Biorę 2 jajka i jogurt. Po chwili mam śniadanie jak na wakacjach w Turcji

Najlepszy początek dnia? Śniadanie z jajkami w roli głównej, bo daje energię na długo. Do moich ulubionych dań, czyli jajecznicy, omletu i szakszuki, ostatnio dołączyło kolejne. Przepis przywiozłam z urlopu.

To danie sprawi, że poczujesz się jak na wakacjachTo danie sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jajka po turecku stają się coraz bardziej popularne. Wielu z nas próbowało ich na wakacjach i zachwyciło się ich smakiem. Przygotowanie tego dania w domu jest banalnie proste. Podstawowe składniki to oczywiście jajka, które gotuje się w koszulkach, a potem dodaje się do nich jogurt z dodatkiem przypraw i ziół. W Turcji podaje się je polane palonym masłem i odrobiną ostrej papryki. Jednak pasuje też wiele innych dodatków. Według mnie idealnie sprawdzają się pomidorki koktajlowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Dlaczego warto jeść jajka po turecku?

Jajka po turecku to danie z długą tradycją. Już w XV wieku zajadała się nimi arystokracja. Teraz traktuje się je jak u nas jajecznicę i często je na co dzień. Nic dziwnego, bo jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Do tego jest niezwykle odżywcze i smaczne. W wielu tureckich domach serwuje się je nawet po infekcji, bo jest bogate w probiotyki i białko, które przyspieszają regenerację.

Dlaczego polubiłam taką wersję jajek? Czuję się po nich znacznie lżej niż po jajecznicy. Tłuszcz jest bowiem zbędny do ich przygotowania. Jogurt zaś to nie tylko cenne źródło wapnia i białka, ale także bakterii probiotycznych, które wspierają pracę jelit i ułatwiają trawienie. Z kolei jajka ugotowane na miękko uchodzą za najdelikatniejsze. Są lekkostrawne i mają mnóstwo witamin oraz minerałów.

Do tych pożywnych składników dokładam jeszcze świeży szczypiorek lub natkę pietruszki oraz pomidorki. Nie stosuję papryki, jak w klasycznej wersji, bo wtedy to danie jest dla mnie zbyt pikantne.

Jajka po turecku

Składniki:

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 świeże jajka,
  • łyżka octu,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżka masła (opcjonalnie),
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 papryczka chili lub szczypta suszonej (opcjonalnie),
  • świeże zioła, kilka gałązek natki pietruszki lub szczypiorku,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek w koszulkach. Wstaw w średnim garnku wodę i dodaj do niej łyżkę octu. Gdy zacznie wrzeć, zamieszaj ją łyżką w jednym kierunku, aby utworzyć wir. Wbij jajko, gotuj je przez 3 minuty, potem wyjmij łyżką cedzakową.
  2. Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  3. Do tak przygotowanego jogurtu włóż ugotowane jajka.
  4. Jeśli chcesz przygotować wersję klasyczną, na patelni roztop masło i wymieszaj z drobno pokrojoną papryczką, i tym polej jajka.
  5. Możesz też jajka posypać posiekanymi ziołami oraz ułożyć obok pokrojone pomidorki.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy