Zamiast zamawiać, robię w domu. Lepsze niż z lokalnego chińczyka

Chińskie knajpki cieszą się niesłabnącą popularnością. Azjatycką kuchnię zaprosić warto nie tylko w styropianowych pudełkach. Od kiedy znam ten przepis, moja lokalna restauracja straciła wiernych klientów.

Kurczak w pięciu smakachKurczak w pięciu smakach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Ewa Malinowska

Kuchnia azjatycka świetnie balansuje smaki, korzystając z dużej ilości intensywnych przypraw oraz sosów. W spolszczonej wersji zjednała sobie nawet tych, którzy na co dzień preferują schabowe. Kurczak w pięciu smakach robi się ekspresowo i prosto. W moim domu każdy wprost przepada za tym daniem i często słyszę pytania, kiedy znów podam go na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra

Kurczak w pięciu smakach - przepis

W menu niemal każdej chińskiej restauracji znaleźć można pozycję "kurczak 5 smaków". Jego unikalny smak pochodzi z połączenia pięciu podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i ostrego. Odpowiednio zbalansowane tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Kurczak w pięciu smakach
Kurczak w pięciu smakach © Getty Images

Podstawą jest otulony lekko chrupiącym ciastem kurczak. Do tego gęsty sos, warzywa i mamy danie idealne. Możesz wybrać gotową mieszankę chińską lub skomponować swoje ulubione. Sprawdzi się tutaj papryka, brokuł, słodki groszek cukrowy, kapusta pekińska, pędy bambusa czy też marchewka.

Nie brakuje tutaj składników znanych z kuchni azjatyckiej, jak sos sojowy czy rybny. Warto zaopatrzyć się w nie podczas tematycznego tygodnia w supermarkecie lub zamówić przez internet.

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • olej do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 marchewki,
  • kilka różyczek brokuła,
  • 2 plasterki ananasa z puszki,
  • płatki chilli lub ostra papryka.

Sos:

  • 1/4 szklanki octu winnego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:


  1. Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem sojowym, mąką kukurydzianą i sosem rybnym. Odstaw na chwilę.
  2. Przygotuj sos: w rondelku wymieszaj ocet, cukier, sos sojowy, ketchup i mąkę kukurydzianą. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchewkę obierz i pokrój w półplasterki.
  4. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoty kolor.
  6. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę, smaż przez chwilę.
  7. Dodaj ananasa, brokuła i sos.
  8. Dorzuć płatki chilli lub ostrą paprykę.
  9. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
  10. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kurczaka w 5 smakach podaj z ryżem lub azjatyckim makaronem, np. chow mein. Dodaj do tego surówkę jak od Chińczyka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku