Surówka jak u "chińczyka". Kucharze dodają do niej istotny składnik

Jesteś stałym bywalcem restauracji u "Chińczyka"? Dobrze się składa, bo mamy dla ciebie garść inspiracji, dzięki którym w swoim domu będziesz mógł się poczuć, jak w chińskiej restauracji. Pomimo bogatego menu w takich lokalach, większość osób zwraca uwagę na dodatek, jakim jest surówka. Co zrobić, by przygotować surówkę jak od Chińczyka?

ObrazekSurówka jak u Chińczyka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Decydując się na obiad u Chińczyka, jako dodatek do zamówionego posiłku najczęściej otrzymujesz surówkę. Gołym okiem można zaobserwować, że jest ona przygotowana na bazie białej kapusty. Można tam odnaleźć też marchewkę. Ale jest coś jeszcze. I to właśnie ten składnik decyduje o tym, że surówka od Chińczyka jest aż tak smaczna. Postanowiliśmy nieco bliżej przyjrzeć się tej unikalnej recepturze, dzięki czemu będziesz mógł ją przygotować w swoim domu.

Surówka jak z chińskiej restauracji - najlepszy smak i prostota przygotowania

Dlaczego surówka z chińskiej restauracji niemal zawsze smakuje tak wyjątkowo? Na taki stan rzeczy, istotny wpływ ma przede wszystkim połączenie trzech prostych składników. A są nimi, wspomniana wcześniej biała kapusta, marchewka i cebula. Ale jest coś jeszcze. O tym prawdziwym i wyjątkowym smaku decyduje sos, który przygotujesz ze składników, które masz w swoim domu.

Jak wykorzystać resztki kapusty- Pyszności/ źródło: Canva
Szatkowanie kapusty - Pyszności/ źródło: Canva

Jeśli zastanawiasz się nad tym, dlaczego surówkę podaje się niemal do wszystkich dań kuchni azjatyckiej, to wiedz, że świetnie komponuje się ona z praktycznie każdym daniem. A wszystko to dzięki temu, że jej smak potrafi przełamać zarówno pikantność, jak i słodki smak serwowanych dań kuchni azjatyckiej. Jeśli lubisz eksperymentować i samodzielnie odtwarzać popularne przepisy od Chińczyka, to taka surówka jest właśnie dla ciebie.

Surówka od Chińczyka - jak ją zrobić?

To dziecinnie proste. Wystarczy połączyć wspomniane wcześniej warzywne składniki oraz sos, który przygotujesz na bazie czterech składników. Pamiętaj, że taka surówka świetnie pasuje nie tylko do dań kuchni azjatyckiej, ale do niemal każdego obiadu.

Składniki na surówkę:

  • średnia marchewka
  • pół główki białej kapusty
  • duża cebula

Składniki na sos:

  • 60 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 5 g soli
  • 20 g cukru
Obrazek
Przygotowanie surówki jak u Chińczyka - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w garnku składniki na sos. Podgrzej wszystko do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania.
  2. Oczyść i poszatkuj kapustę. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw surówkę do ostygnięcia i następnie ją podaj.

Surówka jak z chińskiej restauracji - z czym ją podać?

Jak sama nazwa wskazuje, taka surówka świetnie sprawdzi się do wszelakich dań kuchni chińskiej, ale nie tylko. Możesz ją podać jako dodatek do swojego ulubionego obiadu - wszystko tak naprawdę zależy od twoich preferencji smakowych. Będzie świetnym uzupełnieniem dań bezmięsnych, zapiekanek makaronowych, czy zapiekanek ziemniaczanych. Można ją podać również do popularnych kotletów, które dość często smażysz w swoim domu.

Zastanawiasz się, jaką kiełbasę wybrać na Wielkanoc? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przygotowane przez nas porównanie:

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu