Frytki robię z resztek po obiedzie. Już nie wykorzystuje całych ziemniaków

Codziennie marnujemy dużo jedzenia, które można z łatwością wykorzystać w kuchni – na przykład obierki z ziemniaków. Często je wyrzucamy, choć to w pełni jadalny składnik, który idealnie sprawdzi się jako baza do chrupiących frytek.

Frytki z obierek po ziemniakachFrytki z obierek po ziemniakach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Obierki z ziemniaków często traktujemy jako odpad po ziemniakach, które na przykład gotujemy do obiadu i trafiają prosto do kosza. Okazuje się, że to ogromny błąd, ponieważ są one absolutnie jadalne i wystarczy je odpowiednio oczyścić i przygotować, aby zamienić je w smaczne i chrupiące frytki. Przy okazji to świetny sposób na ograniczenie marnowania jedzenia i wykorzystanie tego, co często bezmyślnie wyrzucamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Wartości odżywcze obierek ziemniaczanych

Obierki ziemniaczane są nie tylko jadalne, ale wręcz bardzo zdrowe, a niestety często je wyrzucamy. Są bogate w błonnik, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wspierający trawienie i pomagający obniżyć poziom cholesterolu. Zawierają także witaminy z grupy B, które poprawiają metabolizm i pracę układu nerwowego, oraz minerały, takie jak potas i magnez. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a magnez wspiera zdrowie kości i mięśni. Dzięki temu obierki nie tylko zaspokajają głód, ale też dostarczają cennych składników wspierających zdrowie na co dzień.

Jak przygotować obierki, by stały się chrupiącą przekąską

Obierki ziemniaczane świetnie nadają się na chrupiące przekąski, pod warunkiem że ziemniaki przed obraniem dokładnie oczyścisz z ziemi i zabrudzeń. To bardzo ważne, ponieważ pozostałości ziemi mogą nie tylko wpłynąć na smak, ale też sprawić, że potrawa będzie mniej higieniczna. Po obraniu warto dokładnie osuszyć obierki, ponieważ jeśli będą wilgotne, to podczas smażenia czy pieczenia mogą pryskać tłuszczem, co jest nie tylko niebezpieczne, ale też utrudnia sprzątanie.

Przepis na frytki z obierek ziemniaczanych

Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaków,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, usuwając zabrudzenia i resztki ziemi, następnie obierz je, zbierając obierki do miski.
  2. Osusz je papierowym ręcznikiem lub ściereczką, by pozbyć się nadmiaru wilgoci/
  3. Wymieszaj obierki z oliwą oraz przyprawami według uznania.
  4. Rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczeni.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, aż frytki będą złociste i chrupiące, podawaj na ciepło z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym lub ketchupem.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy