Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Chociaż może wyglądać niepozornie, to ten śródziemnomorski placek oczaruje smakiem. Jest sycący, wypełniony białkiem i tak smaczny, że szybko zrobisz zapas specjalnej mąki.
Farinata to tradycyjne danie pochodzące z włoskiej Ligurii, które pokochali także w Toskanii i wzdłuż śródziemnomorskiego wybrzeża. To prosty, płaski placek przygotowywany zaledwie z kilku podstawowych składników. Wystarczy mąka z ciecierzycy, dobra oliwa, sól i trochę wody — to kwintesencja prostej, domowej, włoskiej kuchni.
Bułeczki z czekoladą prosto z piekarnika. Z nimi każdy dzień będzie udany
Włoska farinata
Dziś farinatą zajadają się wszyscy, bez względu na status społeczny. Charakterystyczny, złocisto-brązowy placek ma jednak swoje korzenie w kuchni ubogich.Tradycyjnie pieczono go w piecach opalanych drewnem, a wysoka temperatura nadawała mu chrupiącego wierzchu i miękkiego, kremowego wnętrza. Dziś farinata to danie kuchni ulicznej, jedzonej na ciepło. To prosta i szybka przekąska lub ciekawy zamiennik chleba.
Mąka z ciecierzycy nadaje całości lekko orzechowy aromat, który świetnie komponuje się z oliwą i przyprawami. Jest też rewelacyjnym źródłem białka roślinnego i błonnika, dzięki czemu farinata jest sycąca i pożywna.
Składniki:
- 150 g mąki z ciecierzycy,
- 450 ml ciepłej wody,
- 30-40 ml oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli,
- pieprz do smaku,
- dodatkowa oliwa do wysmarowania formy,
- opcjonalnie posiekana gałązka świeżego rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Stopniowo wlewaj wodę, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być bardzo rzadkie, o konsystencji rzadszej niż ciasto naleśnikowe.
- Przykryj miskę i odstaw ciasto w temperaturze pokojowej na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. W tym czasie ciecierzyca napęcznieje. Co jakiś czas, jeśli pamiętasz, zamieszaj ciasto.
- Jeśli na wierzchu pojawi się piana, zbierz ją łyżką przed pieczeniem.
- Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury, minimum 220 stopni Celsjusza.
- Do ciasta dodaj oliwę oraz rozmaryn i dobrze wymieszaj.
- Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm wysmaruj sporą ilością oliwy.
- Wstaw formę z oliwą do rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aby oliwa była bardzo gorąca.
- Ostrożnie wyjmij gorącą formę i wlej do niej ciasto. Powinno mieć grubość około 0,5 do 1 cm.
- Włóż placek z powrotem do piekarnika i piecz przez 15-25 minut, aż brzegi staną się chrupiące i ciemnozłote, a na wierzchu pojawią się pęcherze. Możesz na ostatnie 5 minut użyć funkcji grill, aby wierzch był mocno zrumieniony.
- Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i pokrój na trójkąty.
Pokrojoną farinatę najlepiej jest obficie posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem i skropić dobrą oliwą. To doskonała baza, na którą można dodać ulubione składniki, na przykład pokrojoną w cienkie pióra cebulę, kremowy serek, pieczone warzywa czy włoską wędlinę. Smacznego!