Na Wielkanoc robię jajka faszerowane w 5 minut. Nie ma lepszego przepisu

Jajka faszerowane są nie tylko wdzięczną przekąską, ale także ozdobą stołu. Dlatego przygotowuję je w kilku różnych i jednocześnie prostych wariantach smakowych, aby było kolorowo i świeżo. Moje pomysły na nadzienia bazują na podstawowych składnikach.

Jajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkamiJajka faszeruję kremowym nadzieniem z kolorowymi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Farsz robię w najprostszy możliwy sposób – wydrążone z jajek żółtka mieszam z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. To jest moja baza, do której wrzucam smakowite dodatki, takie jak świeże rzodkiewki czy marynowane grzybki. Lubię łączyć wędzonego łososia z zielonym ogórkiem i tuńczyka z czarnymi oliwkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka teścia jako pierwsze znikają ze świątecznego stołu. Każdy się nimi zachwyca

Zielone dodatki do jajek faszerowanych

Jajka, które pojawiają się zarówno w koszyku wielkanocnym jak i na świątecznym stole, są symbolem wiosny i nowego, budzącego się po zimie życia. Zielone akcenty doskonale pasują do tej symboliki – dodają potrawom świeżości, a także uzupełniają o cenne składniki odżywcze.

Jajka faszerowane możesz ozdobić nie tylko klasycznie posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, ale także fantazyjnymi kiełkami, na przykład rzodkiewki, brokułu czy słonecznika. Jako dodatek do farszu sprawdzi się także rzeżucha, która w wielu domach jest tylko ozdobą stołu – warto uszczknąć trochę na talerz, bo jest skarbnicą witamin i minerałów. 

Przepis na szybkie jajka faszerowane

Z poniższych składników zrobisz jajka w trzech wariantach smakowych – z rzodkiewką i koperkiem, z łososiem i zielonym ogórkiem oraz z tuńczykiem i czarnymi oliwkami.

Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • pęczek koperku,
  • 4 rzodkiewki,
  • 80 g wędzonego łososia,
  • 1 ogórek zielony,
  • 80 g tuńczyka z puszki,
  • garść czarnych oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i przekrój na równe połówki. Wydrąż żółtka i odłóż je do miski. Łódeczki z białek ułóż na półmiskach.
  2. Żółtka wymieszaj z serkiem śmietankowym i jogurtem greckim. Dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Masę podziel na 3 części.
  3. Do pierwszej dodaj pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki i drobno posiekany koperek.
  4. Do drugiej wrzuć porwanego na małe kawałki łososia i pokrojony w drobną kostkę ogórek.
  5. Do trzeciej dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka i pokrojone w krążki oliwki.
  6. Każdą pastę wymieszaj i nałóż do łódeczek z białek.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie