Uważano go za pokarm ludzi ubogich. Dziś coraz więcej osób ma świadomość, jak jest zdrowy

Nie wygląda apetycznie i przez lata był traktowany jak resztka. Dziś robi furorę w najlepszych kuchniach i potrafi zamienić zwykłe danie w coś, co pamiętasz tygodniami.

Risotto na szpiku kostnymRisotto na szpiku kostnym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Szpik wołowy długo był niedoceniany. Kojarzony z biedą, w PRL-u trafiał na talerze raczej z braku wyboru niż z kulinarnego zachwytu. Dziś to już przeszłość. Szpik wraca do kuchni z rozmachem, przede wszystkim ze względu na smak, właściwości zdrowotne i uniwersalność. Bogaty w tłuszcze, kolagen i minerały, świetnie sprawdza się jako baza do zup, dodatek do mięs, a nawet jako fundament kremowego, bardzo popularnego włoskiego dania. Przekonaj się sam i koniecznie zrób risotto na szpiku wołowym. Będzie smakować obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący burger z kurczaka jak Zinger. Zrób go w domu w 30 minut

Niepozorny, lekko galaretowaty tłuszcz ukryty w kości to jeden z najbardziej niedocenianych składników, jakie serwuje nam wołowina. Szpik kostny zawiera solidną dawkę zdrowych tłuszczów, wspiera pracę stawów, wzmacnia odporność i robi z rosołu coś więcej niż tylko wodę z warzywami. Dobrze przygotowany, upieczony z czosnkiem albo wrzucony do gotującego się bulionu, wydobywa z potraw pełnię smaku.

Risotto na szpiku wołowym – klasyk w nowym wydaniu

W klasycznym risotto ważna jest baza: tłuszcz, cebula, ryż i cierpliwość. Zamiast masła czy oliwy dodaj szpik wołowy. Daje on głęboki, lekko orzechowy smak i zapewnia idealną konsystencję. Reszta to kwestia mieszania i cierpliwości. Nie potrzebujesz miliona składników, tylko dobry bulion, wino i solidna porcja sera na koniec. A efekt? Risotto na szpiku kostnym, które smakuje, jakbyś zjadł je we włoskiej restauracji za 90 zł. Tylko że robisz je w domu, bez żadnego stresu.

Składniki:

  • 350 g ryżu, najlepiej arborio lub carnaroli, ale może być też zwykły biały,
  • 50 g szpiku wołowego (wydobytego z kości),
  • mała cebula (ok. 50 g),
  • 80 g masła,
  • litr gorącego bulionu wołowego,
  • 150 ml wytrawnego białego wina,
  • 50 g tartego parmezanu (ale jak nie masz, to może też być zwykły cheddar lub mozzarella),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej na patelni połowę masła i szpik.
  2. Dorzuć drobno posiekaną cebulę i smaż, aż będzie szklista.
  3. Wsyp ryż, mieszaj przez chwilę.
  4. Wlej wino, podgrzewaj do momentu, w którym odparuje.
  5. Stopniowo dodawaj bulion, ciągle mieszając.
  6. Gdy ryż będzie al dente, zdejmij risotto na szpiku kostnym z ognia, dodaj resztę masła i ser.
  7. Wymieszaj, dopraw i odstaw na 2 minuty.

Risotto na szpiku kostnym to kuchnia prosta, ale z pazurem. Smak jest nie do podrobienia: tłusty, kremowy, wyrazisty. Robisz raz i już zawsze masz szpik kostny w zamrażarce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej