Ciocia robi takie jajka faszerowane na każde święta. Znikają ze stołu szybciej niż sałatka

Kiedy w wielkanocny poniedziałek odwiedzam moją ciocię, doskonale wiem, co poda na przystawkę. Od lat przygotowuje jajka faszerowane z tego samego przepisu. Wystarczy ich raz spróbować, by zapomnieć o majonezie czy sosie tatarskim.

Jajka faszerowane to tradycyjna przystawka wielkanocnaJajka faszerowane to tradycyjna przystawka wielkanocna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Marcin Wachowicz
Dorota Gepert

Jajka faszerowane to tradycyjna przystawka, która od lat pojawia się na wielkanocnych stołach. Wiadomo, że podczas tych świąt jajka wiodą prym i to jedna z potraw, w której odgrywają główną rolę. Oczywiście ważny jest też farsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Jajka faszerowane to tradycyjna przystawka

Choć podrzucałam cioci przepisy na modne jajka z awokado czy suszonymi pomidorami, ciocia nawet nie chce o nich słuchać. Stwierdziła, że może je wypróbować, ale na pewno nie na święta. Na ten szczególny czas ma swój wypróbowany od lat przepis. Przygotowuje po prostu jajka faszerowane pieczarkami. Przepis ma już sporo lat, pochodzi z czasów, kiedy wiele składników było niedostępnych. Wtedy na stołach królowały właśnie jajka z farszem pieczarkowym. Wielu z nas ma do tego dania sentyment do dziś.

Jak przygotować pieczarki do farszu

Spytałam ciocię, co sprawia, że ta przystawka tak wszystkim smakuje i co jest najważniejsze podczas jej przygotowania. Ciocia tylko się uśmiechnęła. —  Jajka i pieczarki to doskonałe połączenie smakowe, wiele tu już nie potrzeba, stwierdziła. Dodała jeszcze, że zawsze przesmaża pieczarki na maśle w małych partiach, by nie straciły aromatu i nie soli ich. Doprawia dopiero już gotowy farsz. Nie żałuje do niego koperku, co dodaje przystawce świeżości i ziołowego posmaku.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka gałązek koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój jajka na połówki i wyjmij żółtka.
  2. Pieczarki pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym maśle.
  3. Przestudzone pieczarki i żółtka bardzo drobno posiekaj (można je zblendować, ale moja ciocia nie uznaje tej metody). Dodaj do nich majonez, dopraw do smaku przyprawami i drobno posiekanym koperkiem.
  4. Nadziewaj połówki białek farszem pieczarkowym.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy