WAŻNE
TERAZ

Wybory. Sąd Najwyższy dopuścił ponowne przeliczenie części głosów

Ciocia robi takie jajka faszerowane na każde święta. Znikają ze stołu szybciej niż sałatka

Kiedy w wielkanocny poniedziałek odwiedzam moją ciocię, doskonale wiem, co poda na przystawkę. Od lat przygotowuje jajka faszerowane z tego samego przepisu. Wystarczy ich raz spróbować, by zapomnieć o majonezie czy sosie tatarskim.

Jajka faszerowane to tradycyjna przystawka wielkanocnaJajka faszerowane to tradycyjna przystawka wielkanocna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Marcin Wachowicz
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Jajka faszerowane to tradycyjna przystawka, która od lat pojawia się na wielkanocnych stołach. Wiadomo, że podczas tych świąt jajka wiodą prym i to jedna z potraw, w której odgrywają główną rolę. Oczywiście ważny jest też farsz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Jajka faszerowane to tradycyjna przystawka

Choć podrzucałam cioci przepisy na modne jajka z awokado czy suszonymi pomidorami, ciocia nawet nie chce o nich słuchać. Stwierdziła, że może je wypróbować, ale na pewno nie na święta. Na ten szczególny czas ma swój wypróbowany od lat przepis. Przygotowuje po prostu jajka faszerowane pieczarkami. Przepis ma już sporo lat, pochodzi z czasów, kiedy wiele składników było niedostępnych. Wtedy na stołach królowały właśnie jajka z farszem pieczarkowym. Wielu z nas ma do tego dania sentyment do dziś.

Jak przygotować pieczarki do farszu

Spytałam ciocię, co sprawia, że ta przystawka tak wszystkim smakuje i co jest najważniejsze podczas jej przygotowania. Ciocia tylko się uśmiechnęła. —  Jajka i pieczarki to doskonałe połączenie smakowe, wiele tu już nie potrzeba, stwierdziła. Dodała jeszcze, że zawsze przesmaża pieczarki na maśle w małych partiach, by nie straciły aromatu i nie soli ich. Doprawia dopiero już gotowy farsz. Nie żałuje do niego koperku, co dodaje przystawce świeżości i ziołowego posmaku.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka gałązek koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój jajka na połówki i wyjmij żółtka.
  2. Pieczarki pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym maśle.
  3. Przestudzone pieczarki i żółtka bardzo drobno posiekaj (można je zblendować, ale moja ciocia nie uznaje tej metody). Dodaj do nich majonez, dopraw do smaku przyprawami i drobno posiekanym koperkiem.
  4. Nadziewaj połówki białek farszem pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie

Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole
Żadne serniki i szarlotki. Octowe ciasto wywoła poruszenie przy stole
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób