Najgorszy wybór dla zdrowia. Od takich jajek trzymaj się z daleka

Nie ma lepszego śniadania niż to z jajkami w roli głównej. A z drugiej strony często zaleca się, by na nie uważać. Jedno jest pewne. Trzeba kupować je w sprawdzonych miejscach, odpowiednio przechowywać i wiedzieć, co z nich przygotować.

Jakie jajka są najbardziej niezdrowe?Jakie jajka są najbardziej niezdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CUKMEN
Dorota Gepert

Jajka to jedno z najbogatszych źródeł białka i składników odżywczych. Wybór odpowiednich jaj może wspierać nasze zdrowie oraz samopoczucie. Na jakie postawić, a jakie lepiej omijać? Jak je przygotować, by nie straciły swoich właściwości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Co oznaczają cyfry na jajkach?

Jajka zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni je kompletnym źródłem białka. Są bogate w witaminy, które wspierają układ nerwowy i pomagają w produkcji czerwonych krwinek. Michał Wrzosek, znany dietetyk, radzi zwracać uwagę na sposób hodowli kur. Jajka z oznaczeniem 3 pochodzą od kur z chowu klatkowego, 2 - ściółkowego, 1 - z wolnego wybiegu, a 0 oznacza jajka ekologiczne.

— W kontekście etycznego wyboru oczywiste jest, że najlepiej wybierać jajka z numerkiem 0. Wtedy głosujemy portfelem za lepszym życiem kur — podkreśla Michał Wrzosek. — Natomiast jeżeli przyjrzymy się wartości odżywczej, no to tutaj już nie ma jednoznacznych różnic. I faktycznie wydaje się, że najwięcej karotenoidów i witamin mają jajka z wolnego wybiegu, ale z kolei więcej żelaza jajka z chowów konwencjonalnych — wyjaśnia.

Jakich jajek lepiej nie jeść?

Oznaczenia na jajkach mówią głównie o etycznym aspekcie ich hodowli, ale równie ważne jest ich przygotowanie, by nie traciły wartości odżywczych. Nawet najbardziej ekologiczne i świeże jajka usmażone z boczkiem będą gorszym posiłkiem niż ugotowane jajka, tzw, "trójki".

Niezbyt dobrym wyborem może też okazać się jajecznica czy jajka sadzone. Chodzi o to, że są przygotowywane na tłuszczu, co zwiększa ich wartość kaloryczną. Osoby z nadwagą i problemami sercowymi powinny szczególnie uważać na takie połączenia. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie jajek bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni z dodatkiem chudej wędliny.

Dużą popularnością cieszą się jajka na twardo z majonezem. To również danie, na które trzeba uważać, bo zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Warto przekonać się do jajek na przykład z samym szczypiorkiem czy koperkiem.

Przy tych jajkach zachowaj szczególną ostrożność

Jednak największą ostrożność trzeba zachować przy surowych jajkach. Choć wielu z nas wspomina smak kogla-mogla z dzieciństwa, teraz odradza się przygotowywanie tego smakołyku. To samo dotyczy surowego żółtka do tatara. Chodzi nie tylko o to, że składniki odżywcze z jajek bez obróbki termicznej są słabo przyswajalne. W ich przypadku zawsze jest ryzyko zakażenia bakteriami, zarówno tymi ze skorupki, jak i znajdującymi się wewnątrz jajka.

Wybrane dla Ciebie
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀