Wylewam jogurt na ściereczkę i wieszam nad miską. Na drugi dzień mam kremowy serek lepszy niż ze sklepu

Labneh przygotujesz w domu, nawet jeśli nie masz żadnej wprawy w robieniu serów. Jest wyjątkowo smaczny i delikatny. Składniki są niedrogie i łatwo dostępne, a do jego sezonowej wersji możesz użyć czosnku niedźwiedziego i szczypiorku.

LabnehLabneh pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Labneh to kremowy serek, który powstaje z jogurtu i przypraw. Jego konsystencja przypomina miękki ser twarogowy. Choć wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, zdobył popularność na całym świecie. Przygotowanie go w domu jest niezwykle proste. Ma delikatny smak i kremową konsystencję. Świetnie nadaje się do kanapek, a także jako przystawka podana z oliwkami i chlebkiem pita.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Co zawiera labneh?

Do przygotowania labnehu nie potrzebujesz specjalistycznych narzędzi ani kultur bakterii. Wystarczy gęsty jogurt grecki, ulubione przyprawy i odrobina cierpliwości. Ten serek jest bogaty w białko i probiotyki, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Nie ma w jego składzie też żadnych konserwantów ani innych niepożądanych składników, które czasami zawierają produkty sklepowe. Jest całkowicie naturalny. Labneh ma delikatnie kwaśny smak i kremową konsystencję.

Dlaczego warto dodać czosnek niedźwiedzi?

Do tego serka można dokładać różnego rodzaju dodatki, na przykład suszone pomidory czy zioła. O tej porze roku idealny będzie sezonowy czosnek niedźwiedzi, który sprawi, że labneh nabierze wyrazistości. Ta roślina ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jest bogata w witaminy A, C i z grupy B, które wspierają układ odpornościowy. Zawiera także kwasy o działaniu antyoksydacyjnym. W jego składzie są związki siarki o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Czosnek niedźwiedzi wspomaga trawienie, poprawia krążenie i może obniżać ciśnienie krwi. Dlatego warto jak najczęściej go stosować. W serku labneh sprawdzi się doskonale.

Serek labneh z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie),
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj zioła i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
  2. Nad garnkiem umieść durszlak i wyłóż go gazą. Przelej jogurt, zawiń, połóż talerzyk i dociśnij czymś ciężkim, na przykład pełnym słoikiem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Dzięki temu pozbędziesz się serwatki.
  3. Po tym czasie odciśnij przez gazę serek i mocniej zawiąż u góry gumką. Ponownie odłóż na sitko i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
  4. Po tym czasie wystarczy odwiązać gazę i wyjąć serek. Labneh można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"