Te frytki jadłam na wakacjach w Prowansji. Gdy gospodyni zdradziła z czego są, nie mogłam uwierzyć
Francuska wersja frytek to ciekawa odmiana dobrze znanej przekąski. Już na pierwszy rzut oka widać, że zdecydowanie różnią się od klasycznych, jednak nie ustępuje im w smaku.
Panisse to nietypowe frytki pochodzące z Francji, a dokładniej z pełnej słońca Prowansji. Już na pierwszy rzut oka widać, że to coś zupełnie innego niż klasyczne frytki z ziemniaków – mają bardziej zwartą formę, gładką powierzchnię i lekko złocisty kolor. To przekąska która idealnie sprawdzi się na imprezę w gronie znajomych lub rodzinny wieczór na kanapie i przy ulubionym filmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Frytki z mąki z ciecierzycy
Przepis na tradycyjne frytki zna niemal każdy, jednak panisse wyróżniają się na tle klasycznych przekąsek. Tutaj główną rolę odgrywa mąka z ciecierzycy, która nadaje tym frytkom wyjątkowy smak i konsystencję. Mąka z ciecierzycy dostarcza białka niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek oraz błonnika wspomagającego trawienie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Obecne w niej witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, a żelazo i magnez poprawiają kondycję krwi. Dodatkowo mąka ta jest źródłem minerałów, które korzystnie wpływają na mięśnie i metabolizm.
Wyjątkowe frytki
Panisse przygotowuje się, mieszając mąkę z ciecierzycy z wodą i przyprawami, tworząc gładką masę, którą smaży się na głębokim tłuszczu, a w zależności od grubości kawałków otrzymujesz frytki lub paluszki. Panisse można jeść solo z ulubionymi sosami lub jako dodatek do posiłku, ale wtedy należy zwrócić uwagę na kompozycję posiłku. Ponieważ są smażone na tłuszczu, pasują do lekkich dodatków, na przykład do sałatki czy chudego mięsa, ale wiele osób lubi je jeść z cięższymi i bardziej tłustymi potrawami, na przykład z panierowaną, smażoną rybą.
Przepis na panisse
Składniki:
- 1l wody,
- 250 g mąki z ciecierzycy,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- szczypta czosnku granulowanego,
- szczypta bazylii,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta papryk wędzonej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce dokładnie wymieszaj mąkę z ciecierzycy z wodą i przyprawami, aż masa będzie gładka i bez grudek.
- Przelej ją do garnka i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
- Zdejmij z ognia, dodaj 3 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj.
- Przelej masę do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Gdy masa stężeje, pokrój ją na podłużne kawałki w kształt frytek.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż frytki partiami na złocisty, chrupiący kolor.
- Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ulubionymi sosami.