Na Wielkanoc robię jajka faszerowane w 5 minut. Nie ma lepszego przepisu

Jajka faszerowane są nie tylko wdzięczną przekąską, ale także ozdobą stołu. Dlatego przygotowuję je w kilku różnych i jednocześnie prostych wariantach smakowych, aby było kolorowo i świeżo. Moje pomysły na nadzienia bazują na podstawowych składnikach.

Jajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkamiJajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Farsz robię w najprostszy możliwy sposób – wydrążone z jajek żółtka mieszam z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. To jest moja baza, do której wrzucam smakowite dodatki, takie jak świeże rzodkiewki czy marynowane grzybki. Lubię łączyć wędzonego łososia z zielonym ogórkiem i tuńczyka z czarnymi oliwkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Zielone dodatki do jajek faszerowanych

Jajka, które pojawiają się zarówno w koszyku wielkanocnym jak i na świątecznym stole, są symbolem wiosny i nowego, budzącego się po zimie życia. Zielone akcenty doskonale pasują do tej symboliki – dodają potrawom świeżości, a także uzupełniają o cenne składniki odżywcze.

Jajka faszerowane możesz ozdobić nie tylko klasycznie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, ale także fantazyjnymi kiełkami, na przykład rzodkiewki, brokułu czy słonecznika. Jako dodatek do farszu sprawdzi się także rzeżucha, która w wielu domach jest tylko ozdobą stołu – warto uszczknąć trochę na talerz, bo jest skarbnicą witamin i minerałów. 

Przepis na szybkie jajka faszerowane

Z poniższych składników zrobisz jajka w trzech wariantach smakowych – z rzodkiewką i koperkiem, z łososiem i zielonym ogórkiem oraz z tuńczykiem i czarnymi oliwkami.

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • pęczek koperku,
  • 4 rzodkiewki,
  • 80 g wędzonego łososia,
  • 1 ogórek zielony,
  • 80 g tuńczyka z puszki,
  • garść czarnych oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na równe połówki. Wydrąż żółtka i odłóż je do miski. Łódeczki z białek ułóż na półmiskach.
  2. Żółtka wymieszaj z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Masę podziel na 3 części.
  3. Do pierwszej dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i drobno posiekany koperek.
  4. Do drugiej wrzuć porwanego na małe kawałki łososia i pokrojony w drobną kostkę ogórek.
  5. Do trzeciej dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojone w krążki oliwki.
  6. Każdą pastę wymieszaj i nałóż do łódeczek z białek.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀