Moja sąsiadka smaży placki ziemniaczane z pieczarkami. Takie smaczne, że poprosiłam o przepis

Zanim spróbowałam placków ziemniaczanych z pieczarkami, najczęściej robiłam je w klasyczny sposób - bez dokładania dodatkowych składników do masy ziemniaczanej. Muszę jednak przyznać, że grzyby świetnie sprawdzają się w tej potrawie i warto modyfikować tradycyjne przepisy.

Placki ziemniaczane z grzybami? Warto spróbowaćPlacki ziemniaczane z grzybami? Warto spróbować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to idealna propozycja na obiad, kolację albo przekąskę, która zaspokoi także większy głód. Są bardzo łatwe do przygotowania, tanie i pyszne. Lista potrzebnych składników jest krótka. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by ją uzupełniać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Co ma wpływ na chrupkość placków ziemniaczanych?

Placki ziemniaczane, choć to takie banalne do przygotowania danie, wymagają staranności już na etapie wyboru składników. Najważniejsze są ziemniaki, które powinny być typu B. Zawierają one dużo skrobi, co sprawia, że placki są bardziej kleiste i chrupiące. Wtedy nie trzeba używać zbyt dużej ilości mąki czy jajek.

Ponadto starte ziemniaki trzeba dobrze odcisnąć. Kiedy jest w nich zbyt dużo wody, ma to wpływ na ich konsystencję i placki nie dosmażają się w środku, a przypalają na zewnątrz.

Jakie dodatki są najlepsze do placków ziemniaczanych?

Smak placków z ziemniaków można podkręcić poprzez dodatkowe składniki, dokładając je do masy ziemniaczanej. Z warzyw najczęściej stawiamy na cebulę, cukinię czy pora. Sprawdzają się też drobno posiekane zioła, koperek oraz natka pietruszki. Idealny będzie także żółty ser albo boczek, który chętnie dorzucają Czesi.

Moja sąsiadka zaś poczęstowała mnie plackami z dodatkiem pieczarek. Były fantastyczne, dlatego poprosiłam o przepis. Okazało się, że te grzyby trzeba wcześniej przesmażyć. Inaczej miałyby zbyt dużo wilgoci, która nie jest korzystna dla konsystencji ziemniaczanej masy. Przygotowanie takich placków zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest świetny. To dobry pomysł na placki ziemniaczane w innym wydaniu.

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1-2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • papryka do smaku (opcjonalnie),
  • olej i masło do smażenia,
  • kwaśna śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść i dość drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Przesmaż cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Smaż, aż odparuje z nich woda. Na koniec dopraw grzyby do smaku solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce lub zrób to w malakserze. Z masy odsącz nadmiar wody.
  4. Do odsączonej masy ziemniaczanej dodaj jajko i mąkę pszenną. Całość wymieszaj.
  5. Następnie do masy ziemniaczanej dołóż przesmażone pieczarki z cebulą, ponownie wymieszaj. Dosól masę wedle uznania.
  6. Smaż placki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  7. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  8. Placki podawaj z kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"