Wylewam jogurt na ściereczkę i wieszam nad miską. Na drugi dzień mam kremowy serek lepszy niż ze sklepu
Labneh przygotujesz w domu, nawet jeśli nie masz żadnej wprawy w robieniu serów. Jest wyjątkowo smaczny i delikatny. Składniki są niedrogie i łatwo dostępne, a do jego sezonowej wersji możesz użyć czosnku niedźwiedziego i szczypiorku.
Labneh to kremowy serek, który powstaje z jogurtu i przypraw. Jego konsystencja przypomina miękki ser twarogowy. Choć wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, zdobył popularność na całym świecie. Przygotowanie go w domu jest niezwykle proste. Ma delikatny smak i kremową konsystencję. Świetnie nadaje się do kanapek, a także jako przystawka podana z oliwkami i chlebkiem pita.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane
Co zawiera labneh?
Do przygotowania labnehu nie potrzebujesz specjalistycznych narzędzi ani kultur bakterii. Wystarczy gęsty jogurt grecki, ulubione przyprawy i odrobina cierpliwości. Ten serek jest bogaty w białko i probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Nie ma w jego składzie też żadnych konserwantów ani innych niepożądanych składników, które czasami zawierają produkty sklepowe. Jest całkowicie naturalny. Labneh ma delikatnie kwaśny smak i kremową konsystencję.
Dlaczego warto dodać czosnek niedźwiedzi?
Do tego serka można dokładać różnego rodzaju dodatki, na przykład suszone pomidory czy zioła. O tej porze roku idealny będzie sezonowy czosnek niedźwiedzi, który sprawi, że labneh nabierze wyrazistości. Ta roślina ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jest bogata w witaminy A, C i z grupy B, które wspierają układ odpornościowy. Zawiera także kwasy o działaniu antyoksydacyjnym. W jego składzie są związki siarki o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie, poprawia krążenie i może obniżać ciśnienie krwi. Dlatego warto jak najczęściej go stosować. W serku labneh sprawdzi się doskonale.
Serek labneh z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 1 kg jogurtu greckiego,
- 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie),
- po 1 łyżeczce soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj zioła i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
- Nad garnkiem umieść durszlak i wyłóż go gazą. Przelej jogurt, zawiń, połóż talerzyk i dociśnij czymś ciężkim, na przykład pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Dzięki temu pozbędziesz się serwatki.
- Po tym czasie odciśnij przez gazę serek i mocniej zawiąż u góry gumką. Ponownie odłóż na sitko i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
- Po tym czasie wystarczy odwiązać gazę i wyjąć serek. Labneh można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.