Najgorszy moment na picie kawy. Dietetyk tłumaczy, do czego to może doprowadzić

Michał Wrzosek już nie raz w swoich nagraniach wypowiadał się na temat kawy. Dietetyk zdaje sobie sprawę, jak popularny jest to napój. Wielu z nas zaczyna od niego dzień, a potem jeszcze kilkakrotnie sięga po filiżankę. Jak czerpać z tego korzyści, a nie tracić zdrowie?

To najgorszy moment na wypicie kawyTo najgorszy moment na wypicie kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dr Michał Wrzosek już nie raz podkreślał, że nie ma nic złego w piciu od 3 do 5 filiżanek kawy w ciągu dnia. Według badań spożywanie 400 mg kofeiny dziennie (u zdrowej, dorosłej osoby) jest jak najbardziej bezpieczne. Jednak czy zdrowe? I tu jak zwykle w dietetyce pojawia się "ale". Niewłaściwy moment picia kawy może bowiem osłabić korzyści, jakie ten napój daje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Czy można pić kawę do posiłków?

Ekspert zwrócił uwagę, że duże znaczenie ma to, czy pijemy kawę do posiłków lub zaraz po ich zakończeniu. Kiedy tym napojem popijamy na przykład kanapki przygotowane na śniadanie, mogą pojawić się problemy z przyswajaniem żelaza. To bardzo ważny składnik, odpowiedzialny między innymi za kondycję naszego układu krążenia. Ma też wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Działa jak tarcza ochronna przed infekcjami. Żelazo wspomaga również układ nerwowy i zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.

Najlepszy czas na kawę

Badania naukowe potwierdzają, że picie kawy podczas śniadania czy obiadu może znacznie utrudniać wchłanianie żelaza przez organizm. W niektórych przypadkach przyswajanie tego pierwiastka spada nawet o 90 proc. Jak do tego nie dopuścić? To bardzo proste. Dietetyk zaleca, by z wypiciem tego napoju odczekać przynajmniej 30-60 minut po zakończeniu posiłku. Przy okazji przypomina, że ważny jest moment wypicia ostatniej kawy w ciągu dnia. Trzeba to zrobić przynajmniej 8 godzin przed pójściem spać.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce
Nie doceniamy go. Obniża ciśnienie, reguluje cholesterol i wpiera serce