Na Wielkanoc robię jajka faszerowane w 5 minut. Nie ma lepszego przepisu

Jajka faszerowane są nie tylko wdzięczną przekąską, ale także ozdobą stołu. Dlatego przygotowuję je w kilku różnych i jednocześnie prostych wariantach smakowych, aby było kolorowo i świeżo. Moje pomysły na nadzienia bazują na podstawowych składnikach.

Jajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkamiJajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Farsz robię w najprostszy możliwy sposób – wydrążone z jajek żółtka mieszam z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. To jest moja baza, do której wrzucam smakowite dodatki, takie jak świeże rzodkiewki czy marynowane grzybki. Lubię łączyć wędzonego łososia z zielonym ogórkiem i tuńczyka z czarnymi oliwkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Zielone dodatki do jajek faszerowanych

Jajka, które pojawiają się zarówno w koszyku wielkanocnym jak i na świątecznym stole, są symbolem wiosny i nowego, budzącego się po zimie życia. Zielone akcenty doskonale pasują do tej symboliki – dodają potrawom świeżości, a także uzupełniają o cenne składniki odżywcze.

Jajka faszerowane możesz ozdobić nie tylko klasycznie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, ale także fantazyjnymi kiełkami, na przykład rzodkiewki, brokułu czy słonecznika. Jako dodatek do farszu sprawdzi się także rzeżucha, która w wielu domach jest tylko ozdobą stołu – warto uszczknąć trochę na talerz, bo jest skarbnicą witamin i minerałów. 

Przepis na szybkie jajka faszerowane

Z poniższych składników zrobisz jajka w trzech wariantach smakowych – z rzodkiewką i koperkiem, z łososiem i zielonym ogórkiem oraz z tuńczykiem i czarnymi oliwkami.

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • pęczek koperku,
  • 4 rzodkiewki,
  • 80 g wędzonego łososia,
  • 1 ogórek zielony,
  • 80 g tuńczyka z puszki,
  • garść czarnych oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na równe połówki. Wydrąż żółtka i odłóż je do miski. Łódeczki z białek ułóż na półmiskach.
  2. Żółtka wymieszaj z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Masę podziel na 3 części.
  3. Do pierwszej dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i drobno posiekany koperek.
  4. Do drugiej wrzuć porwanego na małe kawałki łososia i pokrojony w drobną kostkę ogórek.
  5. Do trzeciej dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojone w krążki oliwki.
  6. Każdą pastę wymieszaj i nałóż do łódeczek z białek.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo