć trochę na talerz, bo jest skarbnicą witamin i minerałów.
Przepis na szybkie jajka faszerowane
Z poniższych składników zrobisz jajka w trzech wariantach smakowych – z rzodkiewką i koperkiem, z łososiem i zielonym ogórkiem oraz z tuńczykiem i czarnymi oliwkami.
Składniki:
- 9 jajek ugotowanych na twardo,
- 100 g serka śmietankowego,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- pęczek koperku,
- 4 rzodkiewki,
- 80 g wędzonego łososia,
- 1 ogórek zielony,
- 80 g tuńczyka z puszki,
- garść czarnych oliwek,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na równe połówki. Wydrąż żółtka i odłóż je do miski. Łódeczki z białek ułóż na półmiskach.
- Żółtka wymieszaj z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Masę podziel na 3 części.
- Do pierwszej dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i drobno posiekany koperek.
- Do drugiej wrzuć porwanego na małe kawałki łososia i pokrojony w drobną kostkę ogórek.
- Do trzeciej dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojone w krążki oliwki.
- Każdą pastę wymieszaj i nałóż do łódeczek z białek.