Większość nie zwraca uwagi w sklepie na taką kawę. Ma więcej wartości niż zwykła
Nie ma co upierać się, że tylko klasyczna kawa jest najlepsza. Warto sięgać także po inne jej rodzaje albo pić wymiennie. To dobre dla kubków smakowych, ale przede wszystkim dla zdrowia.
Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej może być kawa zbożowa. Najczęściej jest ona tworzona z któregoś z trzech gatunków zboża: żyta, jęczmienia lub orkiszu. Najmniej znana jest ta ostatnia, a ma sporo zalet. Palenie ziaren orkiszu i tworzenie z nich kawy ma bowiem wyjątkowo mocny wpływ na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Czy kawa orkiszowa pobudza?
Smak kawy orkiszowej trudno porównać z klasyczną małą czarną. To połączenie subtelnej nuty goryczy i orzechów. Chociaż taki napój nie zawiera kofeiny, ma właściwości pobudzające i dodaje energii. Jest to możliwe, ponieważ zawiera wysokie stężenie witamin z grupy B i kwasu krzemowego. Poprawiają one umiejętność koncentracji, pobudzają, a jednocześnie odprężają i pozytywnie wpływają na układ nerwowy.
Jak działa kawa orkiszowa?
Kawa orkiszowa to także naturalny środek wzmacniający odporność. Wykazuje właściwości detoksykujące, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego. W jej składzie jest też dużo błonnika pokarmowego. Sprawia on, że wszelkie procesy metaboliczne są usprawnione, ma dobry wpływ na pracę jelit i obniża poziom złego cholesterolu. Obecny w ziarnach orkiszu cynk poprawia kondycję skóry i paznokci, a fosfor wzmacnia kości i zęby. Kawa orkiszowa polecana jest przy problemach żołądkowych. Jest delikatna i lekkostrawna.
Kawę orkiszową polecała św. Hildegarda
Kawa orkiszowa dobrze smakuje na ciepło, a szczególnie z przyprawami korzennymi. Warto spróbować jej z kardamonem, cynamonem czy imbirem. Jej smak świetnie łagodzi miód. Pasuje do niej mleko lub napoje roślinne. W cieplejsze dni można z niej przygotować napój na zimno, z lodem i ulubionymi dodatkami.
Kawę tę parzy się podobnie jak tradycyjną. Najłatwiejsza do przygotowania jest rozpuszczalna. Jednak kawę w ziarnach, którą najpierw trzeba zmielić, polecała sama św. Hildegarda.
Kawa orkiszowa według przepisu św. Hildegardy
Składniki:
- pół litra wody,
- 2 łyżki kawy orkiszowej,
- łyżeczka miodu,
- szczypta cynamonu,
- 2 plasterki imbiru,
- kilka ziarenek kardamonu,
- sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kawę zalej zagotowaną, ale nie wrzącą wodą.
- Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut.
- Pod koniec dodaj miód i sok z cytryny.
- Przed podaniem przecedź kawę orkiszową przez sitko.