Najgorszy wybór dla zdrowia. Od takich jajek trzymaj się z daleka
Nie ma lepszego śniadania niż to z jajkami w roli głównej. A z drugiej strony często zaleca się, by na nie uważać. Jedno jest pewne. Trzeba kupować je w sprawdzonych miejscach, odpowiednio przechowywać i wiedzieć, co z nich przygotować.
Jajka to jedno z najbogatszych źródeł białka i składników odżywczych. Wybór odpowiednich jaj może wspierać nasze zdrowie oraz samopoczucie. Na jakie postawić, a jakie lepiej omijać? Jak je przygotować, by nie straciły swoich właściwości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie
Co oznaczają cyfry na jajkach?
Jajka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je kompletnym źródłem białka. Są bogate w witaminy, które wspierają układ nerwowy i pomagają w produkcji czerwonych krwinek. Michał Wrzosek, znany dietetyk, radzi zwracać uwagę na sposób hodowli kur. Jajka z oznaczeniem 3 pochodzą od kur z chowu klatkowego, 2 - ściółkowego, 1 - z wolnego wybiegu, a 0 oznacza jajka ekologiczne.
— W kontekście etycznego wyboru oczywiste jest, że najlepiej wybierać jajka z numerkiem 0. Wtedy głosujemy portfelem za lepszym życiem kur — podkreśla Michał Wrzosek. — Natomiast jeżeli przyjrzymy się wartości odżywczej, no to tutaj już nie ma jednoznacznych różnic. I faktycznie wydaje się, że najwięcej karotenoidów i witamin mają jajka z wolnego wybiegu, ale z kolei więcej żelaza jajka z chowów konwencjonalnych — wyjaśnia.
Jakich jajek lepiej nie jeść?
Oznaczenia na jajkach mówią głównie o etycznym aspekcie ich hodowli, ale równie ważne jest ich przygotowanie, by nie traciły wartości odżywczych. Nawet najbardziej ekologiczne i świeże jajka usmażone z boczkiem będą gorszym posiłkiem niż ugotowane jajka, tzw, "trójki".
Niezbyt dobrym wyborem może też okazać się jajecznica czy jajka sadzone. Chodzi o to, że są przygotowywane na tłuszczu, co zwiększa ich wartość kaloryczną. Osoby z nadwagą i problemami sercowymi powinny szczególnie uważać na takie połączenia. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie jajek bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni z dodatkiem chudej wędliny.
Dużą popularnością cieszą się jajka na twardo z majonezem. To również danie, na które trzeba uważać, bo zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Warto przekonać się do jajek na przykład z samym szczypiorkiem czy koperkiem.
Przy tych jajkach zachowaj szczególną ostrożność
Jednak największą ostrożność trzeba zachować przy surowych jajkach. Choć wielu z nas wspomina smak kogla-mogla z dzieciństwa, teraz odradza się przygotowywanie tego smakołyku. To samo dotyczy surowego żółtka do tatara. Chodzi nie tylko o to, że składniki odżywcze z jajek bez obróbki termicznej są słabo przyswajalne. W ich przypadku zawsze jest ryzyko zakażenia bakteriami, zarówno tymi ze skorupki, jak i znajdującymi się wewnątrz jajka.