Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci

W niedzielne południa wiele mieszkań wypełnia się aromatem domowego rosołu. Każdy ma na niego swój patent, ja stawiam jednak na wersję, która niejedną babcię przyprawi o zawroty głowy.

Rosół to klasyk polskiej kuchniRosół to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czasem do rosołu trafiają nietypowe dodatki. Jedni dorzucają jabłko, inni pomidora, w niektórych domach bulion wzbogaca dodatek podrobów. Trwa też dyskusja na temat tego, które mięso najlepiej sprawdza się w rosole. Ja jednak swój wywar robię nietypowo, bo bez grama mięsa. Moja babcia za pierwszym razem pomyślała, że to bezsmakowa fanaberia, a ja nie znam przepisu na rosół, ale bogaty wywar przekonał ją, że mięso nie zawsze musi pojawiać się w zupie.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Rosół bez mięsa

Rosół bez mięsa to nic innego jak esencjonalny bulion warzywny, gotowany na tyle długo i na tylu składnikach, że zyskuje głębię smaku i złocisty kolor. Klucz do sukcesu leży w kilku prostych trikach, które naśladują smak umami pochodzący z kości i mięsa. To nie tylko alternatywa dla osób na diecie roślinnej, ale lekka i pożywna zupa, która przekona do siebie także tradycjonalistów. Świetnie sprawdzi się także jako baza innych zup i sosów.

Przygotuj rozgrzewający i aromatyczny rosół na obiad
Przygotuj rozgrzewający i aromatyczny rosół na obiad © Adobe Stock

Warzywa przed gotowaniem są pieczone, dzięki czemu lepiej oddają swój smak. Opalona nad ogniem cebula to absolutny must have wegetariańskiego rosołu, to ona odpowiada za charakterystyczny kolor. Dodajemy składniki, które w tradycyjnej wersji są opcjonalne, np. suszone grzyby, pomidory czy kapusta włoska. Sos sojowy, kurkuma i imbir dostarczają niezbędnego umami, koloru i rozgrzewających właściwości.

Składniki:


  • 5-6 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • kilka suszonych borowików lub podgrzybków,
  • pęczek lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki czosnku w łupinach,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 1-2 łyżki sosu sojowego,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jedną cebulę opal nad palnikiem lub podsmaż na suchej patelni, aż łupiny zaczną robić się czarne.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz, pokrój na duże kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj umytego pora, polej całość oliwą z oliwek lub olejem i oprósz solą.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut.
  4. Do garnka przełóż upieczone warzywa, opaloną cebulę, czosnek w łupinach, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę, ocet balsamiczny i zieleninę.
  5. Całość zalej ok. 3-4 litrami wody.
  6. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum,
  7. Gotujemy bardzo powoli i pod przykryciem przez minimum 2,5 godziny.
  8. Pod koniec gotowania dodaj sos sojowy i dopraw pieprzem i solą.

Podajemy tradycyjnie z makaronem i świeżą, posiekaną natką pietruszki. Nawet babcia doceni ten głęboki, bursztynowy kolor i aromat. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯